Виставка Параски Плитки-Горицвіт

03.03.2012

В п’ятницю 2 березня 2012р. о 16.00 год. в приміщенні національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття відбудеться виставка Параски Плитки-Горицвіт, присвячена 85-й річниці з дня народження. Виставка організована настоятелем церкви в Криворівні о. Іваном Рибаруком, привезена на запрошення музею.

Параска Плитка-Горицвіт (1 березня 1927 - 16 квітня 1998 ) - гуцульська письменниця.

Народилася Параска Плитка (мистецький псевдонім - Горицвіт) 1 березня 1927 року в селі Бистрець, тепер Верховинського району на Івано-Франківщині, в сім'ї Штефана Плитки, відомого у Косівському краї коваля, окрім того людини освіченої, яка знала декілька мов. Мати - Анна - талановита ткаля та вишивальниця. Згодом сім'я перебралася у Криворівню.

Параска закінчила тільки чотири класи, але завдяки батькові знала мови, зокрема німецьку, й коли почалася Друга світова війна, працювала перекладачем у сільській канцелярії. А в 1943 році вирішила самотужки добиратися в Німеччину, щоб вступити до університету. Та замість навчання вона потрапляє на службу у німецьку родину і замість знайомства з культурою потерпає від принижень.

Після повернення в Криворівню Параска долучається до національно-визвольного руху, стає зв'язковою УПА (псевдонім - Ластівка), носить повстанцям у ліс їжу та теплі речі.

Потім - арешт, 10 років Сибірських таборів, майже 5 з яких пересувається на милицях через обморожені ноги.

Після повернення до рідного села Параска Плитка спочатку активно включається у громадське життя (бере участь у толоках, працює художником у лісгоспі, організовує хор, записує народні пісні, фотографує, пише, малює), а потім через драму в особистому житті, поступово усамітнюється для виконання даної нею колись, ще у в'язниці, обітниці - славити Мир Божий. З того часу веде аскетичний спосіб життя. Живе з того, що приносять їй односельчани. Останні роки прожила у страшній бідності, немощі, майже втративши зір.

Померла 16 квітня 1998 року. Похована в Криворівні.

Письменницький доробок Параски Плитки-Горицвіт об'єднаний під загальною назвою "Подарунок рідному краєві", а також близько сотні маленьких книжечок, рукописних і друкованих на машинці. Серед них низка духовних філософських творів: "Молитва - дар Божий", "Помолімося за мир благости", "Небесному престолу від Підніжжя землі", "Молитви во славу святого Хрещення України-Русі", "Вінець Боголюбія".

Інший цикл творів - народний: "З народних повісток", "Співанке Гуцулсков говірков", книга-альбом "Доля гуцулки".

Про мисткиню-філософа знято два документальні фільми: "Світ Параски Плитки-Горицвіт" (Створено за життя письменниці Олександром Ковалем і Павлом Ференюком) та "Коляда для Параски" (знято після смерті мисткині Олегом Драчем).

Поділитися: