Інтерв’ю голови Коломийської районної державної адміністрації М.М. Негрича про підсумки роботи в галузях медицини, освіти, культури та спорту у 2013 році

04.02.2013

1. Розкажіть про підсумки виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку району за 2012 рік. Почнемо з медицини.

За рахунок субвенцій з державного бюджету продовжується будівництво поліклініки в місті Коломиї на 850 відвідувань за зміну.

Відкрито клініко-діагностичну лабораторію Коломийської центральної районної лікарні.

В дитячій лікарні у серпні цього року після капітального ремонту відкрито рентгенкабінет, встановлено сучасний рентгенапарат вартістю 814,0 тис.грн.(кошти державного бюджету).

Замінено водопостачання, водовідведення, опалення, встановлено санвузол, проведено ремонт фасаду, перекрито дах в амбулаторії загальної практики та сімейноїмедицини с.Турка.

В районі є досвід залучення інвестицій через міжнародні фінансові організації, міжнародну технічну допомогу. У 2012 році по проекту Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2», із 4 громад відібраних для реалізації проекту, у 2 громадах проект передбачав проведення капітального ремонту приміщень амбулаторій загальної практики та сімейної медицини:

1. Дебеславцівська сільська громада (капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с. Залуччя, кошторисна вартість проекту – 160,384 тис.грн.). По проекту вимуровано дві кімнати, встановлено вікна, замінено двері, демонтовано підлогу, проведено ремонт фасаду, перекрито дах.

2. Матеївецька сільська громада (капітальний ремонт приміщення амбулаторії загальної практики та сімейної медицини с. Перерив, кошторисна вартість проекту – 161,730 тис.грн.). Про проекту проведено заміну вікон та дверей, підведено воду та каналізацію, облицьовано вагонкою стіни та стелю в коридорі. За додаткові кошти встановлено огорожу, ламіновано підлогу та придбано комплект меблів та м’який інвентар. У жовтні цього року громади сіл Перерив та Залуччя отримали сертифікати ПРООН про завершення проекту на об’єктах.

В Отинійській районній лікарні перекрито дах на суму 150,0 тис.грн. та відремонтовано педіатричне відділення вартістю 90,0 тис.грн.

Проведено заміну системи опалення в приміщенні амбулаторії загальної практики-сімейної медицини с.Коршівна суму 30,0 тис.грн. та виготовляється проектно-кошторисна документація на будівництво приміщення нової амбулаторії в цьому селі на суму 70,0 тис.грн.

У вересні 2012 року в приміщенні будинку культури с.Малий Гвіздець, який збудовано методом народної будови, відкрито фельдшерсько-акушерський пункт.

Продовжується капітальний ремонт в терапевтичному корпусі центральної районної лікарні.

2. Як залучаєте благодійників, скільки надано допомоги?

Мій товариш з Німеччини Вольфганг Шуман (нагороджений медаллю: «За заслуги перед Прикарпаття» за благодійну діяльність) і його дружина Тамара, щороку допомагають у наданні благодійної допомоги: для потреб центральної районної лікарні, районного реабілітаційного центру дітей-інвалідів в селищі Отинія, Ковалівського стаціонарного відділення терцентру соціального обслуговування надійшла благодійна допомога обладнанням, миючими засобами, інвентарем: ліжка лікарняні – 227 шт., тумбочки – 114 шт., матраци – 92 шт., опорно-ходові пристрої, крісла. У 2012 році отримано благодійну допомогу з Німеччини: реанімобіль МЕРСЕДЕС 609, ліжка лікарняні – 90 шт., тумбочки – 60 шт., матраци – 42 шт., опорно-ходові пристрої – 48 шт., крісла – 22 шт., апарат ЕКГ, апарат ШВЛ для немовлят, інкубатори – 4 шт. та інший медичний інвентар.

Виділено субвенцію з обласного бюджету та придбано автомобілі для амбулаторій загальної практики та сімейної медицини сіл Лісний Хлібичин та Товмачик(Нива-Kombi) на суму 198,0 тис.грн.

3. Що зроблено для реабілітації дітей з особливими потребами?

На виконання соціальних ініціатив Президента України В. Ф. Януковича з 16.09.2012 року в районі відкрито Коломийський районний реабілітаційний центр для дітей інвалідів в селищі Отинія. За рахунок коштів місцевого бюджету орендовано автобус, який щоденно підвозить дітей в центр і додоому. Для проходження реабілітації дітей-інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату, серцево-судинної та дихальної системи дитини облаштована сенсорна кімната.

4. Які позитивні зміни стались в освітянській галузі Коломийського району в минулому році?

У вересні 2012 року відкрито Пилипівський навчально-виховний комплекс (роботи велися «народним методом»).

На сходах селян громада села ініціювала добудову до приміщення Пилипівського навчально-виховного комплексу, ініціативу громади підтримало керівництво району: було виділено кошти на будівельні матеріали, а всі роботи велися жителями села.

У цьому році розпочато роботи по добудові блоку №2 школи в с.П’ядики (кошторисна вартість 14,5 млн. грн.), на проведення яких у 2012 році передбачено кошти в сумі 2,2 млн. грн., з них державний бюджет – 2,0 млн.грн., районний бюджет – 206,0 тис.грн., 106,0 тис.грн. з яких передано як субвенцію з сільського бюджету. На сьогоднішній день освоєно 1786,0 тис.грн. (на першому поверсі завершено роботи по кладці цегляних стін, завершуються роботи по перекриттю першого поверху панелями, проводяться роботи по кладці цегляних стін ІІ поверху будівлі).

Проведено конкурсні торги на закупівлю робіт з будівництва школи на 280учнівських місць в с.Угорники, на виконання робіт у 2012 році у державному бюджеті передбачено 1,0 млн.грн., співфінансування з районного бюджету – 50,0 тис.грн. На даний час завершуються роботи по перекриттю нульового циклу фундаменту (кошторисна вартість 15,7 млн. грн.).

Проведено капітальні ремонти системи опалення Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст., даху приміщення їдальні Молодятинської ЗОШ І-ІІ ст. та капітальний ремонт фасаду Ганнівської ЗОШ. Встановлено водяне опалення в Малоключівській ЗОШ І-ІІ ст.

Проводилась реконструкція системи опалення Малоключівської і Дебеславцівської ЗОШ І-ІІ ст. та Замулинецького НВК (філії с. Семаківці), робіт виконано на загальну суму 632,6 тис.грн.

У 2012 році відкрито 3 дошкільні навчальні заклади

У вересні цього року відкрито Лісківський навчально-виховний комплекс.

У жовтні відкрито Іванівецький навчально-виховний комплекс.

За рахунок реконструкції частини приміщення Гвіздецької ЗОШ І-ІІІ ст. покращено умови перебування 4 груп дітей дошкільного навчального закладу в селищі Гвіздець (до моменту завершення будівництва дитячого садка на 280 місць).

Протягом 2012 року використано: для проведення поточних ремонтів понад 1,0 млн.грн, для виконання робіт по капітальному ремонту приміщень 116,0 тис.грн. та проведення реконструкції установ освіти 633,0 тис.грн., крім того, освоєно 1,5 млн.грн. з фонду розвитку на проведення будівництва навчальних закладів.

У 2012 році облаштовано 10 внутрішніх санвузлів

На виконання доручення Прем’єр-Міністра України М. Я. Азарова щодо забезпечення всіх шкіл внутрішніми санвузлами, у цьому році влаштовано внутрішні санвузли у Великокам’янській, Воскресинцівській, Раківчицькій, Сопівській ЗОШ І-ІІІ ст., Грабицькій, Голосківській,Шепарівцівській ЗОШ І-ІІ ст., Замулинецькому НВК (філія с.Семаківці), виконано робіт на суму 476 тис.грн.

В результаті впровадження ІІобласного конкурсу проектів місцевого самоврядування «Створення якісних санітарно – гігієнічних умов в школі – запорука збереження здоров’я школярів»проведено роботи з влаштування внутрішніх санвузлів і зовнішньої каналізації Великоключівської ЗОШ І-ІІІ ст. (виконано робіт на 128,0 тис.грн.) та роботи по ремонту внутрішніх санвузлів Торговицької ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 65,0 тис.грн.

По проектах бюджетної сфери за рахунок цільових екологічних інвестицій (Кіотський протокол) спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти району проводяться роботи по заміні вікон на енергозберігаючі металопластикові та утеплення фасадів, в наступних навчальних закладах:

1. Іванівецька ЗОШ І-ІІІ ст., (замінено 58 вікон площею 256 м2, завершено роботи з обробки відкосів, утеплення та оздоблення фасаду площею 1270м2);

2. Товмачицька ЗОШ І-ІІІ ст. (замінено 61 вікно площею 220 м2, виконано в середньому на 97,1% утеплення та оздоблення фасаду площею 1200м2);

3. Турківська ЗОШ І-ІІІ ст. (замінено 190 вікон площею 934м2, виконано в середньому на 77,8% утеплення та оздоблення фасаду площею 3380м2);

4.ПідгайчиківськаЗОШ І-ІІІст. (замінено 145 вікон площею 627 м2, виконано в середньому на 64,3% утеплення та оздоблення фасаду площею 2045м2);

5.Отинійська ЗОШ І-ІІІ ст. (замінено 327 вікон площею 620м2, виконано в середньому на 30,7% утеплення та оздоблення фасаду площею 4995м2);

6.Ковалівська ЗОШ І-ІІІ ст. (замінено 74 вікна площею 288м2, завершено роботи з обробки відкосів, утеплення та оздоблення фасаду площею 1250м2);

7. П’ядицька ЗОШ І-ІІІ ст. (замінено 80 вікон площею 288м2, завершено роботи з обробки відкосів, утеплення та оздоблення фасаду площею 2150м2);

8.МишинськаЗОШ І-ІІ ст. (замінено 113 вікна площею 439м2, завершено роботи з обробки відкосів, утеплення та оздоблення фасаду площею 2461м2).

Вартість робіт – 15 956,0 тис.грн.

Для удосконалення і покращення занять спортом у Спаському НВК побудовано модульний спортивний зал. У цьому році відкрито майданчики із синтетичним покриттям на базі Ковалівської ЗОШ І-ІІІ ст. та Угорницької ЗОШ І-ІІ ст. Синтетичне покриття надано народним депутатом України Ю.Б. Дерев’янко.

5. Що цікавого відбулось в культурі Коломийщини, як зокрема проходили народні будови.

Насиченим та багатогранним було у 2012 році культурно-мистецьке життя району. Всі заходи спрямовувались на забезпечення духовних потреб громадян, збереження і пропаганду національних традицій і звичаїв, розвитку професійного та аматорського мистецтва.

З успіхом пройшли VІІ районний фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Сопівські соловейки» в с. Сопів, ХІІІ Міжнародний фольклорно-етнографічний фестиваль «Коломийка» в с. Королівка, ІІІ відкритий обласний фестиваль «Медовий Спас у Коломиї», V обласний літературно-мистецький фестиваль ім. К. Цісик в с. Ліски;відкрито персональну виставку сакрального мистецтва О. Козяк.

Відбулися свята сіл Сопів, Грабич, Черемхів, Годи, Спас, Баб’янка, Ковалівка, Семаківці.

Мистецькі колективи району виїжджали з концертною програмою «Коломийщина з концертом на Буковині» в м. Чернівці (центр митців Буковини). Аматори сіл Отинія, Мишин, Турка, Лісний Хлібичин, Воскресинці,Ковалівка, Загайпіль, Джурків виїжджали з обмінними концертами в села району та області.

Завдяки цілеспрямованим діям влади району з року в рікпокращується матеріально-технічна база закладів культури.

Яскравим прикладом реалізації громадської ініціативи, тісної співпраці громади і влади є урочисте відкриття 21 вересня 2012 року нового приміщення Народного дому села Малий Гвіздець, збудованого за ініціативи громади та підтримки районної державної адміністрації методом народної будови, в якому розмістились сільська бібліотека з комп’ютерами підключеними до Інтернету, фельдшерсько-акушерський пункт, спортивно-оздоровчий зал, який у перспективі має стати ще й хореографічним, музейна кімната, актовий зал на 200 посадочних місць, приміщення шахового клубу. На придбання будівельних матеріалів з районного бюджету було виділено 400 тисяч грн. та 170 тисяч грн. з сільського бюджету. За виконані роботи, перевезення матеріалів, з бюджетів не заплачено ні копійки. Всі роботи проведені силами громади.

Завдяки спільним зусиллями громади та влади у жовтні цього року після капітального ремонту відкрито будинок культури в с.Лісна Слобідка, на виконання робіт витрачено 101,0 тис.грн.

За підсумками І обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування 24 травня цього року відкрито стаціонарну сцену в с. Спас Долішнє.

Перекрито дахи клубів і бібліотек сіл Загайпіль, Ворона, Іванівці, Раківчик, Спас Горішній, Княждвір (поточний ремонт даху), Велика Кам’янка.

Відремонтовано заклади культури селища Отинія, сіл Малий Ключів, Нижній Вербіж (школа мистецтв), Королівка, Назірна, Молодилів, Остапківці, Пилипи.

Проводяться ремонтні роботи в закладах культури сіл Старий Гвіздець, Мишин, Перерив, Корнич, Годи Добровідка, Залуччя, Ценява, Нижній Вербіж, Угорники.

Відкрито хореографічний зал в Нижньовербізькому дошкільному навчальному закладі.

6. Які зміни сталися на фізкультурно-спортивній ниві Коломийщині?

У 2012 році значно покращено матеріальну базу спорту для занять:

на базі Угорницької ЗОШ І-ІІ ст. (благодійна допомога народного депутата України Ю.Б. Дерев’янко) та Ковалівської ЗОШ І-ІІІ ст. збудовано спортивні майданчики із синтетичним покриттям. На даний час в районі функціонує 10таких майданчиків;

проведено ремонт стадіонів із заміною трибун та оснащенням роздягалень в селах Підгайчики і Струпків;

триває будівництво стадіонів в селищі Печеніжин та селі Воскресинці;

зроблено основи під універсальні майданчики із синтетичним покриттям в селах Велика Кам’янка, Матеївці і селищі Печеніжин;

будуються основи під універсальні майданчики із синтетичним покриттям у селах Воскресинці, Дебеславці;

капітально відремонтовані спортивні зали в смт. Печеніжин та с.Раківчик;

побудована баскетбольна площадка в селі Закрівці;

замінено підлоги у спортивних залах Сопівської ЗОШ І-ІІІ ст., Голосківської ЗОШ І-ІІ ст. та спортивній кімнаті Угорницької ЗОШ І-ІІ ст.;

зроблено поточний ремонт приміщень ДЮСШ в селах Корнич, Підгайчики, Турка;

проведено ремонт підлоги в залі ФОСК «Прикарпаття».

Малокам’янською сільською радою виграно обласний конкурс на покращення фізкультурно-спортивної бази села, що дасть можливість у 2013 році залучити з обласного бюджету 75 тис. грн.

З робочим візитом Коломийщину відвідав Коньков Анатолій Дмитрович – президент Федерації футболу України, обговорено питання облаштування дитячої футбольної школи в с.Турка.

7. Як пройшла робота по охороні навколишнього природнього середовища та у сфері благоустрою?

В цьому році вирішено багаторічну наболілу проблему Воскресинцівської сільської ради та прилеглих сіл - відкрито пішохідний перехід через річку Прут в с. Воскресинці.

Для забезпечення екологічної безпеки району, області та на виконання пропозицій жителів Коломийщини, висловлених на зустрічах з головою райдержадміністрації, введено в експлуатацію очисні споруди Коломийського фтизіопульмонологічного диспансеру в с.Ценява кошторисною вартістю 1926,4 тис.грн. Завершено та введено в експлуатацію після будівництва очисні споруди та підвідний каналізаційний колектор в с. Товмачик в сумі 5856,5 тис.грн. Зазначені очисні споруди є першими в Україні, які забезпечують очищення на 100 відсотків від туберкульозної палочки.

На даний час проводяться роботи по реконструкції очисних споруд села Підгайчики. Кошторисна вартість 3715,643 тис.грн. У 2012 році з державного бюджету виділено 2600,0 тис.грн.

І на завершення. Кожен з нас хоче бачити Коломийський район сильним та процвітаючим, а його громадян – щасливими й забезпеченими. Об'єднані ідеєю розвитку Коломийщини ми багато зможемо зробити.

Чіткий орієнтир в роботі – порозуміння між громадою і владою. Впевнений, якщо і в майбутньому жителі Коломийщини будуть такими ж ініціативними, згуртованими і послідовними, то здійсняться всі починання, вирішаться проблеми, всі ініціативи громад сіл, селищ Коломийщини будуть реалізовані.

Поділитися: