Освіта – перший пріоритет після оборони

22.09.2023

Освіта наразі є одним із головних пріоритетів для України. Більш важливим є тільки питання оборони.

Про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий під час Форуму якості освіти, який відбувся 20 вересня.

На форумі учасники обговорили навчальний процес, його особливості й пріоритети в умовах війни з проєкцією на Перемогу.

Як зазначив Оксен Лісовий, війна змушує українське суспільство розставляти пріоритети. Звісно, на першому місці наразі є оборона й захист держави. Однак другим за важливістю є питання освіти, де першочергову роль має безпека та відновлення навчання.

“Для нас надважливим зараз є завдання облаштування належних укриттів і забезпечення гаджетами. Утім питання якості освіти не має випадати з порядку денного за будь-яких умов, адже якісна освіта – основа відновлення держави”, – наголосив міністр.

Щоб ухвалювати ефективні рішення та розробляти дієві інструменти компенсації освітніх втрат в умовах війни, за словами голови ДСЯО Руслана Гурака, необхідно проводити системні моніторингові дослідження та оцінювання якості освітньої діяльності. Зокрема, посадовець виокремив 4 основні завдання, які допоможуть досягти відповідної мети:

  • удосконалення системи зворотного зв’язку про якість освітньої політики;
  • розбудова внутрішньої та зовнішньої системи забезпечення якості освіти;
  • формування ефективної мережі закладів освіти;
  • актуалізація системи оцінювання вчителів.

Руслан Гурак зазначив, що згідно з результатами дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни, більшість учителів, аби компенсувати втрати навчального часу, просто збільшували обсяг самостійної роботи учнів. Через це в дітей спостерігалося зниження мотивації. Крім того, понад третина освітян нарікали на відсутність у школярів навички самостійно вчитися.

Поділитися: