Засідання обласного Координаційного центру підтримки цивільного населення присвятили питанням реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

07.09.2023

6 вересня 2023 року під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній державній (військовій) адміністрації.


У заході взяли участь регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» Лариса Підвербецька, керівники, фахівці структурних підрозділів обласної військової адміністрації, представники міжнародних, гуманітарних, благодійних організацій та волонтери.


До онлайн-наради долучилися посадовці служб РДА, члени Консультативного центру підтримки цивільного населення Коломийської районної військової адміністрації.


Під час наради йшлося про проведення анкетування надавачів, отримувачів послуг ментального здоров’я в рамках Всеукраїнської програми «Ти як».


Людмила Сірко зауважила: «Важливо, що у нашому регіоні проводиться і продовжується анкетування серед надавачів та отримувачів соціально-психологічних послуг. А його результати необхідні задля забезпечення наступного кроку, це - проведення картування надавачів послуг ментального здоров'я. Необхідно зібрати інформацію щодо того, які саме організації працюють на території картування і яких фахівців необхідно залучити до надання допомоги. Адже кожен житель нашої області, навіть із віддалених куточків, повинен мати змогу звернутися за найнеобхіднішою допомогою».


Лариса Підвербецька ознайомила з попередніми результатами анкетування та розповіла, що на даний час надійшло 1635 анкет. Так, не дивлячись на те, що наша область є однією з найбільш безпечних в Україні, 41,6 % отримувачів послуг перебували у стані більш чи менш вираженої паніки, 42,2% - відчувалися зневірено, задумувалися про сенси у майбутньому. Серед надавачів послуг всі зазначили підвищений рівень навантаження, але найбільше це відчували працівники охорони здоров’я та громадських організацій.


Також на на засіданні Координаційного центру координатори проекту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров'я» Орина Децик та Марія Баран ознайомили учасників з досягненнями та перспективами подальшої співпраці, адже одним із основних завдань даного проекту є розширення доступу до послуг у сфері психічного здоров'я.

За результатами засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній державній (військовій) адміністрації Людмила Сірко доручила відповідальним фахівцям напрацювати конкретні пропозиції щодо подальших шляхів реалізації важливого проєкту «Ти як?» та напрацьовувати питання щодо подальшої реалізації спільних проєктів із міжнародними гуманітарними організаціями.

Поділитися: