Світлана Онищук: Захист людей та їхня безпека – пріоритет для влади

29.06.2023

На цьому під час онлайн-наради з головами районних державних адміністрацій та профільними керівниками структурних підрозділів ОВА наголосила голова обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації Світлана Онищук. Вона підкреслила, що усі укриття та бомбосховища мають бути належно обладнані та мати цілодобовий доступ до них.

"Безпекова ситуація та збереження людських життів - першочергове завдання влади, тому наявність добротних укриттів - пріоритетне питання у час війни. Маємо до кінця року привести усі споруди у відповідний стан та бути готовими до будь - яких ситуацій", - наголосила очільниця Прикарпаття.

Керівниця області дала доручення керівникам профільних структур посилити роботу щодо обстеження стану укриттів. Своєю чергою начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Володимир Стебницький зазначив, що до фонду захисних споруд цивільного захисту Прикарпаття належать 790 захисних споруд, у тому числі 112 сховищ цивільного захисту та 678 протирадіаційних укриттів (ПРУ).

Однак придатні для укриття працюючого персоналу та населення 631 захисна споруда (80 %), у яких можуть укритись 117,6 тис. осіб, що складає 9% населення області (не готові – 159 захисних споруд). Також до фонду захисних споруд включено 1264 найпростіших укриттів і споруд подвійного призначення загальною місткістю 268,54 тис. осіб (22% населення).

За його словами, з квітня поточного року кількість облікованих найпростіших укриттів збільшилась на 79 одиниць. Найактивніше робота з нарощування фонду захисних споруд здійснюється у Коломийському районі та місті Коломиї. Керівник головного управління ДСНС України в області Володимир Чернецький зазначив, що важливим є те, щоб забезпечити за кожним укриттям відповідальну особу, котра буде слідкувати за тим, чи є доступ до укриття, тобто, чи відкрите воно.

Як зазначив заступник голови ОВА Вадим Созоник, цьогоріч постановою Кабінету Міністрів України № 419 від 28.04.2023 року для Івано-Франківської області виділено із державного бюджету 20 млн 887 тис грн з метою облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

Варто додати, що особовим складом ГУ ДСНС України в Івано- Франківській області спільно із представниками місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та Національної поліції проведено 2014 оперативних обстеження об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту. За результатами оглядів непридатними до укриття було виявлено 367 об’єктів (18,2 %).

Поділитися: