Реформа Державної екологічної інспекції України – серед ТОП-5 пріоритетів 2024 в сфері довкілля

20.05.2024

Це зазначає Єврокомісія у своїх рекомендаціях Україні. Щодо цього є чітке розуміння на рівні держави. Про це Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець наголосив у ході розширеної наради з територіальними органами Держекоінспекції.

«Роль екологічного інспектора у фіксації та обрахунку збитків довкіллю внаслідок війни сьогодні важко переоцінити. Завдяки роботі ДЕІ в Україні вже зафіксовано понад 4800 тисяч злочинів росії проти української природи. Розмір збитків сягає понад 2,4 трлн гривень», - повідомив Руслан Стрілець.

Наше ключове завдання – перейти від системи точкового контролю підприємства, до системи щоденного моніторингу та збереження природних екосистем. Усе це закладаємо в оновленому законодавстві.

«Новий екоконтроль – це також про сучасні інструменти фіксації фактів шкоди довкіллю. І перші кроки вже зроблено. Сьогодні екологічні інспектори вже фіксують через ЕкоЗагрозу результати перевірок, проведених за зверненнями українців. А українці все частіше використовують застосунок, щоб повідомити про виявлені факти. Кількість таких звернень вже зросла у 3 рази», - зазначив Руслан Стрілець.

За словами очільника Міндовкілля, надалі ЕкоЗагроза стане щоденним невіддільним інструментом кожного екоінспектора.

Руслан Стрілець також доручив розширити цей трек та запустити на ЕкоЗагрозі мапу з виявленими ДЕІ несанкціонованими сміттєзвалищами. Інспектори наноситимуть сюди дані, як про виявлені звалища, так і про результати їх ліквідації. Це стане дієвим механізмом очищення країни від несанкціонованих сміттєзвалищ.

«На моє доручення ДЕІ вже сьогодні працюють над посиленням таких заходів. З початку 2024 року виявили 353 сміттєзвалища на площі 50 га. З них завдяки роботі ДЕІ з місцевою владою ліквідовано 17% або 61 сміттєзвалище. Планові перевірки роботи органів місцевого самоврядування у цьому напрямку продовжуються», - зауважив Руслан Стрілець.

Важливою складовою роботи екологічної інспекції є перевірки підприємств-забруднювачів водних ресурсів. На жаль, повномасштабне вторгнення рф завадило завершити розпочаті у 2021 році на доручення Прем’єр-міністра України перевірки таких підприємств. З 507 перевірили 447 або 88%.

Як зауважив Руслан Стрілець, у 2024 році екологічна інспекція відновила цей трек. ДЕІ вже провели 5 позапланових перевірок комунальних підприємств. 1,4 млн грн – нараховані збитки водним ресурсам за результатами чотирьох з них. По одному з субʼєктів наразі здійснюється збір матеріалів для проведення розрахунку збитків. Реформи водної сфери та державного екологічного контролю зведуть до «0» такі порушення у майбутньому. Адже одним із заходів ПУРБів задля досягнення «доброго» стану вод якраз і є реконструкція та модернізація очисних споруд та каналізаційних мереж.

«Дякую кожному екоінспектору за самовіддану працю та особистий внесок у нашу спільну справу – фіксацію та обрахування екологічних збитків внаслідок російської збройної агресії. Все це закладає фундамент для розвитку системи екологічного контролю нового формату. Це наша база для отримання репарацій за зруйноване агресором довкілля і чергова сходинка на шляху до ЄС», - акцентував Руслан Стрілець.

Поділитися: