В ОВА представили щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

13.06.2023

7155 загиблих, 11662 поранених, 171 жертва сексуального насильства, 13899 депортованих до рф дітей, 7,9 мільйона біженців, 137,8 млрд дол. США завданих збитків. Такими є наслідки широкомасштабного вторгнення росії на нашу землю. Їх сьогодні під час презентації щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні у 2022 році в обласній військовій адміністрації за участю голови обласної державної адміністрації – начальниці обласної військової адміністрації Світлани Онищук оприлюднила представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко.

Зазначимо, що ця доповідь вперше з 2011 року була заслухана у Верховній Раді України. За підсумками її розгляду прийнята постанова, якою Кабінету Міністрів України доручив іншим органам державної влади та органам місцевого самоврядування розглянути рекомендації, наведені у доповіді, та вжити заходів у межах компетенції щодо належного забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина в Україні. За словами Світлани Онищук, додержання та захист прав і свобод людини є надзвичайно важливим в умовах війни, адже мільйони українців на собі відчули всі біди, спричинені війною. Тисячі залишилися без житла, зазнали знущань з боку російських окупантів. Сьогодні усі вони потребують захисту та допомоги.

«Мільйони наших співгромадян змушені були виїхати за межі України. Люди опинилися у зоні ризику, не знаючи мови, не маючи засобів для існування. Тому особливо важливим є норми дотримання політичних прав та міграційного законодавства, – наголосила очільниця області. – Сьогодні ми повинні зробити все для того, щоб серед людей не було дискримінації та поширення мовної ворожнечі. Працювати на випередження таких явищ, як домашнє насильство і торгівля людьми, порушення права на свободу, віросповідання тощо».

Євгенія Мнишенко зазначила, що за час війни постраждало 18817 цивільних людей, 450 дітей загинуло, 872 були пораненими, 13899 – депортовані до рф. Це, на переконання представниці Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в області, є прикладом геноциду нашого народу. Разом з тим пошкоджено 3126 закладів освіти, 350 спортивних споруд, 1159 об’єктів матеріальної культурної спадщини та 305 релігійних споруд. За оцінками деяких фахівців, сума збитків, які завдала росія, складає майже 600 млрд дол. США.

Поділитися: