Відзначили 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича

15.11.2011
Відзначили 200-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича

8 листопада 2011 року в с. Спас біля пам’ятника Маркіяну Шашкевичу відбулося віче присвячене 200-літтю від дня народження Маркіяна Шашкевича.

Маркіян Семенович Шашкевич – український письменник і поет – зачинатель нової української літератури в Галичині, священник УГКЦ, культурно-громадський діяч, речник відродження західноукраїнських земель. Очолив «Руську трійцю», ініціатор видання альманаху «Русалка Дністровая». Виступав за рівноправність української мови з польською.

Спільно з Яковом Головацьким та Іваном Вагилевичем згуртував національно-свідому молодь, яка стала на боротьбу за національно-культурне відродження на західних землях, зокрема за відродження народної мови в письменстві й церковних проповідях.

У відзначенні 200-ліття від дня народження Маркіяна Шашкевича взяли участь заступник голови Коломийської РДА Леся Білищак, начальник відділу культури і туризму Людмила Федор, настоятель УГКЦ Переображення Господнього о. Роман, директор Спаської ЗОШ І-ІІІ ст., Ігор Угринчук директор Спаської ЗОШ І-ІІ ст., Йосип Сорич, сільський голова Олександра Гоянюк, учні , вчителі, громада села.

У Спаській ЗОШ І-ІІІ ступенів відбувся літературно-музичний вечір «Він рідне слово пробудив» за участю аматорів художньої самодіяльності Народного Дому учнів школи.

Поділитися: