МОН сприятиме висвітленню правдивої історії України в закордонних підручниках

26.02.2024

У більшості закордонних шкільних підручників історія України (якщо вона згадується) подається як безпосередньо пов’язана з російською історією, або ж Україна там узагалі помилково представлена як регіон росії.

22 лютого 2024 року відбулося засідання керівництва Обсерваторії викладання історії в Європі. Загалом, у дискусії взяли участь представники 16 держав-членів та 2 держав-спостерігачів, серед яких була й Україна.

Згідно з дослідженням, яке провела в 2021–2022 роках державна установа “Український інститут”, у європейських шкільних підручниках з історії, Україна, на відміну від росії, представлена дуже скупо. Крім того, у більшості випадків подана інформація безпосередньо пов’язана з історією російської імперії, радянського союзу чи російської федерації.

Відповідно цю “фальшиву історіографію” у своїх цілях активно використовує росія, виправдовуючи сучасну загарбницьку війну.

Саме тому, як зазначили в МОН, наразі актуальним є “просування ключових позицій щодо належного висвітлення української історії в європейському контексті та популяризації правдивих знань про минуле нашої країни”.

Зокрема, для цього українська сторона передала ОВІЄ підготовлений фахівцями інформаційний бюлетень з історії України, яким зможуть скористатися в інших державах під час підготовки навчальних матеріалів про історію України.

Поділитися: