27 жовтня проведуть радіодиктант національної єдності

24.10.2023

Радіодиктант національної єдності 2023 відбудеться 27 жовтня. Саме в цей день, згідно з Указом Президента, відтепер відзначатимуть День української писемності та мови.

Вперше Радіодиктант національної єдності провели в 2000 році. Традиційною датою було 9 листопада – День української писемності та мови, що збігається з церковним святом преподобного Нестора Літописця. Однак цьогоріч свято, згідно з Указом Президента, через перехід на новий церковний календар, перенесли на 27 жовтня, а тому відбулися зміни й в часі проведення заходу.

За 23 роки свого існування Радіодиктант встиг стати наймасовішим флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу. Зокрема, минулоріч його писали понад пів мільйона осіб різного віку й професій на шести континентах планети (разом з ученими на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді). А на перевірку тексту на “Українське Радіо” надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових.

“Для нас особливо важливо зараз об’єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, і тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях”, – зазначив Дмитро Хоркін – член правління “Суспільного Мовлення”.

Зазначається, що за годину прямого ефіру відбудуться включення з різних точок України, де люди в безпечних місцях писатимуть радіодиктант разом з усім світом, зокрема й на фронті (якщо воїни матимуть таку можливість).

Транслювати Радіодиктант цьогоріч будуть:

Поділитися: