Плекаймо рідну мову

21.02.2024


Символічно, що саме сьогодні, з нагоди Міжнародного дня рідної мови, у музеї Коломийської книги відбулося засідання координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності Коломийської РДА.


Обговорили питання, які набули особливого сенсу в умовах героїчного протистояння народу України проти збройної агресії російської федерації. Адже сьогодні важливе не тільки усвідомлення українцями своєї національної та громадянської ідентичності, яка багато років «розмивалася», а й її утвердження. Власне, Міжнародний день рідної мови — гарний привід нагадати всім, що державною мовою в Україні є українська. Крім цього, українська мова є рідною майже для 50 мільйонів людей по всьому світу. Українська мова постійно входить до різноманітних списків наймилозвучніших мов світу, а її словниковий запас налічує 256 тисяч слів.


Тож, хоч у своєму повсякденному житті кожен громадянин має право спілкуватись будь-якою мовою, сьогодні саме той день, коли ми маємо плекати рідну мову: ту, заради якої сотні українських митців і громадських діячів віддавали свої життя у в’язницях і концтаборах і ту, за існування якої щоденно проливається кров наших захисників.


Своїми міркуваннями з цього приводу поділилися голова координаційної ради заступник голови РДА Ганна Кравчук, директор Коломийського педколеджу Валерій Ковтун, викладачі української мови педколеджу: кандидатка філологічних наук, очільниця Музею української мови Оксана Вінтоняк і Оксана Ткачук, заступниця директора, кандидатка психологічних наук Людмила Прокопів, голова коломийської «Просвіти» Василь Глаголюк, директорка музею Гуцульщини і Покуття Ярослава Ткачук, начальниця відділу соціальної сфери управління соціально-економічного розвитку райдержадміністрації Уляна Мандрусяк.


Цікавим був виступ педагогинь із Луганщини, яких війна вигнала з домівок, але в Коломиї вони знайшли і прихисток, і самореалізацію: директорки Рубіжанського індустріально-педагогічного коледжу Інни Романцової і вчительки української й зарубіжної літератури Лисичанського ліцею №28 Лесі Дорофєєвої. Наголошувалося на тому, що українська мова – генетичний код нашої нації. Не може бути вільною та самостійною країна, яка не має державної мови. Не може бути вільною людина, яка не володіє державною мовою.


Змістовний діалог стане стартом впровадження наступних кроків і завдань, їх успішної реалізації.

Поділитися: