Відбулося обговорення проєкту закону “Про основні засади ветеранської політики в Україні”

24.04.2024

23 квітня команда Міністерства у справах ветеранів України обговорила із представниками інститутів громадянського суспільства, ветеранського руху та із регіональними органами виконавчої влади основні положення законопроєкту “Про основні засади ветеранської політики в Україні”. Робота над ним перебуває на фінальній стадії.

Участь у заході взяли члени Громадської ради при Мінветеранів, Ради родин загиблих, Ради ветеранів України, автори Концепції державної ветеранської політики, ветерани й ветеранки, народні депутати України, представники ветеранських громадських організацій та міжнародних партнерів Мінветеранів, представники органів виконавчої влади.

Коломийська райдержадміністрація приєдналася до заходу онлайн.

На ухвалення даного законопроєкту чекають і ветеранська спільнота, і члени їхніх сімей, і родини загиблих Захисників і Захисниць, і громадськість, і в Парламенті та Уряді.

Законопроєкт визначатиме поняття «ветеран/ветеранка». Крім того, невід’ємною складовою державної ветеранської політики є система переходу від військової служби до цивільного життя, яка стосуватиметься усіх, хто брав участь у захисті держави.

Ця система зокрема передбачатиме:

• виявлення потреб та розроблення механізмів підтримки ветеранів війни та членів їхніх сімей;

• визнання українським суспільством вкладу учасників системи переходу в обороноздатність держави.

Одним із ключових напрямів у законопроєкті є підтримка у забезпеченні житлових прав. Будуть визначені механізми реалізації права на житло, адже багато ветеранів є і внутрішньо переміщеними особами, і тими, хто втратив свої домівки.

Учасники обговорення висловили свої зауваження та пропозиції. Вони будуть опрацьовані профільними фахівцями Мінветеранів та взяті до уваги у процесі підготовки фінального тексту законопроєкту.

Поділитися: