Що, чому і на скільки – розповідаємо про Графіки аварійних вимкнень

15.05.2024

Від учора, 14 травня, в частині України були введені Графіки аварійних вимкнень (ГАВ). Прикарпаття також увійшло в їхню чергу. Про те, що таке ГАВ, чому вони вводяться і яка їхня тривалість – читайте в матеріалі.

1.Що таке Графік аварійних вимкнень (ГАВ)?

Це перелік об’єктів електромережі, до яких можуть бути застосовані відключення, у випадку раптового виникнення аварійної ситуації в енергосистемі. Вказівка про введення графіків надходить від НЕК «Укренерго». Графік запроваджується операторами систем розподілу (обленерго) протягом 15 хвилин після отримання відповідного розпорядження від НЕК «Укренерго».

2.Чому вводять ГАВ?

Графік аварійних відключень вводять для того, щоб збалансувати ситуацію в енергосистемі та уникнути можливого блекауту. У зв’язку з останніми обстрілами росіян по критичній інфраструктурі, значна частина обладнання на електростанціях та самі мережі пошкоджені. Імпортованої електроенергії не вистачає для закриття потреб споживачів. Зараз в енергосистемі є дефіцит потужності і він продовжує зростати.

3.Для кого вводять ГАВ?

Графік аварійних вимкнень охоплює 25% споживачів області (побутовий і промисловий споживач), які не приєднані до ліній, що живлять об’єкти критичної інфраструктури (наприклад, лікарня, водоканал тощо). Тому можлива ситуація, що у вас немає світла, а у сусідньому будинку є. Причина цьому – заживлення різних будинків від різних ліній електропередачі.

4.Яка тривалість вимкнень?

Вказівку про припинення та відновлення електропостачання надає НЕК «Укренерго». Лише після цього фахівці обленерго можуть відновити розподіл електроенергії. Тобто знати точний час відновлення електропостачання неможливо, так само як і тривалість відсутності електропостачання. Тому рекомендуємо мати завжди заряджені свої гаджети і павербанки.

5.Чим відрізняються графіки аварійних вимкнень (ГАВ) від графіків погодинних вимкнень (ГПВ)?

ГАВ - графіки аварійних вимкнень вводяться без попередження та не мають інформації про тривалість знеструмлень або конкретних адрес споживачів. Вони разові, короткочасні, непередбачуванні, вводяться при виникненні аварійних ситуацій. Про введення ГАВ можна дізнатися лише по факту вимкнення.

ГПВ - графіки погодинних вимкнень активно застосовувались у 2022-2023 роках. ГПВ - це перелік конкретних населених пунктів та вулиць, які будуть знеструмлені у певні години за 6-ма чергами. ГПВ розробляються заздалегідь обленерго, погоджуються із органами місцевого самоврядування та НЕК «Укренерго». Тобто, вони заздалегідь заплановані, час вимкнень, тривалість є відомими завчасно. Споживач повідомляється напередодні про їх введення і має змогу ознайомитися з графіком і дізнатися до якої черги відноситься його адреса.

6.Де дізнатися про причину відсутності електропостачання?

Дізнатися чому немає світла можна:

•на сайті АТ «Прикарпаттяобленерго»: Головна сторінка – Вимкнення – За адресою/За особовим рахунком (https://oe.if.ua/uk/shutdowns_table)

•У Вайбер- боті компанії: Головне меню – Відсутнє світло – Перевірка активних вимкнень за адресою (https://chats.viber.com/oeifuabot).

Поділитися: