Андрій Чайковський: коломийські сторінки життя і творчості

17.05.2012
Андрій Чайковський: коломийські сторінки життя і творчості

15 травня 2012 року на цвинтарі Монастирок відбулась панахида памяті Андрія Чайковського.

Помянути відомого письменника прийшли представники влади району та міста, учнівська молодь та громада Коломийщини.

Відправив поминальну панахиду всечесний отець Микола за участю народного аматорського хору «Просвіта».

Цього ж дня у Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського в меморіальній кімнаті Андрія Чайковського відбулась святкова академія «Андрій Чайковський: коломийські сторінки життя і творчості» з нагоди 155-річниці від дня народження Андрія Чайковського. Захід розпочався з літературної години, присвяченої творчості письменника, зокрема творам написаним і виданим в Коломиї. З святковими доповідями виступили: Оксана Ясінська «Про перелік меморіальних предметів Андрія Чайковського, що знаходяться на збереженні в музеї»; Василь Глаголюк «Про встановлення меморіальної дошки Андрію Чайковському в Коломиї»; Ярема Романюк «Ідеї української народної педагогіки в творчості Андрія Чайковського»; Любомир Грабець «Зв’язок родини Чайковських з відомими родинами коломиян»; Зіновій Карась «Вплив творчості Андрія Чайковського на патріотичне виховання молоді 30-40-х рр.».

В рамках святкової академії лунали стрілецькі та козацькі пісні у виконанні тріо Будинку культури села Турка та соліста Будинку культури села Велика Кам’янка Василя Дідика; спогади, уривки з творів А. Чайковського.

В рамках святкової академії лунали стрілецькі та козацькі пісні у виконанні тріо Будинку культури села Турка та соліста Будинку культури села Велика Кам’янка Василя Дідика; спогади, уривки з творів А. Чайковського.

Андрій Чайковський поставив перед собою завдання посвятити свою творчу працю повістям з історичної доби рідного народу, задля виховання молодих поколінь у любові до своєї країни, до її історії. І йому це вдалося. Він користувався славою висококваліфікованого юриста, чудового промовця, знавця законів і глибокого психолога. Багато років працював на просвітницькій ниві. Та все ж Коломийщина найшвидше пізнала його як самобутнього письменника.

Андрій Якович Чайковський народився 15 травня 1857р. в м. Самборі на Львівщині в родині дрібного урядовця. Рано осиротів і виховувався в своїх родичів. Початкову освіту одержав у дяка с. Гордині, закінчив у 1877р. Самбірську гімназію і, відбувши річну військову службу, поступив на філософський факультет, а через рік перейшов на правничий відділ Львівського університету. Працював адвокатом у Львові, потім у Бережанах відкрив адвокатську канцелярію, перед першою світовою війною переїхав до Самбора, а після війни поселився в Коломиї, де й жив до дня смерті 2 червня 1935р.

Саме в Коломиї Андрієм Чайковським були написані основні історичні повісті та романи: «Козацька помста», «На уходах», «Олексій Корнієнко», «Сонце заходить», «Петро Конашевич Сагайдачний», «Богданко», «Полковник Михайло Кричевський», «Перед зривом», «Побратими», «До слави». Загалом А. Чайковським було написано і видрукувано в Коломиї понад 30 художніх творів, переважно на козацьку тематику.

Сьогодні ми переконуємось, що справджуються слова Дмитра Николишина: «Андрій Чайковський тільки тілом умер, а дух його буде вічно жити в його творах. Доки будуть говорити й читати по-українськи, доти буде живий Андрій Чайковський».

Поділитися: