Готуємося до зими в умовах війни, але враховуємо усі можливі сценарії розвитку подій, - Світлана Онищук

20.09.2023

19 вересня 2023 року під керівництвом голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук відбулася нарада за участю її заступників, голів районних військових адміністрацій, керівників територіальних громад, структурних підрозділів ОВА, правоохоронних органів та територіальних підрозділів центральних органів влади. На нараді було розглянуто питання підготовки до опалювального сезону.

Світлана Онищук розповіла, що наразі розроблено регіональний план заходів щодо підготовки до опалювального сезону та створено оперативний штаб, завдання якого - забезпечення сталого перебігу опалювального сезону, запобігання аварій, проведення оперативних відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення в осінньо-зимовий період.

Мовилося про те, що рівень підготовки до зими сягає понад 90%, що відповідає затвердженим графікам. У комунальній сфері підготовлено 749 котелень (майже 92%), 313 км теплових мереж, проведено капітальний ремонт та заміну 9,4 км водопровідних мереж (91,3 % від запланованих), 6,5 км каналізаційних мереж (90,3 %), підготовлено 51 водопровідна насосна станція (91,1 %), 7 із 7 водозабірних споруд. А також підготовлено 3601 житловий будинок (92,5 %), тобто відремонтовано 239 покрівель та відремонтовано електрощитових у 211 житлових будинках.

Важливо, що на комунальних підприємствах ведеться підготовка до можливого залучення резервного живлення у разі перебоїв з електропостачанням або у разі його повного припинення. У котельнях, які забезпечують населення тепловою енергією, є резервні джерела живлення. Проводиться робота з їх підключення та випробування.

Підприємства водопровідно-каналізаційного господарства області забезпечені генераторами частково. У випадку повного відключення електроенергії подача води для переважної більшості населення може бути забезпечена на рівні нижніх поверхів.

Довідково

В обласному оперативному резерві є 130 електрогенераторів різної потужності, які можуть бути використані для роботи об’єктів критичної інфраструктури. Створено резервні запаси матеріалів, обладнання, палива для швидкого відновлення роботи об'єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу у разі їх ураження.

У містах, де можуть виникнути перебої з постачанням тепла до домівок людей та закладів інфраструктури, рекомендовано розглянути можливості встановлення модульних котелень. Над цим наразі працюють у Бурштині.

Поділитися: