Громади Коломийського району затвердили місцеві бюджети на 2023 рік

27.12.2022

Громади Коломийського району затвердили місцеві бюджети на 2023 рік

Зокрема, затверджено: 3 міські, 5 селищних та 5 сільських бюджетів. А також, затверджено районний бюджет Коломийського району.

Зауважимо, що відповідно до статті 77 Бюджетного кодексу України місцевий бюджет на 2023 рік має бути затверджено до 25.12.2022 (включно). Таким чином, всі місцеві бюджети територіальних громад Коломийщини, а також районний бюджет, затверджені без порушень вимог бюджетного законодавства.

Слід зазначити, що 11 місцевих бюджетів нашого району отримують з державного бюджету базову дотацію, 2 місцеві бюджети (вперше) затверджені з реверсною дотацією на 2023 рік. Загальний обсяг базової дотації складає 436944,0 тис гривень, реверсної дотації - 203615,6 тис гривень.

У чинній редакції Бюджетного кодексу базова дотація визначається як трансферт, що надається з державного бюджету місцевим бюджетам для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій. Реверсна дотація – це кошти, що передаються до державного бюджету з місцевих бюджетів для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій.

Основними надходженнями дохідної частини місцевих бюджетів територіальних громад залишається податок на доходи фізичних осіб, земельні та єдиний податки.

Перший етап пройдено. Надалі головним завданням територіальних громад є забезпечення виконання дохідної частини місцевих бюджетів, економне і раціональне витрачання кожної бюджетної гривні, задля досягнення поставлених цілей.

Поділитися: