Десятиріччю спротиву окупації Криму присвячується

22.02.2024

Сьогодні висвітлюємо історію громадянина України, мешканця Севастополя, журналіста й аналітика Олексія Бессарабова, якого у листопаді 2019 року незаконно затримали окупаційні силовики в Криму, безпідставно звинуватили у “диверсійній діяльності” та засудили до 14 років позбавлення волі.

Життя до затримання

Олексій Бессарабов здобув дві вищих освіти: навчався за спеціальністю “Ракетно-артилерійське озброєння надводних кораблів” у Севастопольському військово-морському інституті ім. П. Нахімова та “Журналістика” — у Київському національному університеті ім. Т. Шевченка. Має офіцерське звання у Військово-Морських силах України, проте пішов у відставку ще задовго до подій 2014-го. Працював кореспондентом в інформаційних, аналітичних виданнях. З 2009 — заступник головного редактора часопису “Чорноморська безпека”, експерт Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос”. Одружений, має сина.

Що вигадали окупанти?

9 листопада 2016 року Олексія Бессарабова затримала окупаційна ФСБ, звинувативши його, а також його колег, Володимира Дудку та Дмитра Штиблікова, у “вчиненні диверсійних акцій на об’єктах військової інфраструктури та життєзабезпечення півострова Крим” у Севастополі (нібито за завданням ГУР України).

Олексія Бессарабова окупаційний “суд” незаконно засудив до 14 років колонії суворого режиму та оштрафував на 300 тисяч рублів відповідно.

Чому Олексія Бессарабова затримали насправді?

Олексій був експертом українського Центру сприяння вивченню геополітичних проблем та євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону “Номос” та заступником головного редактора часопису “Чорноморська безпека”. Мав аналітичні публікації в інших виданнях, зокрема журналістські розслідування, неодноразово зачіпав у текстах проблематику чорноморського флоту РФ. Чимало його текстів, зі слів колег, завдяки гарній аналітиці були мало не пророцькими (як-от “Український тиждень” N33, 2008 року, під назвою “Наступною буде Україна”, де давались невтішні прогнози щодо відносин Росія-Україна та йшлося про неминучу окупацію півострова). Це ймовірно й привернуло увагу окупаційних спецслужб та стало приводом до фабрикування звинувачення.

Де зараз Олексій Бессарабов?

Наразі Олексій Бессарабов перебуває у колонії суворого режиму в селищі Кочубєєвське, Ставропольського краю Росії.

Олексій Бессарабов про Україну

Олексій Бессарабов говорив:

Я — один з понад сотні громадян України, яких ув’язнили в Криму за сфабрикованими справами “терористів”, “екстремістів””, “шпигунів” і “диверсантів.

Він завжди підтримував Україну, писав правду про злочини окупантів. Михайло Гончар, український експерт з міжнародних енергетичних та безпекових відносин, головний редактор часопису “Чорноморська безпека”, президент Центру глобалістики “Стратегія XXI” сказав:

Олексій зберігає свою незмінну позицію та дуже за нас переживає. Іноді здається, що він переживає за Україну більше, ніж Україна за нього.

Винесений Бессарабову вирок є черговим ганебним випадком фальсифікації судових справ російськими окупантами проти громадян України.

***

Матеріали підготовлені в рамках інформаційної кампанії #10роківСпротиву Представництвом Президента України в АР Крим спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Інформаційна кампанія є частиною заходів до Дня спротиву окупації Криму.

Поділитися: