Святкування Дня селища Отинія

16.07.2012

12 липня 2012 року в селищі Отинія вібулося святкування Дня селища та Святого Петра і Павла. Заступник голови районної державної адміністрації Михайлишин Любов Іванівна привітала всіх присутніх з великим християнським святом – Святих апостолів Петра і Павла та днем селища Отинія та вручила грамоти. «Доброю традицією нашого народу є відзначення свят, які сміливо можна назвати родинними. Дні сіл і селищ нашого краю завжди збирають на рідній землі багатьох синів і дочок, яких доля закинула на чужину. До батьківських осель злітаються діти як до рідного гнізда. І кожне село чи селище завжди радо вітає тих, кому дало міцні крила для життєвих обріїв.

Отинійщина завжди була патріотичною, ще в 1648 році Семен Височан сформував тут 15-тисячне військо, яке брало участь у народно-визвольній боротьбі українців під проводом Богдана Хмельницького.У 2010 році ми разом з Вами відкривали капітально відремонтований стадіон. Планується відкриття в цьому році на базі Отинійської лікарні соціально-реабілітаційного центру для дітей - інвалідів. Знаний на Україні та за межами народний аматорський ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» Будинку культури селища Отинія, який у 2011 році на ІII Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії імені Павла Вірського здобув другу премію.»

В концертній програмі взяли участь: аматорський ансамбль пісні і танцю «Прикарпаття» та гурток бального танцю Отинійського будинку культури; муніципальний оркестр духових інструментів «Сурми Покуття» відділу культури Коломийської райдержадміністрації; вихованці дитячого садочка « Веселка»; учасники художньої самодіяльності школи, ліцею, дитячої музичної школи, також відбувся парад вишиванок та спортивні змагання.

Довідка:

Отинія належить до стародавніх поселень на Покутті. Відомий історик Садок Баронч писав, що Отинія була відомою вже у XIII столітті. Перша згадка як про міське поселення — 1606 року. 1610 року згадується як міське поселення, що належало українському магнатові Олександру Балабану.

Від 1940 року (тобто за рік після входження у складі Західної України до УРСР) Отинія — селище міського типу.

Відомі вихідці з Отинії:

Михайло Богаченко – ректор Дрогобицького університету українознавства, заступник голови дрогобицької «Просвіти», онкохірург, автор більш як 130 статей;

Олекса Вінтоняк – професор історії України Мюнхенського університету, засновник видавництва «Дніпрова хвиля»;

Павло Волянський – професор бурси ім..Шашкевича Української гімназії у Перемишлі, диригент гімназійного хору, викладав німецьку й українську мови, автор низки пісень. Його онука Леся Волянська – популярна українська естрадна співачка Канади.

Поділитися: