Відбулася важлива міжвідомча нарада з питань створення та функціонування індустріальних парків, - Світлана Онищук

20.07.2023

На сьогоднішній міжвідомчій онлайн-нараді про розвиток індустріальних парків розповіли голова обласної військової адміністрації – начальниця обласної військової адміністрації Світлана Онищук, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, представники Міністерства економіки України, органів місцевого самоврядування, народні депутати України, а також бізнес, який створив або має намір у майбутньому створити індустріальні парки.

Розпочинаючи нараду, Світлана Онищук наголошувала, що Івано-Франківщина стала дискусійним майданчиком для обговорення проблемних питань щодо підготовки пропозицій по вдосконаленню нормативно-правової бази задля створення та функціонування індустріальних парків.

«Наша область – тилова. Вирішуючи чимало складних завдань в умовах широкомасштабної військової агресії рф ми стали прихистком як для людей, що змушені були покинути свої домівки, так і для бізнесу, що зберігав свої виробничі потужності, - зауважила Світлана Онищук. - Ми маємо робити все можливе для стабілізації роботи бізнесу і налагодження нових партнерських зв’язків. Розвиток мережі індустріальних парків є ефективним інструментом впливу як на соціально-економічний розвиток регіону, так і на підвищення конкурентоспроможності територіальних громад, в яких розміщені індустріальні парки».

Керівниця області розповіла про те, що Івано-Франківщина активно долучилися до Державної програми релокації бізнесу. За офіційною інформацією Мінекономіки за рік її роботи було переміщено близько 800 підприємств. Івано-Франківщина прийняла 80 виробничих підприємств. Важливою є потреба у створенні пункту пропуску через кордон в нашому регіоні. На сьогодні до Реєстру індустріальних (промислових) парків України з нашої області включено два: «Долина» та «Kalush Industrial HUB». Ще чотири - на етапі розгляду.

Під час міжвідомчої наради йшлося про законодавче забезпечення індустріальних парків, нововведення допоможуть відновлювати промисловість нашої країни, підзаконні акти щодо їх реєстрації .

Учасники заходу обговорювали розвиток індустріальних парків на Івано-Франківщині, залучення для цього необхідних інвестицій, успішний досвід роботи індустріального парку «Біла церква» Київської області та багато інших аспектів організації успішної роботи індустріальних парків.

Довідково

Індустріальний парк – облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері переробної промисловості, а також науково-технічну діяльність, діяльність у сфері інформації і електронних комунікацій.

Відповідно до чинного законодавства для ініціаторів та резидентів індустріальних парків запроваджено низку важливих стимулів, а саме: звільнення від сплати податку на прибуток на 10 років; звільнення від ввізного ПДВ та митного збору на нове обладнання ; компенсацію витрат на приєднання до інженерно-транспортних мереж; пільги на податок на землю й нерухомість; повну або часткову компенсацію процентної ставки за кредитами на комунікації та обладнання.

Поділитися: