Імунізація та глобальне здоров’я

25.04.2024

Століттями людство шукало способи захистити себе від смертельних інфекційних захворювань. Одним зі основних методів порятунку - стала вакцинація.

Щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти мільйони людських життів. Вакцини врятували більше людських життів, ніж будь-який інший медичний винахід в історії.

  • Завдяки вакцинації людство перемогло натуральну віспу.
  • Захворюваність на поліомієліт знизилася на 99%.
  • Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк, краснуху, захворюваність менінгітами, раком печінки.
  • Глобальна смертність від кору знизилася на 75%.
  • Знизилася щорічна смертність від правця новонароджених більш ніж у 13 разів.

Вакцинацію в Україні проводять згідно із Національним календарем щеплень, який розроблено з урахуванням міжнародного досвіду, і, за умови його дотримання, є найоптимальнішим для забезпечення повноцінного імунітету.

В нашій країні безкоштовно можна вакцинуватися проти десяти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правцю, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Сьогодні, в умовах війни, імунізація є не лише питанням громадського здоров’я, але й національної безпеки, оскільки здоров’я кожного українця і в цілому нації, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні. Кожен з нас може внести важливий вклад у збереження здоров’я спільноти. Забезпечте своєчасну вакцинацію для себе та своєї сім’ї, спілкуйтеся з друзями та колегами про важливість імунізації, а також допомагайте поширювати достовірну інформацію про вакцини.

Ніхто не повинен померти від хвороби, яку можна попередити вакциною!

Поділитися: