Реалізація в Коломийському районі нових соціальних ініціатив Президента України: «Діти – майбутнє України»

12.07.2013

«Підвищення якості життя для сімей з дітьми»

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 01.01.2013р. збільшився прожитковий мінімум на одну особу і відповідно збільшився розмір всіх видів державних соціальних допомог. На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.07.2013р. перебуває 726 малозабезпечених сімей, в яких виховується 1178 дітей, в тому числі 226 багатодітних сімей, в яких виховується 784 дитини.

Так, за І півріччя 2013 року отримали різні види державних соціальних допомог 10 916 сімей на суму 62 287,0 тис.грн. З них:

- державна допомога сім’ям з дітьми виплачена 7607 одержувачам на загальну суму 44 159,8 тис.грн., в тому числі допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування виплачена 38 одержувачам на суму 806,0 тис.грн.;

- державна допомога малозабезпеченим сім’ям виплачена 726 одержувачам на суму 8 854,1 тис.грн.;

- державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виплачена 1004 одержувачам на суму 6 895,3 тис.грн.

Крім того, в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації станом на 01.07.2013р.на обліку перебуває 4 сім’ї, які отримують соціальну допомогу на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам, протягом І півріччя 2013 року така допомога виплачена на суму 63,5 тис.грн.

«Кожній дитині – всебічний розвиток»

З метою доступності кожної дитини до дошкільної освіти значна увага приділялась та приділяється розвитку цієї галузі. На даний час у районі діє 34 дошкільні навчальні заклади, де виховується 2019 дітей. Продовжується розширення мережі дошкільних навчальних закладів. У районному та сільському бюджетах на 2013 рік передбачено кошти в сумі 2216,605 тис.грн. на проведення робіт по:

- реконструкції приміщення під дитячий садок у селі Шепарівці, на що передбачено кошти в сумі 138,133 тис.грн.;

- будівництву дитячих садків, на що передбачено кошти загальною сумою 888,684 тис.грн.у селах Королівка та Сопів;

- капітальному ремонту дитячого садка у селах Джурків, Великий Ключів, Молодятин та спортивного залу дитячого садка «Колосок» в селі Підгайчики, на що передбачено кошти в сумі 1189,788 тис.грн.

У районі функціонує 4 позашкільні навчальні заклади: Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Гвіздецький будинок туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, Отинійська художньо-реміснича школа, Коломийська районна дитячо-юнацька спортивна школа, працює 163 гуртки різних напрямків діяльності, де займаються 2393 вихованці.

Оздоровчими та відпочинковими послугами станом на 01.07.2013р. забезпечено:

- 58 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування (67,4% до планового показника);

- 1968 дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей (98,4%);

- 112 дітей-інвалідів (100,0%);

- 30 дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС (81,1%);

- 82 дітей, які перебувають на диспансерному обліку (82,0%);

- 288 талановитих та обдарованих дітей (100,0%);

- 3719 діти працівників АПК та соціальної сфери села (98,7%).

Всього із загальної кількості 11 553 дітей шкільного віку у 2013 році заплановано забезпечити оздоровчими та відпочинковими послугами 8145 дітей (70,5%), з них станом на 01.07.2013р. забезпечено оздоровчими та відпочинковими послугами 6257 або 76,8% до запланованого показника.

З початку 2013 року райдержадміністрацією направлено на оздоровлення в МДЦ «Артек» - 11 дітей, УДЦ «Молода гвардія» - 14 дітей, ПЗОВ «Перлина Придністров’я» Городенківського району – 14 дітей, ЛОК «Прикарпатські зорі» с.Слобода І заїзд - 18 дітей, ІІ заїзд – 22 дітей, ПЗОВД «Опілля» Рогатинського району – 9 дітей, м.Феодосія МТЛК «Сфера» - 32 дітей, ІІ заїзд с. Вигодівка ДЗСТ «Перлина Карпат» Долинського району – 18 дітей.

Третій рік поспіль у нашому районі функціонують 3 профільні табори:

1. Табір лідерів учнівського самоврядування «Наше місто» при Турківській ЗОШ І-ІІІ ст., в який залучають волонтера із Сполучених штатів Америки.

2. Наметове містечко при Слобідському НВК.

3. Табір спортивного спрямування при Корницькій РДЮСШ для обдарованих дітей.

Модернізація дитячих спортивних майданчиків - серед нових соціальних ініціатив Президента України, спрямованих на захист дітей. Це питання надзвичайно актуальне в наш час, адже фізичне здоровя підростаючого покоління викликає занепокоєння. А оновлення застарілих спортивних майданчиків та оснащення їх сучасними спортивними атрибутами сприятиме залученню дітей до занять фізичною культурою та спортом, а також популяризації здорового способу життя, на даний час в районі функціонують універсальні спортивні майданчики із синтетичним покриттям в селищі Гвіздець, селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява, в цьому році продовжується робота по відкриттю спортивних міні-майданчиків із синтетичним покриттям в с.Велика Кам’янка, с.Воскресинці, с.Матеївці та смт.Печеніжин. А також продовжується:

Реалізація проекту третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання:

- Проект Малокам’янської сільської ради: «В здоровому тілі-здоровий дух. Основні роботи по зведенню спортивного майданчика під штучне покриття»;

- Проект Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун».

Також планується розпочати роботу по розміщенню дитячої футбольної школи в с.Турка.

«Сімейний затишок – кожній дитині»

Одним із головних напрямків діяльності служби у справах дітей райдержадміністрації та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є забезпечення сімейного затишку дітям-сиротам та дітям, які залишилися без батьківського піклування. З метою запобіганню ранньому сирітству, забезпечення соціально-психологічної підтримки батьків, у яких народилися діти з вадами розвитку, забезпечення психологічної та соціальної підтримки вагітних жінок та неповнолітніх матерів, а також поширення засад відповідального, усвідомленого батьківства, Коломийським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на базі пологового будинку створено консультаційний пункт. Робота пункту будується на засадах співпраці з медичними працівниками жіночої консультації та пологового будинку м.Коломия.

На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 162 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (110 позбавлених батьківського піклування, 52 дітей-сиріт). З них 122 дітей перебуває під опікою, 28 перебуває в закладах державного забезпечення, 8 в прийомних сім’ях, 3 в сім’ях родичів і знайомих. На обліку з усиновлення перебуває 37 дітей. З початку року на первинний облік взято 17 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, з них: 11 дітей влаштовано під сімейні форми виховання-опіку, 1 дитина влаштована в Міжрегіональний центр психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області, 1 дитина у Долинський дитячий будинок «Теплий дім», 1 дитина у Надвірнянський будинок дитини та 3 дитини в сім’ї родичів, знайомих.

З метою популяризації сімейних форм виховання службою у справах дітей райдержадміністрації проводиться відповідна робота. Інформація про порядок усиновлення, призначення опіки, піклування, створення прийомних сімей висвітлюється в засобах масової інформації. В районі функціонує чотири прийомні сім’ї. На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває два подружжя – кандидати на усиновлення дитини.

В районі прийнято цільову Програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року, якою передбачено на 2013 рік кошти в розмірі 100,0 тис.грн. для придбання житла особам з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирно-соціальному обліку. Про умови надання та виділення коштів по реалізації вищевказаної програми, буде опубліковано інформацію додатково.

З вересня 2012 року в районі функціонує комунальна установа Коломийської районної ради «Коломийський районний реабілітаційний центр для дітей-інвалідів» в селищі Отинія, де станом на 01.07.2013р. проходять соціальну реабілітацію 11 дітей-інвалідів, для яких створено відповідні умовах для повноцінного фізичного, психологічного та розумового розвитку для тих, хто цього потребує, з часу створення центру реабілітацію пройшло 6 дітей-інвалідів.

Поділитися: