Робоча поїздка у Матеївецьку сільську територіальну громаду

26.04.2023

24 квітня 2023 року стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

Сьогодні заступниця голови райдержадміністрації Ганна Кравчук спільно з представниками Коломийського районного відділу «Державна установа «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» провела робочу нараду з медичними працівниками комунального некомерційного підприємства «Матеївецький центр первинної медико - санітарної допомоги» Матеївецької сільської ради. Також, участь у нараді взяв заступник Матеївецького сільського голови Володимир Багайлюк.

Спільно з керівницею центру Надією Гарасим’як обговорили питання вакцинації дорослого та дитячого населення територіальної громади. За словами керівниці, щеплення дитячого населення відбуваються згідно календаря, медичні працівники ведуть облік і здійснюють контроль за профщепленнями. Слід зазначити, що в громаді проживає близько 150 осіб із числа внутрішньо переміщених, 30% з них заключили декларації з сімейними лікарями комунального некомерційного підприємства. Медична допомога сімейними лікарями надається всім без винятку, лише за квітень до медиків амбулаторій звернулися 22 особи із цієї категорії.

Працівники Коломийського районного відділу «Державна установа «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» звернули увагу на вакцинацію не лише дитячого населення, але й дорослого. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця. У період воєнного стану це питання є надзвичайно актуальним для збереження здоров’я військовослужбовців, а також і цивільного населення. Варто зазначити, що показник вакцинації від правцю, дифтерії і кашлюку дитячого населення громади складає 31,4%, в той же час доросле населення вакциновано лише 7,1%.

Нагадаємо, що в Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

Але є ще кілька інфекцій, від яких можна вакцинуватися за власні кошти. Серед них: ротавірусна інфекція, пневмококова інфекція, менінгококова інфекція, вітряна віспа (вітрянка), гепатит А, вірус папіломи людини, грип. Ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими. За 1 квартал поточного року медики Матеївецької громади щепили 10 осіб від менінгококової інфекції, 3 від пневмококової інфекції та 4 від ротавірусної інфекції.

Збройні Сили України захищають нас від ворога, а ми маємо захистити себе від хвороб!

Поділитися: