Соціально-економічний та культурний розвиток Коломийського району за І квартал 2013 року

30.05.2013

З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності району особлива увага приділялася організації виконання завдань і заходів соціально-економічного та культурного розвитку Коломийського району на 2013 рік, зокрема:

Хід виконання районних цільових програм

Впродовж І кварталу 2013 року в районі діяло 47 районних цільових програм у відповідних галузях і сферах діяльності та проводились заходи з виконання.

Із загальної кількості затверджених програм на 2013 рік з районного бюджету (з урахуванням змін) передбачено фінансування 20 програм і заходів в сумі 2356,2 тис.грн., які за даними фінансового управління райдержадміністрації, станом на 01.04.2013р., профінансовано в сумі 283,9 тис.грн., або на 12,0%.

Кошти спрямовувались на виконання заходів програм щодо: фінансового забезпечення райдержадміністрації та органів місцевого самоврядування – 49,4 тис.грн., підтримки житлового будівництва на селі – 22,0 тис.грн., освіти – 46,5 тис.грн., розвитку фізичної культури та спорту – 122,0 тис.грн., підтримка та розвиток газети – 20 тис.грн., цивільний захист населення Коломийського району від надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру – 24,0 тис.грн.

В основному увесь виділений на програми фінансовий ресурс був освоєний розпорядниками коштів у відповідності до визначених заходів та завдань програм.

Інвестиційна політика

Відповідно до Стратегії економічного та соціального розвитку Коломийського району до 2015 року, одним із основних завдань є забезпечення належного інвестиційного клімату.

За 2012 рік у розвиток економіки Коломийського району вкладено 111,8 млн. грн. капітальних інвестицій у матеріальні активи. В розрахунку на 1 особу освоєно 1106,4 грн. капітальних інвестицій. Частка капітальних інвестицій в загальнообласному обсязі становить 2,2%.

У 2012 році капітальні інвестиції надходили в такі підприємства:

ТОВ «АБО-МІКС», ТОВ «Коломиянафтозбут», КП «Меткабель», ТОВ «Ал-Прут», ПП «Степан Мельничук», ДП «Коломийське лісове господарство», ФГ «Прометей», АПФ «Левада», ТОВ «Агро-Дует», ТОВ «Компанія «Захід-нафтосервіс», ФГ «ДелСо», ТОВ «АВЕ-Коломия». Промислові підприємства району здійснювали капітальне інвестування за рахунок власних коштів, а саме чистого прибутку, що залишається в їх розпорядженні та за рахунок включення затрат на інвестування у валові витрати (собівартість), з поступовим їх відшкодуванням в процесі реалізації продукції.

Станом на 01.04.2013р. іноземними інвесторами вкладено в економіку району 4,8 млн.дол.США прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу), що становить 0,8% до загального обсягу інвестицій. В розрахунку на одиницю населення іноземні інвестиції складають 47,6 долара США. Основними інвесторами залишаються нерезиденти з Угорщини та Польщі, якими залучено 82,5% іноземного капіталу в районі. Найбільші обсяги іноземного капіталу спрямовано у підприємства переробної промисловості, де зосереджено 48,9% загального обсягу та сільського господарства, мисливства, лісового господарства (33,1%).

Темп зростання обсягів експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності району за січень-березень 2013 року до відповідного періоду попереднього року склав 169,9%,обсяги імпорту зросли на 10,4%. Коефіцієнт покриття імпорту експортом становить 0,55%.

Партнерами у зовнішній торгівлі були нерезиденти з 26 країн світу. Основна частка (68,0%) обсягів експорту товарів була спрямована в країни Європи, а саме: Австрію, Італію, Румунію, Словаччину, Молдову, Польщу. Країни СНД в структурі експорту займають 26,1% (Азейбаржан, Російська Федерація) та країни Азії (Грузія) – 5,9%. В обсягах імпорту переважали надходження з країн Європи, а саме Польщі, Німеччини, Словаччини та Великобританії та країн Азії (Китай).

Райдержадміністрацією та районною радою налагоджено співпрацю з Кутновським та Бартошицьким повітами (Республіка Польща), Аксайським районом Ростовської області (Російська Федерація), містом Варпалота (Угорська Республіка).

З метою забезпечення сприятливих умов для залучення й ефективного використання вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку району здійснювались такі заходи:

- поновлено базу даних вільних земельних ділянок та виробничих площ. Інформацію про це розміщено на сайті райдержадміністрації;

- з метою залучення внутрішніх і зовнішніх інвесторів в економіку району виготовлено презентаційні матеріали (диски), на яких розміщено інформацію про економічний та туристичний потенціал району, продукцію підприємств району та інвестиційні пропозиції. Також розроблено двомовний каталог основних підприємств району;

- поновлено інформацію на інформаційному стенді та на веб-сторінці райдержадміністрації http://ww2.gov.if.ua про проходження дозвільно-погоджувальних процедур на етапах реєстрації СПД, набуття права на земельну ділянку, зміну цільового призначення земельної ділянки, отримання дозволу на виконання будівельних робіт, реконструкцію приміщень, прийняття в експлуатацію завершеного об’єкта;

- в рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», з метою активізації транскордонного партнерства між Україною та Словаччиною шляхом залучення інвестицій в Івано-Франківську та Закарпатську області (цільові регіони) та створення можливості кваліфікованого обслуговування інвестицій спільно з Асоціацією економічного розвитку Коломийщини продовжується реалізація заходів проекту «Створення словацького центру першого контакту в Коломийському районі».

- з метою активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств району в рамках транскордонної співпраці продукція харчової та переробної галузі району була представлена Коломийським бізнес-центром на українсько-словацькому бізнес-форумі, який відбувся в березні 2013 року в м. Стара Любовня Пряшівського району (Словацька Республіка);

- 11-12 квітня 2013 року делегація району взяла участь в конференції «Пошук і видобуток сланцевого газу. Можливості для інвесторів», яка відбулась в гміні Кужетнік Вармінсько-Мазурського воєводства.

- 12 квітня 2013 року в райдержадміністрації відбувся семінар-презентація науково-технічних розробок Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника за участю науковців університету, керівників управлінь та відділів райдержадміністрації, сільських та селищних голів, представників садиб «зеленого туризму» та керівників підприємств. На семінарі – презентації розглянуто питання:

- розробка стратегії соціально-економічного розвитку Коломийського району на період до 2020 року з визначенням пріоритетів та шляхів їх вирішення;

- розробка концепції розвитку туристичної галузі в районі, проведення аналітичних досліджень та підготовка експертних висновків з вивчення потреб туристів, формування туристичних потоків, визначення перспективних шляхів розвитку туризму на Коломийщині.

Науковці університету представили свої рекомендації щодо розробки інвестиційних проектів по реконструкції консервного цеху з виготовлення овочевих і фруктових консервів та переробки сільськогосподарської продукції за новими технологіями ПП «Степан Мельничук»; будівництва заводу з виготовлення альтернативного палива (переробка японської лози); впровадження комплексної переробки твердих побутових відходів; будівництва заводу з утилізації медичних препаратів та медичних відходів на базі Коломийського ветсанзаводу; соціально-психологічні чинники готовності населення до роздільного збирання сміття.

Розвиток підприємництва

Станом на 01.04.2013р. в районі зареєстровано 4193 суб’єкти підприємницької діяльності, з них 798 - юридичні особи та 3395 - фізичних осіб. За січень-березень 2013 року зареєстровано 93 суб’єкти підприємницької діяльності, з них 5 юридичних осіб та 88 фізичних осіб. Припинили підприємницьку діяльність за звітний період 87 суб’єктів підприємницької діяльності, з яких 6 юридичних осіб та 81 фізична особа.

На території Коломийського району працює: підприємств торгівлі - 380, об’єктів громадського харчування - 64, закладів побутового обслуговування - 134, в т.ч. надають послуги лазень/саун/ - 4; перукарські - 18; виготовлення та ремонт одягу - 3; виготовлення та ремонт взуття - 4; ремонт побутової техніки - 5; інші 100 - виготовлення та ремонт меблів, розпиловка лісоматеріалів, будівництво і ремонт житла, ремонт автотранспортних засобів, послуги щодо перевезення вантажів.

РОЗВИТОК РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

Промисловий комплекс

Промисловість району представлена 23 промисловими підприємствами основного кола. З 1 січня 2013 року до основного кола промислових підприємств району довключені: ПСВТПФ «КВІЛТ» (заморожені, сушені та консервовані фрукти, овочі, гриби та фруктові сиропи), ПП «ТІС» (виробництво робочих рукавиць) та ТОВ «МК-Лісгруп» (лісопильне та стругальне виробництво).

Так, за січень-березень 2013 року реалізовано промислової продукції у відпускних цінах (без ПДВ та акцизу) на 37,4 млн.грн., що на 5,1% більше порівняно з аналогічним періодом 2012 року (35,6 млн.грн.). Обсяг реалізації промислової продукції на одну особу населення району склав 371,7 грн.

Зростання обсягу промислової продукції на 1,8 млн.грн. забезпечили такі провідні підприємства району, як ТОВ «АБО-МІКС», яке збільшило реалізацію промислової продукції на 8,2 млн.грн., ТОВ «Ал-ПРУТ» - 1,3 млн.грн. Також, із приростом спрацювали підприємства: ДП «Держлісгосп» - 262,9 тис.грн., ПП «Гермес-1» - 222,1 тис.грн., ФГ «Прометей» - 322,3 тис.грн.

З метою зростання промислового виробництва по району у 2013 році, підприємствами вживатимуться наступні заходи: на КП «Меткабель» планується зростання обсягу промислового виробництва за рахунок збільшення замовлень у м. Києві, з метою зростання замовлень підприємством розповсюджено прайс-листи серед зацікавлених суб’єктів господарювання, розміщено інформацію на власній інтернет-сторінці – www.metcable.com. У ТОВ «АЛ-ПРУТ» у 2013 році планується зростання промислового виробництва приблизно на 10% за рахунок збільшення обсягів експорту продукції до Польщі та Німеччини, та зростання внутрішнього ринку шляхом збільшення закупки первинної сировини. У ТОВ «АБО-МІКС» планується зростання обсягу промислового виробництва за рахунок збільшення обсягів експорту продукції до Республіки Молдова та розширення внутрішнього ринку за рахунок приватних підприємців. На СП «НГК «Дельта» з метою забезпечення зростання обсягів виробництва у 2013 році планується у 4 кварталі 2013 року буріння пошукової свердловини на Дебеславцівській площі, що дасть змогу забезпечити зростання обсягів видобутку природного газу в середньому на 150,0 тис.м. куб. в місяць.

На ДП «Коломийський Ветсанзавод» зростання та забезпечення стабільного обсягу виробництва продукції планується за рахунок наступних заходів:

- розробки диспетчерською службою, транспортним цехом спільно із підприємствами переробниками чіткого графіка поставки сировини на завод;

- забезпечення скорочення технологічного процесу сушки на 1,5 год. за зміну;

- забезпечення проведення ремонту обладнання, особливо у вихідні дні, не допускаючи простою;

- вдосконалення технологічної лінії по загрузці сировини;

- налагодження чіткого зв’язку між оператором котельні та оператором виробництва на котлах, з метою недопущення технологічних простоїв.

Агропромисловий комплекс

В сфері агропромислового комплексу району подальшого інтенсивного розвитку набувають галузі рослинництва, тваринництва та переробна.

Рослинництво

Загальна площа сільськогосподарських земель району становить 67,9 тис. га, з них рілля - 43,66 тис. га. У користуванні сільськогосподарських підприємств різних форм власності знаходиться 19022га сільськогосподарських угідь, з яких в обробітку 16,7 тис. га.

Кількість земель, що знаходяться в оренді становить 18,2 тис.га, їх вартість – 280,2 млн.грн. За 2012 рік виплачено 5,3 млн.грн., нараховано 4,7 млн.грн., виплата становить 113%.

У 2012 році укладено договори оренди на землю: 1775га - ПСП «Оскар», 990га - ТзОВ «Родючий Коршів».

Станом на 01.04.2013р. залишилось незадіяних 782га земель сільськогосподарського призначення, ведеться відповідна робота по залученню їх в обробіток.

Найпотужнішими працюючими підприємствами в районі є філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» - 2274га, ТОВ «Агрокультура Івано-Франківськ» Коломийський операційний відділок №3 - 3125га, ПП «Степан Мельничук» -1681га, ТзОВ «Агро-Дует» - 1256га, ТОВ «Джерело» - 1650га, ПСП «Оскар» - 1775га.

Згідно структури посіву на 2013 рік, площі посіву сільськогосподарських культур в районі складають 43407га, з них в агроформуваннях 17972га, з яких посіяно 8913га озимих зернових культур, при прогнозі посіву 6000га (148,6%), в тому числі агроформуваннями при прогнозі 4000га, посіяно 6914га (172,9%).

По структурі посіву:

- озимої пшениці 6912га, в т.ч. сільгосппідприємствами – 5512га;

- озимого жита 694га, в т.ч. сільгосппідприємствами – 164га;

- озимого ячменю 1307га, в т.ч. сільгосппідприємствами – 1237га;

Крім того озимого ріпаку при прогнозі посіву 2800га, посіяно 2550га (91,1%). Прогнозовані площі посіву ярих культур в 2013 році складають 27201га, з них сільгосппідприємствами 7830га.

Станом на 14.05.2013 року фактично посіяно ярих всіма категоріями господарств 25889га (95,2%), в т.ч. агроформуваннями 6153га (78,6%).

Завершено підживлення озимих культур, станом на 14.05.2013р. підживлено 11432га площ посівів (100%), з них агроформуваннями 9464га (100%).

Ряд агроформувань плідно працюють над вирішенням питання залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, зокрема філією «ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» обробляється 2274га земель в селах Підгайчики, Ценява, Семаківці, Матеївці.

Підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ «Агрокультура Івано-Франківськ» Коломийський операційний відділок №3 - 3125га землі в селах Товмачик, Торговиця, Черемхів, Струпків, Іванівці, Старий Гвіздець.

Підприємство з 100 відсотковим польським капіталом ТзОВ Компанія «Агро-Дует» обробляє 1256га землі в с. Велика Кам'янка.

ТзОВ «АПФ Левада» обробляє 300га землі та ТзОВ «РАЙЗ Прикарпаття» - 810га земель, інвестор даних підприємств спільне Українсько-Кіпрське підприємство агропромислового комплексу фірма «Укрландфармінг».

Ведеться робота по укладенню форвардних договорів на 2013 рік, договори укладено ПП «Степан Мельничук» на 1000 тонн та ТОВ Компанія «Агро-Дует» на 2000 тонн зерна пшениці, загальною сумою 5400 тис. грн., з яких вже отримано підприємствами як аванс 2600 тис. грн. (50% від суми, передбаченої угодою).

Найбільша частка (2000 тонн регіонального зерна) зберігається в товаристві з обмеженою відповідальністю зернопереробній компанії «ЮМАС», решта в сільгосппідприємствах, зокрема в «філії ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» - 650 тонн, товаристві з обмеженою відповідальністю «Тамоваро ВУД Експорт» - 500тонн, товаристві з обмеженою відповідальністю «Джерело» - 180 тонн, товаристві з обмеженою відповідальністю компанія «Агро-Дует» - 145 тонн, товаристві з обмеженою відповідальністю агропромислова фірма «Левада» - 120 тонн, фермерському господарстві «Прометей» - 130 тонн, приватному сільськогосподарському підприємстві «Нова Ера – 2000» - 65 тонн.

Продовжується в районі робота по створенню сільськогосподарських кооперативів, яких на даний час в районі створено і працюють 8. В кооперативах працюють 65 чоловік. За 2012 рік ними заготовлено і реалізовано 228 тонн плодоовочевої продукції та 5,3 тонни лікарської сировини, надано послуг на суму 907,2 тис. грн., сплачено 121,7 тис. грн. податків. В 2013 році продовжується реалізація продукції заготовленої в минулому році.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2011 №272 «Про затвердження порядку використання коштів передбачених у державному бюджеті для підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів», наказом департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації від 04.10.2012 №76 утворено регіональну комісію з проведення конкурсного відбору сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які мають право на фінансову підтримку за рахунок коштів державного бюджету.

Тваринництво

Із загального поголів’я тварин станом на 01.04.2013р.:

великої рогатої худоби в агроформуваннях утримується – 1331 голова (+77 голів до 01.04.2012р.), з них корів – 536 голів (+24 голови до 01.04.2012р.);

свиней – 2,7 тисяч голів (-0,6 тис. голів до наявного поголів’я на 01.04.2012р.);

овець – 387 голів (+155 голів до 01.04.2012р.);

птиці – 185,7 тисяч голів (+86,5 тисячі голів до 01.04.2012р.).

Спад поголів’я свиней відбувся в основному в зв’язку з низькими закупівельними цінами на м’ясо та відсутністю протягом року дотації за здані на забій переробним підприємствам тварини.

Постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2012 №986 «Про внесення змін до Порядку використання сум податку на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету» передбачається дотація за продані фізичними особами на забій і переробку суб’єктам господарювання, які мають власні (орендовані) потужності для забою тварин, молодняк великої рогатої худоби та свині.

З метою нарощення поголів’я ВРХ агроформуваннями району в 2013 році закуплено у населення 61 теля, з них: ТзОВ «Прут-Генетик» -24 телят, ФГ «Прометей» - 37 телят.

За січень-березень 2013 року в агроформуваннях надоєно молока 380 тонн, (+39 тонн до аналогічного періоду 2012 року).

Валові надої молока зросли у ТзОВ «Прут-Генетик» на 10,0 тонн, ФГ «Прометей» - 23,5 тонни, ТзОВ «АПФ «Левада» - 28,5 тонн.

Середній надій на корову склав 907 кілограм (+45 кілограмів до І кварталу 2012 року).

Найбільших середніх надоїв досягли ФГ «Прометей» - 2104 кг.

Середній надій на одну корову склав в ТзОВ «Прут-Генетик» - 1008кг та ТзОВ «АПФ «Левада» - 919 кг, у ПП «Степан Мельничук» - 691кг.

Агроформуваннями вироблено м’яса тварин 426 тонн (+89 тонн до відповідного періоду минулого року).

Ріст виробництва відбувся в основному за рахунок збільшення виробництва м’яса птиці в ФГ «Сопівське» та виробництва м’яса свиней в ТзОВ «Коломиянафтозбут».

Належна увага приділяється розвитку галузі населенням. Станом на 01.05.2013р. у 85 дворах населення утримується по 3 і більше корів, з них по 3 корови - 71 двір, по 4 корови – 8 дворів, по 5 корів – 2 двори, по 6 корів – 2 двори, 1 двір в с. Сопів (Костюк Марія Василівна) утримує 8 корів, 1 двір в с.Кропивище (Абрам’як Василь Васильович) утримує 9 корів.

Працюють 14 селянських господарств, які утримують від 4 до 15 голів великої рогатої худоби, в тому числі 3 і більше корів.

В районі працює всього 13 пунктів штучного осіменіння худоби, з них 4 - в агроформуваннях та 9 - у населення. За І квартал 2013 року осіменено 459 корів (-27 голів до аналогічного періоду минулого року).

Робота в напрямку нарощення поголів’я буде продовжуватись і надалі.

З початку року функціонує в районі 13 пунктів та 18 естакад по заготівлі молока у населення, 9 з яких обладнано холодильними установками.

Реалізовано за січень-квітень 2013 року молока на переробні підприємства всіма категоріями господарств 642 тонни, з них агроформуваннями 396 тонн, з врахуванням заготовленого ними у населення.

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 №342 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 №246» та наказу департаменту агропромислового розвитку від 06.02.2013 №11 «Про затвердження розподілу коштів, передбачених у 2013 році на погашення кредиторської заборгованості», утвореної в 2012 році та зареєстрованої в органах Казначейства, в І кварталі 2013 року було виплачено 1143,25 тис. грн. за утримання телят до певного віку та 7,4 тис. грн. на відшкодування коштів (до 5000 грн.) за придбані доїльні апарати вітчизняного виробництва власникам, які мають на утриманні в своєму господарстві проідентифікованих та зареєстрованих у встановленому порядку не менше 3 голів корів.

Станом на 01.05.2013р. нараховано 984 тис. грн. за утримання та збереження молодняка ВРХ до певного віку. Згідно реєстрів поданих на 01.03.2013р. виплачено 26,5 тис. грн. Крім того, проведено нарахування бюджетної дотації в сумі 151,7 тис. грн. за продані на забій і переробку молодняк ВРХ та свині, в тому числі фермерським господарствам – 39,9 тис.грн.

Робота по оформленню документів на виплату населенню дотації продовжується.

Переробна галузь

В районі налічується 21 м’ясопереробний цех, 16 пекарень та 8 млинів, з них працюють: м’ясопереробні - 14, пекарні -7, млини - 3 та підприємство по виробництву комбікормів ТзОВ «АБО-МІКС». Решта переробних підприємств призупинили діяльність, знаходяться на ремонті та реконструкції.

За січень-березень 2013 року вище переліченими підприємствами вироблено продукції на суму близько 49,0 млн. грн. проти 44,0 млн. грн. в аналогічному періоді 2012 року (111,3%), з них:

- м’ясоковбасні вироби - 95 тонн на 3,2 млн. грн.

- хлібобулочні вироби - 945 тонн на 4,8 млн. грн.

- борошна пшеничного та житнього в ТзОВ ЗПК «ЮМАС» в І кварталі 2013 року вироблено 5899 тонн на 15,2 млн. грн. проти 5573 тонн на 13,5 млн. грн. за січень-березень 2012 року (+326 тонни або12,6% в грошовому виразі),

- продукції для відгодівлі тварин за січень-березень 2013 року вироблено всього 16,7 тис. тонн на суму 25,6 млн. грн. проти 15,4 тонн на суму 19,2 млн.грн. в аналогічному періоді 2012 року (+1300, тонн або 33,3% в грошовому виразі), в тому числі комбікорми (ТзОВ «АБО-МІКС») - 16,2 тис.тонн на суму 25,6 млн. грн. проти 13,3 тонн на суму 16,4 млн.грн. в аналогічному періоді 2012 року (+2,9 тис. тонн або 53,6% в грошовому виразі).

Розвиток дорожнього господарства, транспорту та зв’язку

Автобусна маршрутна мережа району складається із 72 приміських маршрутів, які обслуговують 38 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 36 фізичних осіб та 2 юридичні особи. Кількість автобусів, які щоденно працюють по плану на приміських внутрішньорайонних маршрутах – 72.

Для комфортного обслуговування жителів району протягом 2013 року на приміських маршрутах підприємцями району придбано нові комфортабельні автобуси марки СЕТРА, НЕОПЛАН, РУСЛАН, які придатні для перевезення пасажирів з обмеженими можливостями.

В галузі зв’язку зберігається позитивна тенденція зростання обсягів послуг зв’язку. Щорічно збільшується ємність районної телефонної мережі за рахунок введення нових та модернізації діючих телефонних станцій. На даний час в районі налічується 37 АТС, які забезпечують телефонним зв’язком 70 населених пунктів району. П’ять сіл району (Королівка, Воскресінці, П’ядики, Сопів, Нижній Вербіж) забезпечені безпроводовим інтернетом за технологією 3G.

В населених пунктах району: Корнич, Перерив, Семаківці, Замулинці, Сопів, Отинія, Угорники, Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Печеніжин, Рунгури встановлено обладнання швидкісного доступу до інтернету за технологією ADSL.

Продовжуються роботи щодо залучення операторів мобільного зв’язку для покриття району цифровою мережею «GSM». В районі працюють оператори Інтертелеком, Назіс, Прикарпатський ВП зв'язок, Київстар, МТС.

Розширено ємність АТС в с. Нижній Вербіж на 15 номерів, селищі Отинія на 15 номерів, с.Корнич на 15 номерів, в селі Мишин на 15 номерів.

Розширено площадки швидкісного доступу до мережі Інтернет в селищі Отинія на 96 портів, в селах Нижній Вербіж на 32 порти, Сопів на 96 портів, Рунгури на 64 порти.

У звітному періоді приділялась увага розвитку інфраструктури, а саме ремонту доріг як комунального, так і місцевого значення.

Протягом І кварталу 2013 року за рахунок коштів передбачених на ремонт доріг в місцевих бюджетах (кошти транспортного збору) філією «Коломийський райавтодор» проведено поточний ремонт доріг місцевого значення на суму 93,2 тис.грн. у 20 сільських та селищних радах (Великокам’янській, Великоключівській, Дебеславцівській, Іванівецькій, Княждвірській, Ліснослобідській, Малоключівській, Марківській, Молодятинській, Нижньовербізькій, Отинійській, Печеніжинській, Пилипівській, П’ядицькій, Рунгурській, Сідлищенській, Слобідській, Сопівській, Спаській, Турківській).

Філією «Коломийська ДЕД» протягом 2013 року проведено поточний ремонт доріг місцевого значення на суму 66,0 тис.грн. у 3 сільських радах (Загайпільській, Підгайчиківській, Остапківській).

Будівництво та житлова політика

Обсяг виконаних будівельних робіт по району за І квартал 2013 року зменшився на 15,2% до відповідного періоду минулого року і склав 988 тис. грн. (0,7% загальнообласного обсягу).

За І квартал 2013 року обсяги введення в експлуатацію житла скоротились на 2,1% і становили 6273 кв. м загальної площі.

В районі успішно реалізується програма «Власний дім», затверджена рішенням районної ради від 27.10.2011 №129-VI/11 «Про Програму індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення «Власний дім» на 2012-2016 роки».

За час дії регіональних Програм «Власний дім» станом на 01.04.2013р. відкрито 86 забудовникам кредитну лінію на 3653 тис.грн., з якої проплачено 3337,8 тис.грн. Введено в експлуатацію 30 індивідуальних житлових будинків загальною площею 5151,6 кв. метра, газифіковано 12 садиб. За січень-квітень 2013 року позичальникам Фонду надано кошти в сумі 74,0 тис.грн., в тому числі: кошти державного бюджету 37,0 тис.грн., районного бюджету – 37,0 тис.грн.

За січень-квітень 2013 року відбулося 1 засідання Комісії з питань розгляду заяв щодо надання кредитів для розвитку та підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» Коломийської районної державної адміністрації та обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Івано-Франківської обласної державної адміністрації, на якому розглянуто та задоволено 3 заяви, розглянуті для подальшого укладення договорів на загальну суму 320 тис.грн. з жителями сіл Княждвір, Королівка та П’ядики.

Житлово-комунальне господарство

Проводився ремонт ліній електропередач. Так, філією ПАТ «Прикарпаттяобленерго» «Коломийський район електричних мереж» у звітному періоді проведено:

- капітальний ремонт повітряних ліній протяжністю 22,6 км в селах Семаківці, Шепарівці, Коршів, Сідлище;

- капітальний ремонт 8 трансформаторних підстанцій в селах Шепарівці, Воскресинці, Корнич, Матеївці;

- заміну аварійних опор (78 шт.) в селах Воскресинці, Годи-Добровідка, Баб’янка, Лісний Хлібичин, Жукотин, Черемхів, Турка, Угорники, Казанів, Велика Кам’янка, Шепарівці та селищі Отинія.

Філією ПАТ «Прикарпаттяобленерго» «Коломийський міський район електричних мереж» в цьому році проведено капітальний ремонт 3 трансформаторних підстанцій в с. Марківка на суму 18,1 тис.грн., капітальний ремонт повітряних ліній протяжністю 48,1 км в селах Великий Ключів, Княждвір, Кийданці та селищі Печеніжин.

Замінено опори (50 шт.) та електропроводи (протяжністю 7,2 км) в селах Рунгури, Княждвір, Кийданці, селищі Печеніжин та проведено чистку повітряних ліній протяжністю 51,2 км.

За І квартал 2013 року по району спожито електроенергії на суму 11 658,27 тис.грн., рівень оплати за спожиту електроенергію складає 94%, природного газу спожито на суму 32 756,4 тис.грн., рівень оплати за спожитий природний газ складає 98,8%.

На виконання Програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів Коломийського району на 2013 рік у районному бюджеті передбачено 30,0 тис.грн. В першому кварталі 2013 року погашено кредиторську заборгованість по влаштуванню вуличного освітлення сільських рад в сумі 29,6 тис.грн., а саме: Годи-Добровідською – 0,2 тис.грн., Дебеславцівською - 6,0 тис.грн., Джурківською – 4,3 тис.грн., Жукотинською – 5,9 тис.грн., Княждвірською – 7,3 тис.грн., Королівською– 5,9 тис.грн.

Коломийським міжрайонним управлінням водного господарства протягом звітного періоду проведено роботи на суму 88,0 тис.грн. по відновленню і підтримці сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, потічків та ставків району, влаштуванню придорожніх кюветів в селах Годи-Добровідка, Залуччя, Лісний Хлібичин, Матеївці, Нижній Вербіж, Корнич, Печеніжин, Семаківці,Слобода, Ценява.

Благоустрій

На засіданні колегії райдержадміністрації 26 березня 2013 року розглядалось питання благоустрою населених пунктів району. Підведено підсумки роботи за 2012 рік та затверджено план заходів по впорядкуванню та приведенню в належний санітарний стан територій сільських та селищних рад, прилеглих територій, парків, скверів, узбіч доріг.

Крім того, учні загальноосвітніх шкіл району постійно доглядають за станом парків та пам’ятників у населених пунктах, проводять прибирання території перед державними та релігійними святами.

На І квартал 2013 року на утримання житлово-комунального господарства району передбачено 212,4 тис.грн., з яких станом на 01.04.2013р. використано 107,8 тис.грн., в тому числі із 64,6 тис.грн. передбачених на фінансування робіт по благоустрою сіл та селищ району, використано на 01.04.2013р. – 23,7 тис.грн. та 147,8 тис.грн. запланованих на дотацію підприємствам житлово-комунального господарства, на відшкодування різниці в тарифах використано – 84,1 тис.грн.

РОЗВИТОК ГУМАНІТАРНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

Демографічний розвиток. Підтримка дітей, сімей та молоді

Середня чисельність населення району склала 100,8 тис. осіб, з них 12,7 тис. осіб, що проживає в селищах міського типу та 88,1 тис. осіб – в сільській місцевості. По району відслідковується зменшення населення на 21 особу, за рахунок природного скорочення на 29 осіб та міграційного зростання на 8 осіб.

У районі функціонує 4 позашкільні навчальні заклади: Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Гвіздецький будинок туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, Отинійська художньо-реміснича школа, Коломийська районна дитячо-юнацька спортивна школа, працює 163 гуртки різних напрямків діяльності, де займаються 2393 вихованці.

З вересня 2012 року в районі функціонує комунальна установа Коломийської районної ради «Коломийський районний реабілітаційний центр для дітей-інвалідів» в селищі Отинія, де станом на 01.04.2013р. проходять соціальну реабілітацію 8 дітей-інвалідів, які перебувають в створених умовах для повноцінного фізичного, психологічного та розумового розвитку для тих, хто цього потребує.

Цього року планується відкриття реабілітаційного центру денного перебування для дітей інвалідів на базі Підгайчиківського дошкільного навчального закладу (ясла-садок «Колосок»).

На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 164 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (111 позбавлених батьківського піклування, 53 дітей-сиріт). Із загальної кількості 113 - дітей перебуває під опікою, 29 - перебуває в закладах державного забезпечення, 8 - в прийомних сім’ях, 1 - в притулку, 6 - в сім’ї родичів знайомих, 7 - влаштовано в реабілітаційний центр. На обліку з усиновлення перебуває 37 дітей. В районі функціонує 4 прийомні сім’ї, прийомні батьки та опікуни, яких отримують щомісячну державну соціальну допомогу на дітей.

В районі прийнято цільову Програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року, якою передбачено на 2013 рік кошти в розмірі 100,0 тис.грн. для придбання житла особам з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирно-соціальному обліку.

Оздоровлення

У першому кварталі 2013 року в основному проходила підготовка до проведення оздоровлення та відпочинку влітку 2013 року дітей шкільного віку.

Всього із загальної кількості 11 888 дітей шкільного віку у 2013 році заплановано забезпечити оздоровчими та відпочинковими послугами 5 944 дітей (50%).

Фінансове забезпечення проведення оздоровчої кампанії 2013 року складає 766,0 тис.грн. із них:

- відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації - 186,0 тис. грн.;

- відділом освіти райдержадміністрації – 480,0 тис. грн.;

- позабюджетні кошти Коломийської міської виконавчої дирекції обласного відділення Івано-Франківського фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в сумі 100,0 тис. грн.

З початку 2013 року відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації направлено на оздоровлення за кошти обласного і державного бюджету:

3 дітей пільгових категорій в МДЦ «Артек»:

· 1 бюджетна путівка:

- 1 дитина, яка перебуває на диспансерному обліку.

· 2 путівки з 20% доплатою батьків:

- 2 дітей з багатодітних сімей.

7 дітей в УДЦ «Молода гвардія»:

· 7 бюджетних путівок, з них:

- 2 дітей, які перебувають на диспансерному обліку;

- 2 дітей-інвалідів;

- 3 дитина з малозабезпеченої та багатодітної сім’ї.

Сімейна та гендерна політика

Протягом першого кварталу 2013 року присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» 264 багатодітним матерям Коломийського району.

В управлінні праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації перебувають на персоніфікованому обліку пільгових категорій громадян та внесені в базу даних ЄДАРП 952 багатодітні сім’ї та 2899 дітей з багатодітних сімей.

З початку 2013 року відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації надіслано в департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації 26 нагородних листів з документами для подальшого клопотання у присвоєнні почесного звання України «Мати-героїня».

Відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації сформовано та постійно поновлюється банк даних багатодітних сімей, яким встановлено право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Здійснюється відповідна робота щодо підготовки нагородних документів для присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» багатодітним матерям району.

Коломийською районною державною адміністрацією виписано та видано посвідчень, з початку видачі посвідчень, батьків багатодітної сім’ї – 1172, дітей з багатодітної сім’ї – 2525 (віком від 6 до 18 років), з них за січень-березень 2013 року посвідчень батьків багатодітної сім’ї – 42, дітей з багатодітної сім’ї – 92.

Охорона здоров’я

Відкрито 5 поверх терапевтичного корпусу центральної районної лікарні після капітального ремонту, вартість робіт 1 млн. 400 тис.грн. та клінічну лабораторію у Печеніжинській міській поліклініці, на що витрачено 53,0 тис.грн.

Завершено капітальний ремонт амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Залуччя, вартість робіт 56,2 тис.грн.

Крім того, проводяться роботи по капітальному ремонту лабораторії амбулаторії с. Княждвір та проведено роботи по ремонту димової труби котельні пологового будинку.

За кошти меценатів у гастроентерологічне відділення центральної районної лікарні придбано 8 телевізорів та 10 холодильників вартістю34,0 тис.грн., трансформатор та УЗД-апарат(б/в) для амбулаторії ЗПСМ с.П’ядики.

За благодійні кошти придбано для Коломийської ЦРЛ реанімобіль Мерседес.

У цьому році з благодійного фонду «Карітас» отримано: 2 лежаки для масажу, 15 лікарняних ліжок, 4 лікарняних ліжка для підлітків та 10 приліжкових тумбочок.

Підготовлено проект «Запровадження інноваційних методик та процедур з розвитку закладів первинної медико-санітарної допомоги». Проект подано на Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування. Проектом передбачено 931,5 тис.грн. на проведення капітального ремонту приміщень амбулаторій сіл Княждвір, Виноград та Нижній Вербіж.

Забезпечення надання ефективної медичної допомоги, дало такий результат:

-знизився показник малюкової смертності з 6,2% (3) за І квартал 2012 року до 4,0% (2) за І квартал 2013 року;

- виросла загальна захворюваність на туберкульоз в І кварталі 2013 року 19,17 на 100 тис. населення (в 2012році складала – 17,3 на 100 тис. населення), відсоток бацилярних форм знизився з 50,0% до 44,0% в 2013 році та деструктивних форм також знизився з 30,7% до 28,0%;

- показник смертності від туберкульозу склав 3,7 на 100 тис. нас.(6 випадків) проти 3,1 на 100 тис. населення в минулому році (5 випадків);

- з метою профілактики захворювання на туберкульоз та рак легень в І кварталі 2013 року флюрографічно оглянуто – 20981 особа (25,4% від плану);

- при онкопрофоглядах за звітний період виявлено 88 онкохворих, що склало 54,4 на 100,0 тис. населення проти 59,9 за минулий рік. Питома вага занедбаності серед вперше виявлених склала 24,4% проти 14,0% за минулий рік.

- відкрито 10 ліжок денного стаціонару при шкірвендиспансері;

- протягом І кварталу 2013 року працевлаштовано в заклади первинної медико-санітарної допомоги 2 лікарі в амбулаторію загальної практики сімейної медицини і 1 педіатр в Отинійську районну лікарню, 12 медсестер, 2 фельдшери і 4 акушерки.

В рамках Українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» отримано медичного обладнання для пологового будинку на суму 460,0 тис.грн.

9 квітня 2013 року в Івано-Франківську підписано Меморандум про наміри між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Івано-Франківською облдержадміністрацією на підтримку проекту «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини», який передбачає проведення просвітницької роботи з населенням з метою привернення уваги людей до власного здоров’я.

Освіта

Значна увага приділялась та приділяється розвитку дошкільної освіти. На даний час у районі діє 34 дошкільні навчальні заклади, де виховується 2019 дітей. До десяти відкритих дошкільних навчальних закладів у 2010-2011 роках у 2012 додалося ще три садочки (Ліски, Гвіздець, Іванівці).

З метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів у 2013 році в районному та сільських бюджетах передбачено кошти в сумі 1793 тис.грн. на проведення робіт по:

- реконструкції приміщень під дитячі садки в селах Молодятин та Шепарівці, Великий Ключів передбачено кошти на загальну суму 803,0 тис.грн.;

- будівництву дитячих садків у селах Королівка та Сопів, передбачено кошти на загальну суму 543,4 тис.грн.;

-капітальному ремонту дитячого садка у селі Джурків, та спортивного залу дитячого садка «Колосок» в с.Підгайчики передбачено кошти в сумі 446,5 тис.грн.

Завершуються роботи по встановленню теплих санвузлів в школах району:

- Ковалівській ЗОШ І-ІІІ ст. (кошторисна вартість 142,028 тис.грн.);

- Мишинській ЗОШ І-ІІ ст. (кошторисна вартість 133,522 тис.грн.).

По проектах бюджетної сфери за рахунок цільових екологічних інвестицій (Кіотський протокол) спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти району до п’яти шкіл району у селах Іванівці, Товмачик, Мишин, П’ядики, Ковалівка, де завершено роботи ще у 2012 році додаються Турківська ЗОШ І-ІІІ ст., вартістю робіт– 3,1 млн.грн. (здійснено фарбування фасаду площею 3380м2) та Підгайчиківській ЗОШ І-ІІІст., вартістю робіт – 2,0 млн.грн. (здійснено фарбування фасаду площею 2045м2). Проводиться фарбування фасаду в Отинійській ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 3,9 млн.грн. (замінено 360 вікон площею 560м2, виконано 30% фарбування фасаду площею 4995м2).

Культура

В районі функціонує 74 клубні заклади, 76 бібліотек-філій, 6 шкіл естетичного виховання, 35 «народних» колективів, з них 4 «зразкові», 2 муніципальні оркестри, 5 громадських музеїв та 2 музеї обласного підпорядкування.

Насиченим та багатогранним було протягом січня-квітня 2013 року культурно-мистецьке життя району. Всі заходи спрямовувались на забезпечення духовних потреб громадян, збереження і пропаганду національних традицій і звичаїв, розвитку професійного та аматорського мистецтва.

Відбулися міськрайонні урочистості та святковий концерт до 104-ої річниці С. Бандери.

З привітанням до Президента України В. Януковича виїжджали учасники народного аматорського фольклорно-етнографічного колективу «Наспів» народного дому с.Мишин.

У VІІ Всеукраїнському фестивалі вертепів «Карпатія» взяли участь аматори району.

В Районному святі Розколяди «Різдвяні гуляння у Спасі» взяли участь аматори району.

Відбулись міськрайонні урочистості до Дня Соборності та Свободи України за участю ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит» м.Запоріжжя.

Проведено районний конкурс читців, присвячений 199-ій річниці з дня народження Т. Г. Шевченка (І місце – М. Тимошишин смт. Отинія, А. Мондрик с. Джурків; ІІ місце – А. Теслевич НД с. Н. Вербіж, М. Драганчук смт. Гвіздець, ІІІ місце – Р. Ідзі с. Грабич, Г. Косюк с. Молодятин, Х. Новицька с.Воскресинці, М. Мартинюк с. М. Кам’янка).

Проведено презентацію книги «Сини Коломийщини в афганській війні» та концерт до Дня виведення військ з Афганістану за участю аматорів народної творчості.

В літературно-музичній композиції «Апостол правди» (до 199-ої річниці з дня народження Т. Шевченка) взяв участь народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль БК с. Л. Хлібичин.

Проведено міськрайонний святковий концерт «Її величність-жінка» за участю народного аматорського хореографічного колективу «Прикарпаття» БК с.Велика Кам’янка, заслужених артистів України М. Попелюка, А. Кобилянської, дуету «Писанка», гумориста М.Кавацюка та скрипаля В. Кавацюка та багато інших.

Для покращення матеріально-технічної бази закладів культури впродовж звітного періоду виконано наступне:

-замінено віконні блоки (9шт.) на енергозберігаючі в клубі с. Угорники вартістю 16,5 тис.грн.;

-замінено двері в бібліотеці с.Сідлище (1,9 тис.грн.);

-відремонтовано гурткову кімнату клубу с.Верхній Вербіж (1,0 тис.грн.);

-обшито фасад сайдингом, зроблено підвісну стелю в кабінеті гурткової роботи, відремонтовано пічку в Народному домі с.Слобода (22,4 тис. грн.);

-замінено дверні блоки (2 шт.) в Народному домі і бібліотеці с.Спас Горішнє (2,4тис. грн.);

-ведуться роботи по обшивці стелі вагонкою в клубі с.Ворона (3,0 тис. грн.);

-замінено віконні блоки (19 шт.) в клубі с. Загайпіль (43 тис. грн.);

-оббито коридор вагонкою в Народному домі с.Марківка (2,0 тис. грн.).

Аматори закладів культури району систематично виїжджають з благодійними концертами в геріатричні пансіонати та школи-інтернати району.

Фізична культура і спорт

В районі функціонують фізкультурно-оздоровчий спортивний комплекс «Прикарпаття», фізкультурно-спортивні товариства «Колос» і «Спартак», ДЮСШ відділу освіти районної державної адміністрації та ДЮСШ ФСТ «Колос», федерація футболу. А також проводилась робота з розвитку фізичної культури і спорту, зміцнення матеріально-спортивної бази, підготовки резерву спорту вищих досягнень, залучення населення до занять спортом.

На даний час в районі функціонує 10 універсальних спортивних майданчиків із синтетичним покриттям в селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява, селищі Гвіздець.

В рамках соціальних ініціатив Президента України: діти-майбутнє України, в напрямку: «Кожній дитині – всебічний розвиток», а саме по модернізації дитячих спортивних майданчиків в районі на 2013 рік заплановано:

1. Реалізувати проекти третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання:

- Проект Малокам’янської сільської ради: «В здоровому тілі-здоровий дух. Основні роботи по зведенню спортивного майданчика під штучне покриття» (кошторисна вартість 108,894 тис.грн.);

- Проект Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун» (кошторисна вартість 156,3 тис.грн.).

2. Завершити реконструкцію сільського стадіону в с.Воскресинці (35,0 тис.грн.);

3. Завершити роботи по встановленню спортивного майданчику із синтетичним покриттям в с. Матеївці (210,0 тис.грн.);

4. Встановити спортивні майданчики із синтетичним покриттям в селі Велика Кам’янка (орієнтовною вартістю 210,0 тис.грн.) та селищі Печеніжин (107,0 тис.грн.).

5. У цьому році планується розпочати роботу по розміщенню дитячої футбольної школи в с. Турка.

Ринок праці

Чисельність незайнятих громадян району, що перебувала на обліку в Коломийському міськрайонному центрі зайнятості складала 1401 особу. Станом на 31.03.2013р. перебувало на обліку 813 осіб, з них - безробітних громадян 784 особи. Рівень зареєстрованого безробіття станом на 31.03.2013р. по району складає 1,30%.

Протягом І кварталу 2013 року в районі створено 197 робочих місць за рахунок фізичних осіб-підприємців, підприємств та установ району та працевлаштовано 418 осіб.

Станом на 01.04.2013р. ведеться робота з організації та проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру. Від початку 2013 року укладено 4 договори і 64 особи працевлаштовано на тимчасові робочі місця. На обліку перебувало 39 осіб-інвалідів, з яких працевлаштовано 7 осіб.

Надано одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності 5 особам.

Оплата праці

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах, в установах, організаціях району становила 1967 грн., (станом на 01.04.2013р.) і перевищила у 1,6 раза рівень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатної особи (з 1 січня 2013 року 1147 грн.), та зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 6,6%.

Згідно статистичних даних щодо моніторингу із виплати заборгованої заробітної плати станом на 01.04.2013р. заборгованість із виплати заробітної плати по економічно-активних підприємствах району становить 519 тис.грн.:

- 483,0 тис.грн. ТзОВ «Гуцульське подвір’я» (розроблено графік погашення заборгованості з виплати заробітної плати);

- заборгованість із виплати заробітної плати по підприємствах-банкрутах району становить 36,0 тис.грн. (ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»).

Управлінням праці соціального захисту населення райдержадміністрації проведено перевірки атестації робочих місць за умовами праці на 6 підприємствах району. Зареєстровано 8 колективних договорів та 3 зміни до колективного договору. Проведено перевірки з оплати праці 11 суб’єктів підприємницької діяльності та підприємства.

Соціальний захист

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 01.01.2013р. збільшився прожитковий мінімум на одну особу і відповідно збільшився розмір всіх видів державних соціальних допомог. За січень-березень 2013 року отримали різні види державних соціальних допомог 10477 сімей на суму 31027,3 тис.грн.

Основними видами допомог є:

-державна допомога сім’ям з дітьми виплачена 7353 одержувачам на загальну суму 22171,7 тис. грн.;

-державна допомога малозабезпеченим сім’ям виплачена 645 одержувачам, в тому числі 229 багатодітних сімей на суму 4190,90 тис. грн.;

-державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виплачена 990 одержувачам на суму 3428,4 тис. грн.;

-допомога на догляд малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу виплачена 113 одержувачам на суму 526,9 тис. грн.;

-допомога особам, які не мають права на пенсію виплачена 225 особам на суму 657,0 тис. грн.;

-1151 особа здійснює догляд за перестарілими, яким більше 80-ти років та інвалідами І групи загального захворювання, компенсацій по догляду виплачено на суму 52,4 тис. грн.

Субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надано 1128 сім’ям на суму 1002,8 тис.грн.

При управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації з січня 2013 року працює «Мобільний соціальний офіс» для здійснення виїзного обслуговування населення району щодо забезпечення в межах своїх повноважень реалізації державної політики соціального захисту населення. Згідно затвердженого графіка управлінням з початку року було здійснено п’ять виїздів «Мобільного соціального офісу» в села Турка, Коршів та в селища Отинія, Печеніжин, Гвіздець:

- кількість прийнятих заяв про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг – 50;

- кількість наданих консультацій – 15.

В управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації в базу даних до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги станом на 01.04.2013р. внесено 25 780 громадян пільгових категорій.

Пільговим категоріям громадян надаються пільги на житлово-комунальні послуги, зв’язок, тверде паливо і скраплений газ, проїзд. Фактично профінансовано на надання пільг:

- з державного бюджету – 3 392,7 тис. грн.;

- з місцевого бюджету – 87,4 тис. грн.

На компенсаційні виплати громадян, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС за січень-березень 2013 року профінансовано з державного бюджету кошти в сумі 109,9 тис. грн., в тому числі:

- на харчування – 88,6 тис. грн.,

- компенсація сім’ям з дітьми – 7,6 тис. грн.,

- компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю – 12,3 тис. грн.,

- додаткова відпустка – 1,4 тис. грн.

Не залишились поза увагою особи з інвалідністю, які потребують забезпечення технічними засобами реабілітації та кріслами колісними. У цьому році інвалідів району забезпечено 14 технічними засобами реабілітації, в тому числі для дітей-інвалідів 1 інвалідну коляску, 13 інвалідних колясок та 2 путівки для інвалідів та ветеранів війни.

У звітному періоді виплачено одноразову грошову допомогу з місцевого бюджету 71 громадянину на суму 17, 3 тис.грн.

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації на обліку перебувають 637 одиноких та одинокопроживаючих громадян району.

При територіальному центрі функціонує Ковалівське стаціонарне відділення, де проживають і лікуються 30 громадян району.

В територіальному центрі соціального обслуговування на обліку перебувають та обслуговуються відділенням соціальної допомоги на дому 1 інвалід війни, 163 учасники війни, 2 родини загинувших, 5 учасників бойових дій.

Територіальним центром у звітному кварталі для малозабезпечених багатодітних сімей, одиноким жителям, родинам загиблих та воїнам-афганцям, 100-літнім громадянам надано продуктові набори на суму 5,0 тис.грн.

Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги відремонтовано одяг 484 громадянам на суму 3,8 тис.грн. та пунктом поношеного одягу видано одягу 248 громадянам на суму 6,8 тис.грн.

Пенсійне забезпечення

За даними управління Пенсійного фонду України в місті Коломиї та Коломийському районі виконання власних надходжень за звітній період забезпечено в сумі 53,2 млн.грн., що на 460,2 тис.грн. більше планового показника, або 100,9%. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження власних коштів збільшились на 2,7 млн. грн., або 5,3%. Надходження власних коштів платників району становить 20,0 млн.грн., або 37,6% від загальних надходжень. Фактичні видатки на виплату пенсій за І квартал 2013 року склали 150,38 млн.грн.

З 01.01.2013р. управлінням Пенсійного фонду України в місті Коломиї та Коломийському районі із загальної кількості 40980 одержувачів пенсій перераховано 38251 пенсійну справу одержувачів. В результаті перерахунку додаткові витрати на виплату підвищених розмірів пенсій склали 378,2тис.грн. Середній розмір пенсії після перерахунку станом на 01.01.2013р. становив 1188,07 грн., для категорії працюючих пенсіонерів 1251,03 грн.

Станом на 01.04.2013р. заборгованість по страхових внесках до Фонду складає 2,7 млн.грн., в т.ч. заборгованість платників району 467,5 тис.грн., що становить 17,3% до загальної суми боргу. Заборгованість по стархових внесках в порівннні з 01.01.2013р. зменшилась на 4,1 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

-Підприємство виправної колонії № 41 – 140,7 тис.грн.;

-ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»- 42,6 тис.грн. (порушено провадження в справі про банкрутство);

-ДП «Коломийський Ветсанзавод» – 40,5 тис.грн.;

-ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 79,2 тис.грн., що на 2,1 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-КП «Коломийське РКП» - 16,8 тис.грн.;

-ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 19,9 тис.грн.;

-КП «Ковалівське» - 11,9 тис.грн.

Заборгованість по сплаті єдиного соціального внеску до Фонду складає 5628,8 тис.грн., в т. ч. заборгованість платників району – 1440,3 тис.грн., що становить 25,6% до загальної суми боргу. Борг економічно-активних платників становить 1432,4 тис.грн. (99,5% від загальної суми) та порівняно із початком року зріс на 487,7 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

-ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 128,4 тис.грн., що на 6,0 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-КП «Коломийське РКП» - 83,5 тис.грн., що на 11,3 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 232,2 тис.грн., що на 39,8 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-КП «Ковалівське» - 46,7 тис.грн., що на 10,9 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-ЖКП «Техносервіс» - 31,8 тис.грн., що на 4,5 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-ВТП «КЛМ» - 22,8 тис.грн., що на 0,6 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.

Заборгованість по відшкодуванню пенсій, призначених на пільгових умовах станом на 01.04.2013р. становить 3,8 млн.грн., з них заборгованість платників району 916,5 тис.грн. (24,4% від загальної суми боргу), в тому числі борг економічно-активних підприємств 447,5 тис.грн., або 48,7%, що більше порівняно з початком року на 1,2 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

-ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»- 360,6 тис.грн.;

-СТОВ «Злагода» - 124,1 тис.грн.;

-ПСП «Нива» - 74,2 тис.грн.;

-ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 134,1 тис.грн.;

-Підприємство виправної колонії № 41 – 18,9 тис.грн., що на 1,5 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

-КП «Меткабель» - 11,6 тис.грн.

Крім того, значною залишається заборгованість по підприємствах житлово-комунального господарства. Так, станом на 01.04.2013р. заборгованість по вказаних платниках району становить 158,5 тис.грн., в т.ч. борг зі сплати єдиного соціального внеску 130,1 тис.грн. та зменшився порівняно із 01.01.2013р. на 3,9 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

-КП «Ковалівське» - 58,5 тис.грн., що на 16,7 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.

-КП «Коломийське РКП» - 100,2 тис.грн., що на 12,8 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.

Управлінням Пенсійного фонду України в м.Коломиї та Коломийському районі вживались заходи щодо забезпечення наповнення бюджету, своєчасного фінансування пенсій, допомог та недопущення росту боргів до Фонду. Протягом січня-березня 2013 року погашено заборгованості по платежах до бюджету Фонду в сумі 162,6 тис.грн., в т. ч.:

-ДП «Коломийський Ветсанзавод» - 85,0 тис.грн.;

-ЖКП «Техносервіс» - 11,5 тис.грн.;

-ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 34,0 тис.грн.;

-КП «Ковалівське» - 32,1 тис.грн.

Поділитися: