08.07.2021 У літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь

Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов'язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань.

Більшість групових інфекційних захворювань і харчових отруєнь виникають після проведення масових святкувань - весіль, ювілеїв, випускних вечорів, «храмових» урочистостей та фестивалів та під час літнього відпочинку.

Тому, Коломийське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області для того, щоб запобігти виникненню харчових отруєнь та кишкових інфекцій радить дотримуватись наступних порад:

- Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

- Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів зберігайте їх у щільно закритих банках (контейнерах);

- Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;

- Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку;

- При готуванні багатокомпонентних страв дотримуватись вимог щодо технології обробки кожного компоненту; при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо), для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;

- Купуючи будь-які харчові продукти, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання гострої кишкової інфекції і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких!

Адже Гострі кишкові інфекції – це група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту.

Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій, умовно-патогенні мікроби, віруси. Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

Джерелом інфекції при всіх цих захворюваннях є хвора людина та носій інфекції. Збудники кишкових інфекцій живуть і розмножуються в кишківнику хворого і виділяються у зовнішнє середовище з випорожненнями і сечею. Характерною загальною рисою цих інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання.

Харчові отруєння - це захворювання людини, що передаються переважно через їжу. Необхідно відзначити, що харчові отруєння найчастіше виникають раптово, нерідко захоплюючи значний контингент осіб, і, як правило, досить швидко загасають.

Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Поділитися: