Верховна Рада ухвалила законопроєкт про початкову загальновійськову підготовку в школах

24.05.2024

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №11092 про вдосконалення системи початкової загальновійськової підготовки, яку проводитимуть у школах і закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Відповідне рішення підтримали 297 парламентарів.

Про це повідомили голова Комітету освіти, науки та інновації ВР Сергій Бабак і член комітету Роман Грищук.

“Зараз існують два поняття, що визначають систему підготовки, – допризовна та початкова загальновійськова підготовка, які суперечать одне одному. Законопроєкт об’єднує ці два поняття, тобто усуває колізію”, – пояснив Роман Грищук.

Тобто замість допризовної підготовки в Україні запровадять також початкову загальновійськову підготовку (дисципліна “Захист України” й військово-патріотичне виховання), яку проводитимуть:

  • у школах для учнів старших класів;
  • у закладах професійної (професійно-технічної) освіти;
  • у закладах фахової передвищої освіти.

Як розповів Сергій Бабак, таке рішення дасть змогу трансформувати підготовку учнів і учениць відповідно до вимог воєнного і повоєнного часу.

За словами Романа Грищука, законопроєкт містить низку змін до законів “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про оборону України”, “Про освіту” і “Про основи національного спротиву”. Зокрема:

  • запровадження модульної системи викладання для учнів (кожен модуль – окрема важлива тема);
  • оновлення програми “Захисту України”, зокрема, скасування застарілих тем, як-от стройова підготовка;
  • скасування розділення дівчат і хлопців під час вивчення предмета “Захист України” й обмежень для навчання жінок у закладах вищої освіти, які хочуть викладати предмет;
  • акцент на розуміння важливості захисту своєї країни та вивчення нових технологій, які використовують у сучасній війні;
  • можливість залучати ветеранів, а також громадські й ветеранські організації до викладання предмета “Захист України” або окремих модулів.
Поділитися: