03.10.2018 Розпочато процес формування проекту районного, сільських та селищних бюджетів  на 2019 рік

Відповідно до вимог статей 75 Бюджетного кодексу України в Коломийському районі розпочато процес формування проекту районного, сільських та селищних бюджетів на 2019 рік.

Департамент фінансів Івано-Франківської обласної державної адміністрації надіслав лист Міністерства фінансів «Про особливості складання проектів місцевих бюджетів на 2019 рік», в якому окреслено основні принципи, які мають бути враховані під час формування проекту місцевих бюджетів району на 2019 рік з дотриманням норм бюджетного законодавства.

Під час складання проекту місцевих бюджетів на 2019 рік в частині видатків слід врахувати ріст мінімальної заробітної плати з 1 січня 2019 року на 12,1 відсотки і встановлення її в розмірі 4173 гривні та посадового окладу працівника І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки – 1921 гривня. Прожитковий мінімум з 1 січня 2019 року становитиме 1853 гривні. Зростання розмірів прожиткового мінімуму відбуватиметься з 1 липня та 1 грудня 2019 року.

Розмір допомоги при народженні дитини становитиме 41280 гривень. ЇЇ виплата буде здійснюватись одноразово в сумі 10320 гривень, решта суми – протягом наступних 36 місяців рівними частинами у сумі 860 гривень щомісячно.

Розрахунок обсягу освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам змінено. Його здійснено на основі формули, виходячи з розрахункової кількості ставок педагогічних працівників, а також середньої заробітної плати вчителя. Вперше враховано видатки на оплату праці педагогічних працівників:

- загальноосвітніх навчальних закладів, у зв’язку із поділом класів на групи при вивченні окремих предметів;

- інклюзивно-ресурсних центрів;

- загальноосвітніх навчальних закладів приватної форми власності.

Відповідно до вимог підпункту д) пункту 8 частини першої статті 87 Бюджетного кодексу України видатки на надання первинної медичної допомоги населенню на 2019 рік передбачені в повному обсязі у державному бюджеті за окремою бюджетною програмою Міністерства охорони здоров’я України.

Водночас додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я для області розрахована в меншому обсязі, ніж у 2018 році. Основною причиною цього є позитивні тенденції у фінансовому забезпеченні місцевих бюджетів та вивільнення фінансового ресурсу, пов’язаного з обслуговуванням населення за програмою медичних гарантій за рахунок коштів державного бюджету.

Особливості формування проекту бюджету на 2019 рік та прогнозу на 2020-2021 роки, форми бюджетного запиту та інструкцію щодо їх заповнення буде доведено фінансовим управлінням райдержадміністрації до головних розпорядників коштів районного бюджету бюджету з метою забезпечення організації роботи із формування проекту районного бюджету бюджету на 2019 рік.

Відповідно до п. 18 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України програмно-цільовий метод у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів, які не мають взаємовідносин з державним бюджетом (сільські, селищні бюджети), застосовується починаючи із складання проектів таких місцевих бюджетів на 2019 рік. З цією метою в департаменті фінансів облдержадміністрації 26 вересня поточного року експерт Проекту «ЄС для підсилення державних фінансових систем місцевих урядів» Галина Маркович провела навчання працівників фінансових органів.

Навчання представників сільських, селищних рад, бюджети яких не мають взаємовідносин з державним бюджетом, будуть проведені працівниками фінансового управління райдержадміністрації в першій декаді жовтня 2018 року.

Фінансове управління райдержадміністрації

Поділитися: