Основні програми фінансової підтримки агропромислового комплексу з державного бюджету на 2013 рік

02.07.2013

1. Постанова Кабінету Міністрів України від 02 квітня 2012р. №285 "Про внесення змін до Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства".

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання (сільськогосподарські підприємства, приватні підприємці), які займаються виноградарством, садівництвом, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності для компенсації здійснених витрат поточного року (без урахування сум ПДВ) за такими напрямами:

1.1. проведення робіт із закладення насаджень, догляду за ними до вступу у плодоношення (проектні роботи, підготовка ґрунту та посадка, догляд за насадженнями, спорудження шпалери, встановлення систем краплинного зрошення) та придбання матеріалів, необхідних для проведення таких робіт;

1.2. придбання саджанців, використаних для ремонту молодих насаджень, які постраждали від несприятливих погодних умов;

1.3. будівництво водонакопичувальних басейнів для забезпечення безперебійного водопостачання мереж краплинного зрошення;

1.4. розкорчування площ непродуктивних багаторічних насаджень після проведення посадки у звітному році нових насаджень плодово-ягідних культур та винограду на аналогічній площі;

1.5. будівництво холодильників з регульованим газовим середовищем та ємністю від 500 тонн для зберігання столових сортів винограду та плодів власного виробництва, придбання ліній товарної обробки плодів;

1.6. будівництво розсадницькими господарствами лабораторних комплексів для виробництва безвірусного садивного матеріалу, камер швидкого заморожування плодів і ягід виробниками такої продукції;

1.7. придбання механізмів та техніки (в тому числі імпортного виробництва, яка не виробляється в Україні) для проведення технологічних операцій у виноградарстві, садівництві та хмелярстві і нового обладнання для сублімаційного висушування фруктів.

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011р. №305 "Про затвердження Порядку використання коштів, що спрямовуються на часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів" (із змінами).

Часткове відшкодування вартості будівництва нових тепличних комплексів до 50 відс. вартості (без врахування ПДВ) будівництва нових комплексів з впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, які в поточному році завершили будівництво та ввели в експлуатацію нові тепличні комплекси для овочів, що вирощуються в закритому ґрунті та розсади овочевих культур.

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 28 липня 2010р. №647 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості складної сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва" (із змінами).

Часткове (30 відс.) відшкодування вартості складної сільськогосподарської техніки.

4. Постанова Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року №736 "Про запровадження державних форвардних закупівель зерна" (із змінами).

Об’єктом закупівель виступає продовольча пшениця 2-4 класів та продовольче жито 1-3 класів.

Механізм оплати відбувається в 2 етапи, а саме: 1 етап - авансовий платіж - 50 відс. вартості - за умови укладання форвардного біржового контракту; 2 етап - остаточний розрахунок - 50 відс. вартості - за умови виконання с/г підприємством форвардного біржового контракту.

5. Закон України від 22 грудня 2012р. №4268-VI "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників".

У 2012 році молоко- та м’ясопереробні підприємства перераховують 70 відсотків суми податку на додану вартість на спецрахунки органів державного Казначейства виключно для виплати сільськогосподарським товаровиробникам компенсації за продані ними молоко і м'ясо в живій вазі.

Компенсація для кожного сільгоспвиробника обчислюється на гривню вартості поставленого ним молока або м'яса в живій вазі (без ПДВ) з урахуванням коефіцієнта, розрахованого як співвідношення суми компенсації, визначеної в податковій декларації, до загальної вартості молока або м'яса в живій вазі (без ПДВ), закуплених у звітному податковому періоді.

6. Постанова Кабінету Міністрів України від 4 жовтня 2010р. №900 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткового відшкодування суб’єктам господарювання вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів" (із змінами).

Відшкодовується до 50 відс. вартості завершених етапів будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів при умові, що буде утримуватись не менше: 500 гол. великої рогатої худоби (у т.ч. не менше як 300 корів), 1200 гол. свиноматок, 1,0 млн. голів птиці.

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 18 травня 2011р. №515 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виконання програми селекції у тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу".

Фінансова підтримка надається сільськогосподарським підприємствам - учасникам програми "Селекція у тваринництві та птахівництві на підприємствах агропромислового комплексу". Зокрема, на збереження (утримання) племінного маточного поголів’я великої рогатої худоби племзаводам виплачується 2,0 тис. грн. за голову, на збереження (утримання) в племзаводах, племрепродукторах вівцематок, кіз, ярок - 400 грн. за одну голову, основних свиноматок - 460 грн. за одну голову, утримання (вирощування) кондиційного племінного ремонтного молодняку курей та качок - 20 грн. за одну голову, племінні бджолині сім'ї - 150 грн. на одну бджолосім'ю.

8. Постанова Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2010р. №794 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення фінансової підтримки суб’єктів господарювання агропромислового комплексу через механізм здешевлення кредитів та компенсації лізингових платежів" (із змінами).

Часткова компенсація відсоткової ставки за залученими кредитами надається підприємствам агропромислового комплексу. Відшкодовується подвійна ставка НБУ.

9. Постанова Кабінету Міністрів України від 9 березня 2011р. №272 "Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів".

Бюджетні кошти спрямовуються на часткову компенсацію вартості закупленої сільськогосподарської техніки та обладнання.

10. Постанова Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2011р. №167 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для оздоровлення та відпочинку дітей працівників агропромислового комплексу”(із змінами).

Часткове відшкодування вартості путівок для дітей працівників агропромислового комплексу.

11. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004р. №1102 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам” (із змінами).

Кошти надаються новоствореним фермерським господарствам та фермерським господарствам з відокремленими фермерськими садибами, іншим фермерським господарствам через Український державний фонд підтримки фермерських господарств і його регіональні відділення.

12. Постанова Кабінету Міністрів України від 2 березня 2011р. №246 "Про Порядок використання сум на додану вартість, сплачених переробними підприємствами до спеціального фонду державного бюджету» (із змінами)

Бюджетні кошти надаються за такими напрямами:

12.1 спеціальна бюджетна дотація фізичним особам за утримання та збереження молодняку великої рогатої худоби: за утримання однієї голови теляти до від 3 до 6-ти місяців у розмірі 250 грн., від 6-ти до 9-ми місяців - 500 грн., від 9-ти до 12-ти місяців - 750 грн.; від 12-ти до 15-ти місяців – 1000 грн.;

12.1.1. дотація за проданий на забій молодняк тварин великої рогатої худоби та свиней виплачується фізичним особам та фермерським господарствам за умови його вирощування в їхніх господарствах не менш як три місяці до моменту продажу на забій.

Дотація надається за 1 кг живої ваги в таких розмірах:

2,5 гривні за молодняк великої рогатої худоби живою масою не менш як 330 кілограмів:

1,5 гривні за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 100 до 120 кілограмів:

1,0 гривня за свиней (крім свиноматок і кнурів) живою масою від 120 до 150 кілограмів.

12.1.2 спеціальна бюджетна дотація за поголів»я корів м»ясного напряму продуктивності за умови ідентифікації та реєстрації всього поголів»я великої рогатої худоби сільськогосподарським підприємствам за кожну наявну на 1 жовтня поточного року корову м»ясного напрямку продуктивності у розмірі:

до 1900 гривень за голову – племінним заводам;

до 1000 гривень за голову – племінним репродукторам;

до 600 гривень за голову – іншим сільськогосподарським підприємствам;

12.2 часткове відшкодування:

12.2.1 витрат на придбання, в тому числі у 2012 році, установки індивідуального доїння вітчизняного виробництва здійснюється у межах фактичних витрат за закуплену фізичною особою, для власного користування нову установку за умови утримання у своєму господарстві не менш як трьох ідентифікованих та зареєстрованих в установленому порядку корів, але не більш як 5000 гривень за одиницю.

12.2.2 відшкодування вартості корів надається на безповоротній основі суб’єктам господарювання за закуплені ними, в тому числі у 2012 році, у племзаводах та у племрепродукторах племінних телиць, нетелей та корів молочного, м’ясного і комбінованого напряму продуктивності у розмірі 50 відс. їх вартості, але не більш як 7000 гривень за голову;

12.2.3 відсоткової ставки за кредитами, залученими на будівництво і реконструкцію тваринницьких та птахівничих ферм і комплексів, придбання технологічного обладнання та механізмів, закупівлю тварин і птиці;

12.2.4 вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів та підприємств з виробництва комбікормів (вимоги стосовно мінімальної чисельності поголів’я утримуваної худоби та птиці не застосовуються);

12.2.5 вартості придбаного обладнання та механізмів вітчизняного виробництва для тваринництва і птахівництва здійснюється на безповоротній основі за результатами конкурсу в розмірі 30 відс. вартості обладнання та механізмів.

13. У поточному році Мінагрополітики України заплановано фінансову підтримку створення сімейних тваринницьких ферм. Розробляються нормативні документи щодо визначення статусу такого виду господарської діяльності.

Поділитися: