В Мінветеранів обговорили питання щодо обміну досвідом в адаптації ветеранів до мирного життя

20.11.2023

Відбулась зустріч Міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної з делегацією міжнародної організації Apostolat Militaire International (“Міжнародне військове апостольство”, AMI) на чолі з її президентом Матьє Борсбумом – віце-адміралом у відставці, колишнім командувачем Королівським флотом Нідерландів (2010 – 2014 рр.). Організація об'єднує діючих офіцерів, офіцерів у відставці, військових ветеранів католицького віросповідання у багатьох країнах світу, пропагує християнські цінності.

На початку зустрічі Юлія Лапутіна висловила Матьє Борсбуму вдячність його країні – Королівству Нідерландів – за надану потужну всебічну підтримку нашій країні у протистоянні неспровокованій російській агресії.

Очільниця Мінветеранів ознайомила гостей з пріоритетними напрямками нової державної ветеранської політики, яка наразі реалізується. Основну увагу Міністр акцентувала на впроваджені новітньої системи переходу від військової служби до цивільного життя. Вона має полегшити українським ветеранам й ветеранкам, членам їхніх сімей реінтеграцію у громади, надати сучасні та дієві інструменти для самореалізації у мирному житті, в тому числі й за допомогою цифрових сервісів та послуг.

“У співпраці з дотичними міністерствами і відомствами, нашими міжнародними партнерами маємо зробити все, щоб гідно зустріти наших Захисників і Захисниць з війни, допомогти їм та їхнім родинам безпроблемно повернутися до мирного життя у громадах. Звісно, ми дуже зацікавленні у залученні найкращого світового досвіду реінтеграції”, – зазначила Юлія Лапутіна.

Серед основних пріоритетних проектів Мінветеранів в цьому напрямку – розбудова всеукраїнської мережі сучасних реабілітаційних центрів, де будуть застосовані кращі світові практики із залученням і міжнародних фахівців. А також впровадження в Україні інституту помічника ветерана, якій послідовно реалізується в 10 пілотних регіонах.

В ході зустрічі сторони обговорили питання обміну практичним досвідом між експертами з ветеранської політики, можливість стажування фахівців, зокрема, помічників ветеранів тощо. Президент АМІ Матьє Борсбум зазначив, що його організація представлена у багатьох країнах та має певні практичні напрацювання у сприянні колишнім військовослужбовцям в адаптації до мирного життя.

За підсумками зустрічі було домовлено про подальші консультації сторін щодо можливих шляхів співробітництва у сфері реалізації ветеранської політики та наданні допомоги Україні.

Поділитися: