Відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу при Коломийській районній державній адміністрації

08.08.2023

Сьогодні, 8 серпня 2023 року, відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу при Коломийській районній державній адміністрації. Засідання провела заступниця голови Коломийської райдержадміністрації Ганна Кравчук.

У роботі засідання взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я району, представники громадських організацій, тощо.

Серед основних завдань координаційної ради – аналіз епідемічної ситуації щодо поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, координація діяльності зацікавлених сторін, розроблення заходів, спрямованих на запобігання поширенню та профілактики хвороб.

Під час проведення засідання було заслухано звіти представників комунальних закладів охорони здоров’я щодо стану справ з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, обговорено проблемні моменти.

Загалом, за інформацією Коломийського міжрайонного фтізіатра Сергія Семина, за підсумками І півріччя 2023 року на Коломийщині відмічається незначний ріст захворюваності на туберкульоз, з 18,7 на 100 тис населення у 2022 році до 19,0 на 100 тис населення у 2023 році ( в абсолютних цифрах це 52 нові випадки). Також, 3 випадки захворювання виявлено серед дітей та підлітків. Померло 4 хворих, у яких виявлено недугу у занедбаному стані. Однак, за словами керівника, це, насамперед, вказує на недовиявлення випадків захворювань, а не на покращення епідемічної ситуації.

Майже в два рази проти відповідного періоду минулого року зросло коло ВІЛ – інфікованих осіб, за статистикою 50 % з них - це жителі сільської місцевості. Позитивним є те, що збільшився обсяг надання послуг з тестування на ВІЛ, кабінетом «Довіра» за 1 півріччя прийнято 3105 громадян, що на 509 більше проти відповідного періоду 2022 року, обстежилися за допомогою швидких тестів 413 осіб.

Акцентували й на необхідності прийняття в усіх громадах місцевих програм протидії захворюванню на туберкульоз та ВІЛ - інфекції, покращення роботи з виявлення зазначеного захворювання на ранніх етапах. Велику увагу необхідно приділити інформаційно – роз’яснювальній роботі серед населення, щодо можливості обстеження на ці недуги, виявлення їх на ранніх стадіях, зосередити увагу на коло осіб, що перебувають у групі ризику, що прибули з східних регіонів.

Медики закликають мешканців Коломийщини пройти обстеження, які є безкоштовними. Чим пізніше виявлене захворювання, тим важче людину лікувати. Своєчасне обстеження та лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу також знижує імовірність подальшої передачі інфекції іншим.

За результатами засідання Координаційної ради надані відповідні протокольні доручення керівникам установ, підприємств, організацій, які беруть участь у проведенні заходів щодо запобігання поширенню туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Поділитися: