Понад третина медзакладів “первинки” надає безоплатну психологічну допомогу: які послуги входять до пакета

03.01.2024

8 620 лікарів у 865 медзакладах первинної меддопомоги надають послуги з психологічної підтримки для дорослих і дітей. У Міністерстві охорони здоровʼя планують збільшити цей показник, аби за потреби психологічну допомогу зміг отримати кожен українець.

Про це МОЗ повідомило на своєму сайті.

Так, у межах пакета “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги” пацієнти (дорослі та діти) можуть безоплатно отримати

  • ранню діагностику,
  • базову психологічну допомогу.

Оцінку психічного стану може провести сімейний лікар, педіатр чи терапевт. Далі вони мають надати медичну й психологічну допомогу пацієнтам із розладами психіки. У МОЗ стверджують, що всі лікарі, які надають послуги в межах цього пакета, пройшли спеціальне навчання.

Окрім цього, у межах вказаного пакета у 2024 році передбачено, зокрема, такі послуги:

  1. Оцінка психічного статусу пацієнта для виявлення психічних і неврологічних розладів (ПНР). Оцінка психічного статусу дітей для виявлення емоційних, поведінкових розладів, насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).
  2. Направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень з виключення ПНР, що викликані станом фізичного здоров’я.
  3. Скерування пацієнта (за згодою та за потреби) до лікаря-психіатра.
  4. Надання пацієнту першої психологічної допомоги.
  5. Забезпечення супроводу пацієнта з ПНР.
  6. Скерування пацієнта (за відсутності позитивної динаміки у його стані) до вузьких фахівців (психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога та/або невролога) та взаємодія з ними.
  7. Психологічна підтримка членів родини, законних представників та/або осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, а також інформування їх про проблеми з психічним здоров’ям пацієнта та вплив близького оточення на одужання родича.
  8. Навчання пацієнта техніці самодопомоги.

Для того, щоб перевірити, чи є ваш медзаклад у переліку тих, які надають першу психологічну допомогу, у МОЗ радять скористатися інтерактивною мапою, або запитати в операторів гарячої лінії НСЗУ (16-77).

Поділитися: