Форум «Всі діти – наші: потреби населення у соціальних послугах» об’єднав дев’ять територіальних громад України

07.06.2024

У м. Коломия відбувається дводенний форум «Всі діти – наші: потреби населення у соціальних послугах». На захід завітала заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко.

Захід об’єднав керівників, фахівців дев’ятьох територіальних громад, зокрема, Бородянківської, Фастівської, Ірпінської, Сквирської, Боярської, Городенківської, Івано-Франківської, Коломийської, Калуської, а також Єдиного центру надання реабілітаційних та соціальних послуг, обласнаго центру соціальних служб для сім’ї та представників благодійних громадських організацій.

Людмила Сірко подякувала організаторам за цікавий форум та закцентувала увагу на важливості таких заходів в області: «Приємно вражена такою кількістю учасників форуму з різних міст України. Рада, що саме у Коломийській громаді він проводиться. Оскільки вона активно впроваджує соціальні проєкти, допомагає сім’ям, які опинилися у складних життєвих обставинах, облаштовує помешкання, які призначенні для внутрішньо переміщених осіб, опрацьовує питання щодо забезпечення багатодітних, малозабезпечених сімей тими послугами та фінансовим ресурсом, які вони потребують, У наших територіальних громадах успішно реалізуються соціальні проєкти за підтримки міжнародних організацій, Тематика форуму надзвичайно актуальна. Відрадно, що одне актуальних питань, яке сьогодні обговорюватиметься – це питання інклюзії. Бо кожна дитина повинна мати сім’ю».

Посадовиця розповіла про роботу 23 інклюзивно-ресурсних центрів, які надають психологічні, консультативні та комплексні послуги дітками з інклюзією. А 747 дітей з інклюзією є вихованцями дошкільних закладів освіти, майже 1800 таких діток навчаються у наших школах. І освітні послуги повинні надаватися максимально якісно.

На першій дискусійній панелі йшлося про планування та бюджетування соціальних послуг. Організатори форуму - міжнародна благодійна організація «СОС Дитячі Містечка» розповіли про реалізацію проєкту «Право на сім’ю». Також були презентовані проєкти, які впроваджуються Коломийською територіальною громадою.

Під час форуму обговорювали питання комунікації, взаємодії з дітьми зі складними порушеннями розвитку, а також роботу з ними у напрямках розвитку орієнтації у просторі. Йшлося й про практичні рекомендації для громад щодо планування інклюзивних просторів.

Учасники форуму мали можливість сьогодні побувати у Єдиному центрі надання реабілітаційних та соціальних послуг, ознайомитися з роботою центру та обговорити важливі питання щодо умов надання послуг з урахуванням чинного законодавства, реалізацію спільних проєктів. А також у приміщенні центру відкрили вертикальну підйомну платформу для діток з інвалідністю, яку допомогла встановити міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд «СОС Дитячі Містечка».

Додамо, що форум «Всі діти – наші: потреби населення у соціальних послугах» дводенний та відбуватиметься також 7 червня у Коломиї.

Поділитися: