Через настання пожежонебезпечного періоду рятувальники просять прикарпатців неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки

14.08.2023

Через настання пожежонебезпечного періоду рятувальники просять прикарпатців неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки

За інформацією Головного управління ДСНС України в області, найближчими днями на Прикарпатті очікується 4-го (висока) та 5-го (надзвичайно висока) пожежна небезпека. А це означає, що значно збільшується і ризик виникнення пожеж.

У зв’язку з цим рятувальники застерігають жителів області суворого дотримуватися правил пожежної безпеки, зокрема й під час відпочинку у лісах та лісосмугах, адже лісовий фонд є високопожежонебезпечним об’єктом. Так, забороняється:

палити, кидати непогашені сірники, недопалки, крім місць, які призначені для цих цілей;

на відпочинку у лісах та лісосмугах розводити багаття.

Заборонено також заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, відвідування населенням хвойних насаджень в період сухої та спекотної погоди, самовільне спалювання рослинності та їх залишків.

При виявленні пожежі рятувальники просять діяти негайно. Зокрема:

– якщо вогонь незначний, треба вжити заходів щодо його гасіння водою, ґрунтом, піском або шматком тканини;

– з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку поширення вогню;

– якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість чи галявину, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене рот і ніс прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини.

– після виходу з епіцентру пожежі у будь-якому випадку необхідно вжити заходів щодо найшвидшого повідомлення підрозділів пожежної охорони за телефоном «101».

Варто пам’ятати, що у вітряну погоду площа пожежі дуже швидко збільшується, набираючи великих масштабів, внаслідок чого вогонь може перекинутися на будівлі. Також рятувальники нагадують про адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог законодавства.

Пам’ятайте - пожежу легше попередити, ніж загасити! Наш спільний обов'язок - шанобливо ставитися до природи, дотримуватися правил пожежної безпеки!

Поділитися: