17 квітня 2012 року в селі Дебаславці Коломийського району відбулось Свято прапора «Золотиться сонцем твій стяг».

20.04.2012
17 квітня 2012 року в селі Дебаславці Коломийського району відбулось Свято прапора «Золотиться сонцем твій стяг».

17 квітня 2012 року в с.Дебаславці Коломийського району відбулось Свято прапора «Золотиться сонцем твій стяг». Біля пам’ятного хреста проведено панахиду за загиблими воїнами, борцями за волю та незалежність та концертну програму за участю аматорів клубу та Дебеславцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів.

Голова районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич виступив перед присутніми та привітав громаду та гостей села зі світлим святом Воскресіння Христового. Та висловив сподівання, що наші діти і онуки не схиблять і побудують гідне майбутнє, що втримають незалежність, за яку віддало своє життя минуле покоління, пам’ятатимуть, дбатимуть і примножуватимуть передане їм, берегтимуть незалежність і ніколи не нарікатимуть на Україну, бо самі є ковалями своєї долі. А насамперед шануватимуть кров’ю виборену свободу в честь дідів і прадідів, які погинули в лісах та катівнях.

45 років тому у селі Дебеславці після "визволення” замайорів синьо-жовтий прапор. 1967 року на другий день Великодня на місці теперішнього пам’ятного хреста невідомий повісив синьо-жовтий стяг. Село попало під тотальну перевірку. У злочині звинуватили сільського тракториста Степана Ткача, але чи був це він, не доведено. Під впливом тортур чоловік взяв на себе відповідальність за скоєне і, як наслідок, пропав у Архангельську.

Після цього, у 1974 році, на старій груші в день святого Миколая знову було піднято прапор. Його вивісив уродженець села Дебеславці, житель села Трач Михайло Слободян. Він був засуджений до одинадцяти років та дев’яти місяців заслання.

У 2007 році, через сорок років після першого підняття стяга на цій горі було зведено пам’ятний дубовий хрест. Це єдине село нашої області, в котрому за часів комуністичного панування було вивішено синьо-жовтий прапор. Метою відзначення свята вважається підняття історичного кореня правди.

Традиційно святкуючи у Світлий вівторок свято Першого підняття прапора на Коломийщині за часів радянської влади, ми згадуємо людей, для яких найвищими цінностями були Україна і Бог. Вони заповіли нам бути єдиними духом та, високо піднявши голови, пліч-о-пліч стояти навколо ідеї незалежної держави.

Поділитися: