Нарада за участі керівників обласної та районних служб у справах дітей

18.07.2024

16 липня 2024 року під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулася нарада, де обговорювали основні напрями роботи за перший півріччя 2024 року обласної, районних служб у справах дітей та закладів цілодобового перебування дітей.

«Захист прав та інтересів дітей, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, внутрішньо переміщених діток - основна наша мета. Зараз важливим напрямом є робота щодо забезпечення житловими приміщеннями дитячі будинки сімейного типу, які перемістилися на Прикарпаття з регіонів, де ведуться активні бойові дії. І наша область має хороші результати роботи. Зараз на Івано-Франківщині проживає 14 таких сімей, - зазначила Людмила Сірко, розпочинаючи нараду. - Попри виклики сьогодення, ми розуміємо, що найголовніше у діяльності профільних служб - своєчасно та ефективно, в рамках чинного законодавства, захистити кожну дитину, яка сьогодні проживає на Прикарпатті».

Йшлося про захист прав та інтересів дітей, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та організацію роботи службами у справах дітей області та керівниками закладів соціального захисту дітей. На обліку служб у справах дітей області перебувають 1156 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, функціонують 12 дитячих будинків сімейного типу (98 вихованців), 78 прийомні сім’ї (139 дітей), 863 дитини влаштовані у сім’ї опікунів та піклувальників.

На даний час в області проживають 186 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування із законними представниками (опікунами, прийомними батьками, батьками-вихователями), які перемістилися (евакуювалися) на територію нашого регіону з інших областей України, що знаходяться у зоні бойових дій. Також у трьох закладах області цілодобового перебування проживають 84 вихованці.

Окреслювалися важливі аспекти роботи щодо здійснення контролю за місцем проживання та умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку, піклування, яка влаштована у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, сім’ю усиновлювачів шляхом відвідування родини. А також щодо прийняття дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули з окупованих територій нашої країни, та наданням їм необхідної допомоги.

Йшлося і про співпрацю із міжнародними організаціями та благодійними фондами з приводу надання допомоги дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах та є вихованцями закладів цілодобового перебування.

Значну увагу на нараді було приділено напрямкам роботи обласних служб у справах дітей щодо створення прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей патронатних вихователів. Важливим є й здійснення всіх необхідних заходів контролю за місцем проживання, умовами утримання, навчання, виховання дитини, над якою встановлено опіку, піклування, яка влаштована у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, захист житлових, майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Мовилося й про реалізацію обласною військовою адміністрацією соціального проєкту «Турбота про родину Героя», забезпечення діток загиблих Героїв Збройних сил України пільговими відпочинковими путівками та їх участь у різноманітних заходах.

Поділитися: