Представники облдержадміністрацій та ОМС взяли участь у кібернавчанні «CIREX. CYBER. Ransomware»

26.06.2023

У Львові відбулися навчання з кібербезпеки «CIREX. CYBER. Ransomware». Захід оргагізований Держспецзв’язку за підтримки проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС.

Від Івано-Франківської обласної державної адміністрації у навчанні взяв участь начальник управління цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації ОВА Ігор Фіняк.

Формат події – ТТХ (tabletop exercises, або командно-штабних навчань), що дозволило взяли участь представникам органів місцевого самоврядування, обласних військових та державних адміністрацій, регіональних підрозділів Держспецзв’язку. Це були понад 40 учасників із Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Чернівецької та інших областей.

Увага учасників була зосереджена на обговоренні проблемних питань щодо кіберзахисту і протистояння кіберзагрозам та механізмах реагування на кібератаки, що здійснюються з використанням програм-вимагачів (Ransomware).

«Ворог постійно шукає слабкі місця у системі нашого кіберзахисту. І місцеві органи влади – серед основних цілей російських хакерів. Тож сьогодні як ніколи важливо вміти ефективно і оперативно реагувати на кіберзагрози на всіх рівнях: не тільки на загальнодержавному, а й на регіональному, місцевому. Такі навчання – один із важливих кроків для посилення нашої кіберстійкості», – зазначив заступник голови Держспецзв’язку Олександр Потій.

Зазначимо, що проведення навчань – це можливість заздалегідь перевірити, наскільки представники різних інституцій, відповідальні за забезпечення кіберзахисту, готові до координації, співпраці, обміну інформацією під час реагування на кібератаку. А також можливість навчитися швидко оцінювати обстановку та ухвалювати необхідні рішення задля усунення загрози.

За словами директора департаменту кіберзахисту Держспецзв’язку Данила Мялковського, «CIREX.CYBER.Ransomware» проведено з метою підвищення готовності в умовах симуляції кіберінциденту / кібератаки та оцінки спроможностей сил кіберзахисту в реагуванні на них.

Також одним із ключових моментів заходу стала презентація Рекомендацій щодо підвищення рівня кібербезпеки в органах місцевого самоврядування / місцевих громадах, розроблених проєктом EU4DigitalUA та Держспецзв'язку. Ці Рекомендації надають цінні вказівки для розроблення стратегій, планів та нормативних документів з кібербезпеки для міст, громад та органів місцевого самоврядування в Україні.

Поділитися: