День прикордонника України

30.04.2024

Сьогодні, 30 квітня в Україні відзначають День прикордонника. У цей день своє професійне свято відзначають військові Державної прикордонної служби України, які охороняють кордони нашої Батьківщини та першими зустріли російських окупантів на початку війни.

До 2003 року Україна відзначала День прикордонника 4 листопада – у день ухвалення Верховною Радою в 1991 році закону «Про прикордонні війська України». Цей закон втратив чинність у 2003 році у зв'язку з прийняттям нового закону «Про Національну прикордонну службу України».

З 2018 року Україна відзначає День прикордонника щороку 30 квітня. Свято встановлено Указом Президента України від 27 квітня 2018 року з метою відзначення внеску прикордонників у боротьбу за незалежність України, вшанування мужності та героїзму оборонців державних кордонів України.

Дата вибрана не випадково. Саме у цей день 100 років тому українські війська, в результаті кривавих, але переможних боїв з більшовицькою росією вийшли на кордони України та встановили на ньому державні символи. Це була дата перемоги української зброї та Держави Україна.

Поділитися: