Відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення

13.06.2024

12 червня 2024 року під керівництвом заступниці голови обласної державної адміністрації Людмили Сірко відбулося засідання Координаційного центру підтримки цивільного населення при обласній військовій адміністрації.

Людмила Сірко розповіла про соціальну підтримку внутрішньо переміщених людей, які проживають на Прикарпатті: «З першого дня війни прибуло понад 155 тисяч внутрішньо переміщених людей. Проведено роботу щодо облаштування прихистків, здійснено поточні та капітальні ремонти закладів, де проживають переселенці. Зараз важливо продовжувати роботу щодо облаштування соціальних шелтерів для ВПО відповідно до сучасних вимог. І завдяки спільній роботі територіальних громад, благодійних фондів ми ефективно з цим справляємося".

Зауважувалося, що місця тимчасового проживання мають бути комфортними і безпечними, особливо у тих випадках, коли йдеться про людей з інвалідністю, людей похилого віку та дітей. Обласною державною адміністрацією опрацьовуються питання щодо проведення ремонтів у місцях тимчасового перебування ВПО та приведення їх у належний стан.

Під час наради наголосили, що до постанови Кабінету Міністрів України від 01.09.2023 № 930 «Про деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб» внесено низку важливих змін (постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.2024 № 622).

Зауважувалося, що до 1 січня 2025 року продовжено термін для приведення приміщень НТП відповідно до мінімальних вимог п. 8 постанови Кабінету Міністрів України від 01.09.2023 № 930, у разі відсутності документів, що посвідчують особу, поселення ВПО тепер стане можливим на 60 днів (раніше було на 30). Також наголошувалося, що під місця тимчасового проживання ВПО не можна облаштовувати діючі будинки дитини, будинки-інтернати соціального захисту населення та діючі заклади охорони здоров’я (крім санаторно-курортних закладів), приміщення притулків та денних центрів соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства тощо.

Важливо, якщо МТП було відремонтовано за рахунок міжнародних донорів, то його не можна виключити з обласного переліку, - а це дозволить не допустити безпідставного виселення ВПО із МТП.

Йшлося й про аналіз моніторингових візитів до місць тимчасового проживання регіонального координатора взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в Івано-Франківській області.

Обговорювали також актуальні питання щодо виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 № 261 «Про затвердження Порядку та умов надання компенсації місцевим бюджетам на оплату комунальних послуг, що надаються під час розміщення тимчасово переміщених осіб у період воєнного стану». Наголошувалося на важливості вчасного подання звітності приватними, комунальними та державними закладами, які розміщують ВПО та яким надаються відповідні компенсаційні виплати.

Поділитися: