Кишкові інфекції і їх профілактика

10.07.2023

Кишкові інфекції і їх профілактика

Поширення таких інфекційних хвороб, як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, окремі гепатити, лептоспіроз, холера та інших пов’язане з нехтуванням давно відомих і прописних істин. Ми постійно чуємо від медиків, чи з засобів масової інформації про такі відомі речі, як миття рук перед прийманням їжі, заборону використання «сирої» води, особливо з невідомих джерел, вживання немитих овочів та фруктів. Поширенню даної групи інфекційних хвороб сприяють також і комахи, зокрема мухи.

Особливо актуальним є дане питання зараз, коли останнім часом від інтенсивних дощів підвищився рівень грунтової води в більшості криниць та не виключається можливість їхнього підтоплення. Тоді виходом з даної ситуації є попередня чистка криниць з послідуючою їх дезінфекцією. На той момент виходом є використання для потреб тільки кип’яченої води навіть для миття рук, посуду, овочів, купання і т.д.

Керівники підприємств, установ,закладів, особливо організованих дитячих - повинні першочергово потурбуватись про забезпечення їх доброякісною водою.

Отож, дотримуватись елементарних правил особистої і колективної гігієни, утримувати в чистоті житло, території садиб та місць громадського перебування, вживання і використання для потреб води безпечної в спідвідношенні, а також дотримуватись такого банального правила, як миття рук перед вживанням їжі дозволить попередити більшість інфекційних хвороб. Загальновідомо, що попередити хворобу завжди краще, ніж її лікувати.

Лікар-епідеміолог Коломийського відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Дмитро АНДРУШКО

Поділитися: