На Коломийщині відбувся відкритий районний фестиваль патріотичної пісні з нагоди святкування 570-ї річниці першої писемної згадки про село Нижній Вербіж та Дня Героїв

30.05.2013
На Коломийщині відбувся відкритий районний фестиваль патріотичної пісні з нагоди святкування 570-ї річниці першої писемної згадки про село Нижній Вербіж та Дня Героїв

26 травня 2013 року на Коломийщині в селі Нижній Вербіж за ініціативи громадської ради при Коломийській райдержадміністрації відбувся відкритий районний фестиваль патріотичної пісні з нагоди святкування 570-ї річниці першої писемної згадки про село Нижній Вербіж та Дня Героїв.

Гостей свята вітали голова Коломийської райдержадміністрації М.М.Негрич, голова районної ради Б.В.Болюк, міський голова І.Б.Слюзар, народні депутати України О.С.Доній, Ю.Б.Дерев’янко, Нижньвербізький сільський голова М.В.Карпенюк.

Метою фестивалю, який цього року відбувся вперше, є відродження та популяризація кращих зразків класичної, духовної та патріотичної пісні, примноження культурних традицій нашого краю.

Голова Коломийської райдержадміністрації привітав присутніх зі святом та відзначив: «День героїв –– щорічне свято в Україні. Сотні тисяч українців у різні часи присвятили своє життя боротьбі за встановлення Незалежної Української держави. Наше завдання сьогодні – вшановувати національних героїв та прививати молодому поколінню відчуття поваги та гордості до борців за волю України. Одним з таких Героїв ми можемо сміло назвати, нажаль сьогодні вже покійного, Преосвященного Владику Кир Миколу Сімкайла. Його активну духовну, культурно-просвітницьку та громадську позицію, яка об’єднувала люд Божий на теренах Коломийсько-Чернівецької єпархії в Єдину Церкву Христову, високо цінували парафіяни і духовенство. Преосвященного Владику Кир Миколая (Сімкайла) шанували і поважали далеко за межами Прикарпаття за сподвижницьку працю в ім’я служіння Богові, як великого будівничого, що завершив будівництво центральної святині Коломийсько-Чернівецької єпархії – Катедрального Собору Преображення Христового, за значний вклад у відродження духовності на Коломийщині та в Україні.

Доброю традицією нашого народу є також відзначення свят, які сміливо можна назвати родинними. Нижній Вербіж - це населений пункт Прикарпаття, де збереглись народні звичаї, обряди, гостинність та національно – патріотична гідність населення. Патріотизм, як одна з найбільш значущих вічних цінностей, є фундаментом державної будівлі, ідеологічною основою його життєздатності, це відчуття гордості за свою батьківщину, її історію, звершення, це прагнення зробити свою країну красивішою, міцнішою, щасливішою – в цьому національна гордість і гідність народу, згуртованого патріотичними відчуттями» та побажав всій громаді села та гостям свята здоров'я, родинної злагоди, благополуччя, та успіхів задля процвітання села, Коломийщини, Прикарпаття й України, долучатись до соціально-культурних змін, адже кожен, хто приєднався до спільної праці робить вагомий внесок не лише в розвиток села, а й всієї України,.

Фестиваль зібрав найкращих виконавців: заслужених артистів України, мистецькі колективи, солістів Коломийського району, міста Коломиї, районів Івано-Франківської області.

Поділитися: