Навчання із соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей

15.02.2024

В Івано-Франківській обласній державній (військовій) адміністрації відбулося навчання для працівників територіальних громад з питань проведення соціальної роботи, надання соціальних послуг із соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей у військових частинах.

Від Коломийської районної державної адміністрації в заході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Любов Михайлишин та заступник начальника управління соціального захисту населення райдержадміністрації - начальник відділу підтримки сім"ї та координації надання соціальних послуг Ніна Рижняк.

Керівник Івано-Франківського обласного центру соціальних служб Ростислав Микитюк розповів про пілотний проєкт Постанови КМУ № 1050 «Про надання соціальних послуг із соціального супроводу військовослужбовців та членів їх сімей у військових частинах Збройних Сил».

В свою чергу заступниця голови обласної державної адміністрації Людмила Сірко зазначила: «Ми всі разом з вами розвиваємо цей напрямок, навчаємось, позаяк маємо досвід роботи ще з 2014 року, і, звичайно, дуже багато є напрацювань. Зокрема, це стосується роботи з ветеранами".

За словами Людмили Сірко, ветеранська політика буде охоплювати різні категорії осіб: це ветерани, мобілізовані, поранені під час бойових дій, які потребують, як реабілітації, так і соціалізації.

Друга категорія людей - це сім'ї загиблих. Для них розповідатимуть про обласні програми підтримки загиблих.

"Підтримка сімей, члени яких опинилися в полоні чи безвісті пропавши, - надзвичайно важлива. Адже ці люди перебувають постійно в стресі, передають свій настрій дітям, тому тут потрібно звертати увагу на покращення ментального здоров’я, що є актуальним в час війни", - зазначила Людмила Сірко.

Ще одна категорія - військовослужбовці.

Як зауважила Людмила сірко, наша область є в пілотному проєкті Постанови КМУ № 1050 від 3.10.2023 року «Про реалізацію експериментального проєкту», відповідно до якого надавач послуг буде працювати в військовій частині. Соціальні працівники відповідальні за ветеранську політику будуть комунікувати з сім'ями військовослужбовців, які будуть мати потреби у виготовленні документів, наданні психологічних послуг, отриманні субсидії, твердого палива тощо.

У кожній територіальній громаді визначена відповідальна особа за цей напрямок роботи.

Інша Постанова КМУ від 30 січня 2024 року № 104 передбачає участь області в експериментальному проєкті. Проєкт полягає у наданні підтримки у переході від військової служби до цивільного життя ветеранів і впроваджуватиметься на базі Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, де буде відбуватися підвищення кваліфікації, перепідготовка та здобуття другої вищої освіти. До проєкту долучатимуться стуктурні підрозділи ОДА», - розповіла Людмила Сірко .

Лариса Підвербецька, регіональна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», розповіла про правила самодопомоги, довідник «Безбар'єрності», який створений за ініціативи Олени Зеленської і громадської організації Безбар'єрність. Також повідомила про те, що буде створено паспорт кожної територіальної громади, для того, щоб зрозуміти, які послуги психологічні надаються».

Мовилося на навчанні і про результати оцінки потреб у сфері психічного здоров'я, опитування надавачів та отримувачів послуг у сфері ментального здоров’я, неформальні послуги на рівні громад.

До відома

Впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України за експертного партнерства та підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Вона має на меті допомогти українцям звернути увагу на свій емоційний стан.

Поділитися: