Здоров’я дітей - найкраща інвестиція

02.07.2013
Здоров’я дітей - найкраща інвестиція

На стадіоні села Велика Кам’янка власне і відбулося спортивно-мистецьке свято. Тут очікували велику концертну програму за участю заслужених артистів України і футбольний турнір, в якому виборювали перемогу чотири дитячих команди – з польського міста Дробін і Коломийщини – сіл Турка, Годи-Добровідка, Велика Кам’янка. Приємних сюрпризів і яскравих вражень не бракувало.

Від школи до сільського стадіону треба подолати невеличкий шмат дороги. Люди розтягнулися вервечкою, щоб досхочу намилуватися: місцеві – новенькою асфальтівкою, що вилискувала проти сонця як воронове крило, а приїжджі – ще й по-ґаздівськи висапаними городами обабіч стадіону. Скрізь, куди око сягає, такий порядок, що хоч картину пиши. Стадіон називається «Вікторія», при в’їзді до нього стоїть символічний знак – великий бетонний м’яч, як свідчення того, що у Великій Кам’янці люблять, шанують і уміють грати у футбол, у чому ми незабаром переконаємось.

Але спершу при вході до стадіону невеличка прогулянка містечком майстрів. Милують око картини зі шкіри, живопис, вироби з бісеру, соломки, ткані й вишиті сорочки, прикраси. Усе це роботи народних умільців – Юлії Бережної (Корнич), Марії Стражник (Ковалівка), Олесі Тарновецької (Перерив), Лесі Бичик (Замулинці), Людмили Селезінки, Анни Соколюк (Коломия), Віталія Качурака, Людмили Захарук (П’ядики), Уляни Зварич (Воскресинці), Андрія Костюка, Лариси Дом’як, Марини та Василя Мандрусяків (Воскресинці), а також виставка робіт учнів Великокам’янської ЗОШ.

Стадіон після реконструкції вартує найщиріших слів похвали, як і роздягальня. Довкола стадіону повно розваг – працюють атракціони, гостинно запрошують ятки з частунками. Але головне – скрізь витає атмосфера урочистості, піднесеності, дух свята. Великокам’янців одразу впізнаєм: в очах гордість за своє село, на обличчях щира усмішка і приязнь.

Трибуни заповнюються глядачами. На полі вишикувались команди. Ведучі Микола Кавацюк та Наталя Тарновецька оголошують про початок свята. На сцені – господарі, окраса і гордість Коломийщини – народний аматорський хореографічний колектив «Прикарпаття» із хореографічною композицією. Тішать око розкішні національні костюми, зачаровує танець. Тріпочуть у руках синьо-жовті прапорці, майорять червоні кетяги калини – на сцені Україна, у всій своїй величі і красі вітає спортивну еліту Коломийщини, гостей свята.

На сцену запрошують почесних гостей – депутата обласної ради, заслуженого працівника сільського господарства, голову райдержадміністрації Михайла Негрича, голову районної ради Богдана Болюка, першого заступника голови департаменту освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Володимира Дутчака, керівника компанії «Господарство рольне Олєвнік» Владзіміжа Олєвніка, настоятелів місцевих храмів – отців Володимира, Юрія, сільського голову Ігоря Луцака.

Михайло Негрич передає вітання від голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, депутатського корпусу області.

– Я хочу подякувати всім людям, які працювали над реконструкцією стадіону, роздягальні, керівнику українсько-польської фірми «Агро-Дует», яка ось уже п’ять років плідно працює у вашому селі, – сказав Михайло Негрич. – Ми ще багато спільно з нею зробимо для блага села, району. Як ми вже домовилися сьогодні з паном Олєвніком, наступним нашим кроком стане відбудова Будинку культури, – повідомив Михайло Негрич під оплески громади.

З гордістю Михайло Михайлович згадав виступ танцювального колективу Великої Кам’янки, його керівника – заслуженого працівника культури Ганну Огородничук. До речі, свого часу, ще як керівник спиртзаводу, Михайло Негрич допоміг з придбанням костюмів для цього колективу.

Спортивно-мистецьке свято оголошується відкритим. З дитячих рух випурхують у небо голуби. Звучать державні Гімни – України і Польщі. Одна з випущених голубок, біленька, повертається під склепіння сцени – добрий знак. Почесним гостям вручають на вишитих рушниках пишні короваї, як символ гостинності, щедрості і достатку великокам’янської землі.

У своєму виступі перший заступник голови департаменту освіти і науки, сім’ї, молоді та спорту Володимир Дутчак згадав слова поета Максима Рильського про сутність людського щастя, в якого є два рівні крила – троянди й виноград, красиве і корисне. Адже великокам’янська земля, де про це дбають, яскраве тому підтвердження. Голова районної ради Богдан Болюк побажав, щоб українські і польські діти змагалися тільки на футбольних полях, росли здоровими, фізично загартованими. Про те, що саме в дітях бачить майбутнє і саме тому вкладає свої інвестиції в їхній розвиток, – наголосив Владзіміж Олєвнік: «Ми мусимо вкладати інвестиції в здоров’я, а спорт і є здоров’я. Від спортивно-мистецького свята бажаю усім присутнім задоволення. А сміх, веселість у вас уже в крові. Я так зрозумів Україну»,– наголосив пан Владзіміж, викликавши схвальні оплески у присутніх, – і наступну пропозицію від Михайла Негрича: щоб 30 дітей з Великої Кам’янки на 12 днів поїхали до Польщі, натомість стільки ж польських дітей мали змогу відпочити у Великій Кам’янці. На що пан Владзіміж охоче пристав. Ця ініціатива Михайла Негрича стала ще одним приємним дарунком для громади Великої Кам’янки, але найцікавіше було попереду. Після подячного виступу сільського голови Ігоря Луцака розпочався футбольний турнір.

Тріумф

На полі змінювалися команди і кольори їхньої форми – жовто-сині, зелені, сині, червоно-білі. На трибунах уболівальники пильно стежили за грою, жваво реагуючи на кожний пропущений чи забитий гол. Цікавості гри додавало те, що у складі як польської, так і великокам’янської команд є дівчатка. (Утім, це вартує окремої розповіді в одній з наступних спортивних сторінок).

І ось на сцену знову запрошуються почесні гості, щоб провести церемонію нагородження команд. До пана Владзіміжа Олєвніка приєднується його дружина, пані Єва. Обох чекає несподіваний сюрприз. За пропозицією голови райдержадміністрації Михайла Негрича їх приймають в українські гуцули. Пан Владзіміж одягає вишиту сорочку, отримує в дарунок булаву і гуцульський топірець – бартку, а ще картину із зображенням нашого музею писанки. Пані Єва теж із задоволенням одягає вишиванку і отримує в дарунок дерев’яну різьблену шкатулку. Пана Владзіміжа за активну участь у проведенні спортивно-мистецького свята нагороджують грамотою голів райдержадміністрації та районної ради. Такої ж грамоти удостоюються директор ТзОВ «Компанія Агро-Дует» Михайло Вишиванюк (ще й з нагоди 55-річчя) і сільський голова Ігор Луцак.

Михайло Негрич для сільської бібліотеки дарує книгу «Покуття», яка розповідає про історію нашого минулого і славне сьогодення. Відтак настає найхвилюючіша мить – нагородження. Під музичний супровід, бурхливі оплески на сцену піднімаються за нагородами команди. Почесне четверте місце та пам’ятний кубок отримує польська команда, третє місце виборола Турка. Справжнім відкриттям турніру, як оголошують ведучі, стала команда села Годи-Добровідка, яка виборола друге місце. І ось під зливу оплесків на сцену піднімаються тріумфатори – команда господарів, села Велика Кам’янка. Неможливо словами передати радість, хвилювання, бурхливі емоції, які заповнюють увесь стадіон. Дарма, що сонце в ту мить заховалось за хмарами, кубок переможця виграє від блиску очей юних футболістів. Направду, вони запам’ятають свій день тріумфу на все життя!

А свято продовжується. Голова райдержадміністрації Михайло Негрич запрошує на сцену розпочати мистецьку програму своїх добрих друзів, оперних співаків зі світовим ім’ям – заслужених артистів України Павла і Петра Приймаків… Концертну програму продовжили заслужені артисти України Алла Кобилянська, Михайло Попелюк, мистецька агенція «Захід-шоу» та кращі молоді виконавці, молодіжні гурти району.

До пізнього вечора на стадіоні не стихає музика, панує гарний настрій. Село Велика Кам’янка, яке славиться працьовитими людьми, талановитими артистами, спортсменами, де вміють цінувати красиве і корисне, по праву приймало шану, визнання і подяку на святі спорту, мистецтва і дружби.

Валентина БЛИЗНЮК,

Вікторія КОХАН.

Поділитися: