Низку важливих питань життєдіяльності області обговорили на нараді під керівництвом Світлани Онищук

12.06.2024

11 червня 2024 року керівниця області Світлана Онищук провела нараду з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, районних військових адміністрацій, відповідних служб та головами територіальних громад.

Розпочали захід із хвилини мовчання за усіма, хто поліг у бою за Україну. Відтак керівниця області вручила нагороди. Так, відзнакою Президента Володимира Зеленського «За оборону України» нагороджено захисника з Прикарпаття Андрія Козака. Медалі «За заслуги перед Прикарпаттям» вручили Андрію Кривенку та Богданові Фреїшину. Також за багаторічну працю відзначили працівників ОДА, лікарів. Відтак розглянули питання порядку денного, де першим заслухали інформацію про ситуацію із вимкненням світла.

За словами очільниці Прикарпаття, ворог системно знищує українську енергетику, тож вже зараз спостерігаємо дефіцит потужностей в системі.

Як зазначив директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури ОДА Сергій Подошва, рівномірно проходити пікові навантаження дозволяють тривалість світлового дня, використання сонячної енергії та імпорт електроенергії. Також введено графіки погодинних вимкнень електроенергії.

На сьогодні забезпечено стабільну подачу струму для об’єктів критичної інфраструктури області. Але й такі об’єкти можуть відключати від світла, якщо на лініях будуть підключені ще й побутові споживачі, які використовують значну кількість кіловат-годин.

«Викликів в енергетичному секторі є чимало. Має працювати системний підхід з вимкненням електроенергії, а також щодо забезпечення нею стратегічних підприємств, об’єктів критичної інфраструктури області. Якщо ж ці об’єкти підпадатимуть під вимкнення, необхідно подбати про альтернативні джерела живлення», - наголосила керівниця області.

У той же час потрібно не забувати про безпеку людей, які повертаються додому у темну пору доби. Йдеться про те, що до певного часу все ж має працювати вуличне освітлення. Тому зараз завдання - розробити графіки вимкнень. Що до цього Світлана Онищук доручила головам районних військових адміністрацій провести наради з головами тергромад щодо цих питань, а відтак буде прийнято рішення на рівні області.

Також зазначалося, що через масовані ворожі обстріли енергетичної інфраструктури і величезні руйнування з 1 червня встановлено єдину фіксовану ціну для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт год до 30 квітня 2025 року. Підняття тарифів допоможе пройти стабільну ремонтну кампанію, відновити генерацію і підготуватися до періоду максимальних пікових навантажень на енергосистему під час опалювального періоду.

Окрім того, родини, які потребуватимуть допомоги в оплаті житлово-комунальних послуг зможуть скористатися субсидіями. Для цього необхідно звернутися до Пенсійного фонду.

Поділитися: