33-річниця вводу радянських військ до республіки Афганістан

28.12.2012
33-річниця вводу радянських  військ до республіки Афганістан

25 грудня 2012 року з нагоди відзначення 33 річниці вводу військ до республіки Афганістану на Меморіальному комплексі полеглим воїнам-афганцям відбулася панахида за участю районної та міської влади, духовенства та громадськості.

Майже 10 років тривала та далека, офіційно не оголошена, війна - 15 лютого 1989 року вона нарешті закінчилася, залишивши після себе тисячі жертв, сльози і горе в мирних родинах.

Тисячі українських солдат загинули в боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. Сивіли від горя батьки і матері, ховаючи своїх дітей, сиротіли діти, вдовами ставали жінки в мирний час. У скількох сімей і до нині у траурному обрамлені зберігаються фотографії синів!

Україна втратила близько 4000 молодих хлопців, 6000 стали інвалідами, ще 72 чоловіка залишились в полоні або пропали безвісти. Третина учасників афганської війни була родом з квітучої української землі. На їх долю випало випробування вогнем і кров'ю. Молоді герої, про яких ми згадуємо в цей день, здійснили подвиг, прославили своє покоління.

Коломийська організація ветеранів Афганістану знана не тільки в Україні, а й у країнах СНД. Відрадно те, що у Коломиї одним з найперших в державі, був побудований пам’ятник загиблим в Афганістані. Також встановлено меморіальні дошки на школах, де навчались загиблі воїни-афганці. Їхніми іменами названі вулиці у Коломиї та районі.

Поділитися: