Спеціалісти Держпродспоживслужби обговорили із заготівельниками молока Городенківщини гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока

21.03.2023

17 березня 2023 року спеціалісти Городенківського відділу Коломийського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області та Городенківського відділу Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини провели зустріч з керівництвом ТОВ «Городенківський сирзавод» та працівниками, які замаються заготівлею молока на території Городенківської міської та Чернелицької сільської громад.

Під час зустрічі опрацьовано вимоги наказу Мінагрополітики України від 07.04.2022 № 209 «Про затвердження Гігієнічних вимог до дрібнотоварного виробництва та обігу молока».

Учасникам заходу наголошено: молоко сире повинно бути отримано від клінічно здорових, ідентифікованих та зареєстрованих тварин відповідно до законодавства України та відповідати вимогам щодо безпечності та якості. Дрібнотоварні виробники та/або персонал (особа), які доглядають за тваринами, повинні володіти навичками виявлення прихованих форм запалення вимені (субклінічний мастит) та зобов'язані:

1) проводити дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) не рідше одного разу на місяць;

2) повідомляти уповноважену особу компетентного органу у разі позитивних результатів дослідження молока на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит).

Заготівельникам молока звернута увага на заборону вводити в обіг як харчовий продукт:

1) молоко від хворих та неідентифікованих тварин та тварин, які піддавалися лікуванню і в яких не закінчився період виведення (очікування);

2) молоко отримане в перші сім днів після отелення та останні сім днів до кінця лактації сільськогосподарської тварини;

3) молоко від тварин, які не досліджувалися на приховані форми запалення вимені (субклінічний мастит) протягом останнього місяця.


Поділитися: