Реалізація в Коломийському районі завдань та доручень Президента України В. Януковича щодо належної підготовки та відзначення Хрещення Київської Русі

26.07.2013

Хрещення Русі України князем Володимиром в 988 році – одне із найбільш знакових подій в історії нашого народу. Прийняття християнства стало проривом у світ духовного оновлення й самовираження українців як нації. Офіційне запровадження християнства у Київській Русі справило також позитивний вплив на життя народу, адже тим самим його долучили до світової культури, книжності й мистецтва, освіти і наукових знань. Встановилися постійні зв’язки Давньоруської держави з іншими християнськими країнами. Церква ревно турбувалася про зміцнення державності, про піднесення авторитету князя київського.

«Ця знаменна подія буде відзначена в кожному селі, місті, регіоні», – сказав Президент України Віктор Янукович під час наради з членами Організаційного комітету з підготовки та відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі. «Хрещення Русі і християнство були і залишаються символом соборності. Саме тому ми сприймаємо християнську віру, передусім, як консолідуючу, інтегруючу силу», – зазначив Глава держави.

Керуючись Указом Президента України № 34 від 21 січня 2013 року та листом Кабінету Міністрів України щодо всенародного відзначення 1025-ої річниці хрещення Київської Русі, в Коломийському районі здійснено низку заходів. Зокрема, створено організаційний комітет, визначено його склад, завдання, функції. Об’єд­нано зусилля органів державної влади з представниками церков і релігійних організацій щодо організації святкувань. Окреслено план заходів, святкувань в закладах культури, бібліотеках спільно з настоятелями місцевих церков, з залученням громад усіх конфесій. Проведені рекомендаційні семінари щодо сценарних планів проведення, репертуару.

Читацькою конференцією за участю настоятелів церков УГКЦ, що відбулась 14 липня 2013 року в МПК «Народний дім», було розпочато відзначення цієї величної дати.

Коломийська єпархія УПЦ КП 25 липня в МПК «Народний дім» проведе урочисту академію, присвячену 1025-літтю Хрещення Руси-України.

14 серпня, в день пам’яті мучеників Макавейських, у Спасо-Преображенському Угорницькому чоловічому монастирі УАПЦ відбудуться урочистості з нагоди святкування 1025-ліття Хрещення Руси-України та 10-ї річниці відродження Угорницької обителі.

21 липня Релігійною громадою помісної церкви Християн Віри Євангельської «Віфанія» заплановані концерти християнської пісні в селах району.

Детальна інформація щодо святкових урочистостей розміщена на офіційних сайтах єпархій, релігійних орга­нізацій, сайті районної державної адміністрації та її відділів.

Поділитися: