19 лютого – День Державного Герба України

19.02.2024

19 лютого 1992 року Верховна Рада України затвердила символ золотого тризубу на блакитному фоні у якості Малого Державного Герба України. Ставши Державним Гербом сучасної України, тризуб символізує історичний та культурний зв’язок нашої країни з державними утвореннями українського народу часів Київської Русі, козацької доби та Української Народної Республіки.

Перша писемна згадка про український герб міститься у болгарському літописі «Хроніка Манасії» і датується X століттям. У літописі згадано стяги дружинників Київського князя Святослава Хороброго, на яких був зображений символ великокнязівської влади - тризуб. Цей знак також активно використовувався за козацьких часів та в добу Гетьманату, зокрема зустрічається на полкових знаменах в арміях Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, а також в якості символіки адміністративно-територіальних одиниць. Так, Орільська паланка Запорізької Січі, яка територіально охоплювала землі сучасних Донецької, Полтавської та Харківської областей України певний час використовувала зображення сокіла (тризуба) у якості власної печатки.

25 лютого 1918 році Мала Рада (орган Української Центральної Ради, що діяв між сесіями) ухвалила: «Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської держави часів Володимира Великого». Відтоді Тризуб офіційно стає державним символом Української Народної Республіки. Після проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року він став державним гербом і для західноукраїнських земель.

Історія створення проєкту Державного Герба України розпочалась влітку 1991 року. Так, 24 червня 1991 року постановою Верховної Ради УРСР був оголошений Відкритий конкурс зі створення проєкту Державного Герба України з робочою групою-журі з числа депутатів, істориків, мистецтвознавців і музейників.

4 жовтня 1991 року вона підбила підсумки роботи. У 192 з понад 200 поданих проєктів було використане зображення тризуба.

19 лютого 1992 року 231-м голосом Верховна Рада України затвердила тризуб як малий Герб України, визначивши його головним елементом великого Державного Герба. Так, Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

28 червня 1996 року Державний Герб України було закріплено в Конституції. У статті 20 Конституції так само, як і постанові Верховної Ради України зазначено, що знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) є головним елементом великого Державного Герба України. На даний час Великий Державний Герб не затверджено.

Поділитися: