На Коломийщині вшанували пам'ять воїнів-інтернаціоналістів

19.02.2013
На Коломийщині вшанували пам'ять воїнів-інтернаціоналістів

15 лютого 2012 року о 13.00 на Меморіальному комплексі загиблим краянам в Афганістані відбувся мітинг-панахида за участю представників влади міста і району, громадськості та священнослужителів.

На мітингу - панахиді були присутні: голова райдержадміністрації Михайло Негрич, міський голова Ігор Слюзар, голова районної ради Богдан Болюк.

Голова Коломийської міськрайонної організації «Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» Йосип Тодорів виступив з вступною промовою, розповів про події 1989 року та запросив очільників району та міста покласти вінки до пам’ятника загиблим воїнам в Афганістані. Йосип Тодорів висловив подяку голові обласної державної адміністрації М.В. Вишиванюку, голові районної державної адміністрації М.М. Негричу за те, що завжди допомагають і ніколи не залишаються осторонь проблем афганців.

Голова районної державної адміністрації у своєму слові відзначив, що ветерани – інтернаціоналісти і сьогодні наполегливо працюють та наголосив на тому, що ми повинні пам’ятати тих, хто воював на теренах інших держав: «24 роки минуло відтоді, як Ви покинули територію Афганістану, але мужність і благородство не знає термінів давності. Пам’ять про трагічні події тих років назавжди залишиться в наших серцях. Ця страшна війна забрала життя більше трьох тисяч українських хлопців. Їх подвиг – приклад справжньої самовідданості, патріотизму, чесності, високого морального духу.

Сьогодні ми вшановємо мужніх ветеранів Афганістану, схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув, виконуючи обов'язок перед Батьківщиною, і співчуваємо сім’ям, які не дочекались своїх близьких. У трагічній війні взяло участь 160 370 українців. 14 воїнів-інтернаціоналістів з Коломийського району загинуло на теренах Афганістану, вже після війни померло - 50. Дякую усім воїнам-інтернаціоналістам, які достойно виконували свій військовий обов’язок перед державою, будучи за тисячу кілометрів від рідної землі. Їх героїзм ми пам’ятаємо і шануємо по сьогодні. Нам важливий Ваш приклад, Ви – взірець для прийдешніх поколінь.»

Насамкінець священнослужителі провели панахиду за загиблими воїнами – інтернаціоналістами та за здоровя ветеранів, які ще працюють на благо рідного краю.

Також відбулись поїздки в населені пункти району по вшануванню пам’яті загиблих краян в Афганістані за маршрутом: с.П’ядики; смт.Гвіздець; с.Ворона; с.Скопівка; с.Нижній Вербіж; смт.Печеніжин; с.Спас; с.Мишин; с.Воскресинці. Представники райдержадміністрації та міськрайонної організації «Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)» вручили сім’ям загиблих продуктові пакети та грошову допомогу від райдержадміністрації.

Поділитися: