Виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийського району за І півріччя 2013 року та хід виконання розпорядження облдержадміністрації від 19.03.2013 року №168 «Про невідкладні завдання, визначені Президентом України Януковичем

01.08.2013

З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності району особлива увага приділялася організації виконання завдань і заходів Програми соціально-економічного та культурного розвитку Коломийського району на 2013 рік і основні напрями розвитку на 2014 і 2015 роки, затвердженої рішенням сесії районної ради від 06.06.2013 №384-XV/13, зокрема:

Інвестиційна політика

Станом на 1 квітня 2013 року обсяг іноземного капіталу склав 4,8 мільйони доларів США. Зменшення обсягів іноземних інвестицій на 58,4 тис.дол.США виникло за рахунок курсової різниці (вилучення іноземного капіталу не було).

Структура іноземних інвестицій за І квартал 2013 року по галузях:

сільське господарство, лісове, рибне господарство: 1568,9 тис.дол.США;

промисловість: 2372,7 тис.дол.США;

будівництво: 131,4 тис.дол.США;

оптова та роздрібна торгівля, ремонт автомобільних засобів і мотоциклів: 583,7 тис.дол.США;

поштова та кур’єрська діяльність: 142,7 тис.дол.США;

діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування: 0,4 тис.дол.США.

В І кварталі 2013 року у розвиток економіки Коломийського району вкладено 30590,0 тис. гривень капітальних інвестицій у матеріальні активи. Капітальні інвестиції надходили в такі підприємства: ТОВ «Західнафтосервіс», ТОВ «АЛ-ПРУТ», ФГ «Прометей», СТОВ «Корнич», ПП «Гермес-1», ТОВ «Левада», ТОВ «АБО-МІКС», ФГ «ДелСо», компанія «Агро-Дует», ПП «Степан Мельничук», ТОВ «Геос», УПГ «Інвест».

Управлінням економіки районної державної адміністрації розроблено та затверджено організаційні заходи щодо активізації інвестиційно-інноваційної діяльності на промислових підприємствах району. В результаті відбулось покращення інноваційної діяльності, освоєння конкурентоспроможних видів продукції, розширення асортименту та збільшення виробництва товарів народного вжитку на таких підприємствах району:

- ДП «Ветсанзавод»: придбано котел ТЕ/14, використання якого дозволило наростити продуктивність та потужність виробництва завдяки збільшенню подачі технологічного пару в 3 рази, також введено нову технологічну лінію по виробництву кісткового борошна та органічних добрив.

- ТОВ «Ал-Прут»: введено новий вид продукції – зброджений яблучний сік, для виготовлення якого до технологічного процесу включено бродіння. Даний вид соку використовуватиметься в галузі виробництва алкогольних напоїв після проходження процесу дистиляції.

- ФГ «ДелСо» розширило асортимент своєї продукції шляхом виробництва нових видів ковбасних виробів («Баликова», «Імператорська» та «Гурман») та курок фаршированих. Вказане підприємство за результатами роботи у 2012 році Міжнародним економічним рейтингом «Ліга Кращих» визнано найкращим підприємством серед малих підприємств виробників ковбасних виробів, посіло 27 місце по Україні серед 50 підприємств України.

З метою забезпечення сприятливих умов для залучення й ефективного використання вітчизняних та іноземних інвестицій для розвитку району здійснювались такі заходи:

- поновлено базу даних вільних земельних ділянок та виробничих площ. Інформацію про це розміщено на сайті райдержадміністрації;

- з метою залучення внутрішніх і зовнішніх інвесторів в економіку району виготовлено презентаційні матеріали (диски), на яких розміщено інформацію про економічний та туристичний потенціал району, продукцію підприємств району та інвестиційні пропозиції. Також розроблено двомовний каталог основних підприємств району;

- поновлено інформацію на інформаційному стенді та на веб-сторінці райдержадміністрації http://ww2.gov.if.ua про проходження дозвільно-погоджувальних процедур на етапах реєстрації СПД, набуття права на земельну ділянку, зміну цільового призначення земельної ділянки, отримання дозволу на виконання будівельних робіт, реконструкцію приміщень, прийняття в експлуатацію завершеного об’єкта;

- в рамках програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», з метою активізації транскордонного партнерства між Україною та Словаччиною шляхом залучення інвестицій в Івано-Франківську та Закарпатську області (цільові регіони) та створення можливості кваліфікованого обслуговування інвестицій спільно з Асоціацією економічного розвитку Коломийщини продовжується реалізація заходів проекту «Створення словацького центру першого контакту в Коломийському районі».

- з метою активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств району в рамках транскордонної співпраці продукція харчової та переробної галузі району була представлена Коломийським бізнес-центром на українсько-словацькому бізнес-форумі, який відбувся в березні 2013 року в м. Стара Любовня Пряшівського району (Словацька Республіка);

- 11-12 квітня 2013 року делегація району взяла участь в конференції «Пошук і видобуток сланцевого газу. Можливості для інвесторів», яка відбулась в гміні Кужетнік Вармінсько-Мазурського воєводства.

- 12 квітня 2013 року в райдержадміністрації відбувся семінар-презентація науково-технічних розробок Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника за участю науковців університету, керівників управлінь та відділів райдержадміністрації, сільських та селищних голів, представників садиб «зеленого туризму» та керівників підприємств. На семінарі – презентації розглянуто питання:

- розробка стратегії соціально-економічного розвитку Коломийського району на період до 2020 року з визначенням пріоритетів та шляхів їх вирішення;

- розробка концепції розвитку туристичної галузі в районі, проведення аналітичних досліджень та підготовка експертних висновків з вивчення потреб туристів, формування туристичних потоків, визначення перспективних шляхів розвитку туризму на Коломийщині.

Науковці університету представили свої рекомендації щодо розробки інвестиційних проектів по реконструкції консервного цеху з виготовлення овочевих і фруктових консервів та переробки сільськогосподарської продукції за новими технологіями ПП «Степан Мельничук»; будівництва заводу з виготовлення альтернативного палива (переробка японської лози); впровадження комплексної переробки твердих побутових відходів; будівництва заводу з утилізації медичних препаратів та медичних відходів на базі Коломийського ветсанзаводу; соціально-психологічні чинники готовності населення до роздільного збирання сміття.

Розвиток підприємництва

В районі затверджено Програму підтримки малого підприємництва в Коломийському районі на 2013-2014 роки. Головною метою даної Програми є подальший розвиток ринкової системи господарювання, розширення масштабів підприємницької діяльності в сферах економіки, усунення диспропорції на товарних ринках, створення додаткових робочих місць і скорочення безробіття, активізація інноваційних процесів, розвиток здорової конкуренції, насичення споживчого ринку товарами і послугами. За останні роки мале підприємництво в районі стало самостійним елементом ринкової економіки, має вплив на структурну перебудову, робить певний внесок у збільшення обсягів виробництва, роздрібного товарообігу, сприяє задоволенню споживчого попиту населення.

В районі створюються умови для вирішення існуючих проблем та поліпшення умов ведення бізнесу.

Станом на 01.07.2013р. зареєстровано 4211 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 821 - юридична особа та 3390 - фізичних осіб.

За січень-червень 2013 року зареєстровано 140 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 8 юридичних осіб та 132 фізичні особи. Припинили підприємницьку діяльність за звітний період 131 суб’єкт підприємницької діяльності, з яких 9 юридичних осіб та 122 фізичні особи.

Згідно даних управління статистики в м. Коломиї у 2012 році в районі діяло 276 економічно активних підприємств-суб’єктів підприємницької діяльності, що у розрахунку на 10 тисяч осіб наявного населення складає 26 одиниць. На підприємствах працювали 2,1 тис. осіб, проти 2011 року їх кількість збільшилась на 800 осіб. Підприємствами району (без урахування розподілу даних структурних підрозділів, які розташовані в інших адміністративно-територіальних угрупуваннях, ніж саме підприємство) реалізовано продукції, виконано робіт та надано послуг на 800,6 млн.грн., що в 1,7 раза більше, ніж у 2011 році. Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) у розрахунку на 1 особу склав 377,5 тис.грн. проти 211,4 тис.грн. у попередньому році (по області – 400,9 тис.грн. та 352,0 тис.грн відповідно). Внесок середніх підприємств у загальний обсяг реалізації становив 68,2%, малих – 31,8%, з них мікропідприємств – 5,3%.

На території Коломийського району працює: підприємств торгівлі - 380, об’єктів громадського харчування - 64, закладів побутового обслуговування - 134, в т.ч. надають послуги лазень/саун/ - 4; перукарські - 18; виготовлення та ремонт одягу - 3; виготовлення та ремонт взуття - 4; ремонт побутової техніки - 5; інші 100 - виготовлення та ремонт меблів, розпиловка лісоматеріалів, будівництво і ремонт житла, ремонт автотранспортних засобів, послуги щодо перевезення вантажів.

З початку року в районі відкрито 3 заклади торгівлі та 1 заклад побутового обслуговування населення, а саме:

- магазин – кулінарія в смт. Печеніжин, вул. Л.Українки, 1, приватний підприємець Король В.М.;

- магазин «Для Вас» в с.Сопів, вул. Січових Стрільців, 21А, приватний підприємець Мороз Б.В.;

- магазин «Христина» в с.Шепарівці, вул. Л.Українки, 1А, приватний підприємець Мартинюк І.В.;

- перукарня в смт. Отинія вул. Січ.стрільців,2, приватний підприємець Мельник М.Т.

Згідно даних управління статистики в м. Коломиї через роздрібну торгову мережу підприємств, фізичних осіб–підприємців та мережу ринків Коломийського району у січні-червні 2013 року населенню реалізовано товарів на 31,1 млн.грн., що на 29,9 млн.грн. або 9,4% більше обсягу відповідного періоду минулого року.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) склав 19,4 млн.грн. або на 4,1% більше, ніж за такий же період торік.

Підприємства (юридичні особи) забезпечили 15,6% загального обороту, через торгову мережу та мережу ресторанного господарства яких за у цьому році продано товарів на 51,4 млн.грн.

Крім того, проводиться робота по спрощенню процедур реєстрації та видачі документів дозвільного характеру.

В районній державній адміністрації діє Дозвільний центр, який здійснює роботу з відвідувачами щодо опрацювання, видачі документів дозвільного характеру та надання консультацій в щоденному режимі.

На виконання Закону України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» від 19 травня 2011 року №3393-YI, яким визначено види дозвільних документів з узгодженням їх з чинним законодавством, погоджено та впроваджено в роботу 39 регламентів з видачі документів дозвільного характеру. Розроблено регламенти (інформаційні картки), які розміщені на інформаційному стенді.

Дозвільний центр забезпечений типовими комплектами сучасної потужної офісної техніки.

В районі сформована інфраструктура підтримки підприємництва, завдяки якій вирішуються проблемні питання ведення бізнесу. Наказом управління економіки районної державної адміністрації від 09.04.2013 №8-ОД «Про «гарячу» телефонну лінію для суб’єктів підприємницької діяльності при управлінні економіки районної державної адміністрації», затверджено Положення про «гарячу» телефонну лінію та забезпечено її функціонування (прийом дзвінків з 8.00 до 17.15 год. за телефоном 47430). Інформація про «гарячу лінію» для підприємців, розміщена на офіційному веб-сайті райдержадміністрації:

http://ww2.gov.if.ua/kolomyiyska/ua/news/detail/17342.htm.

Також, на офіційному веб-сайті райдержадміністрації розроблено Інтернет – форум для суб’єктів підприємницької діяльності.

З 2011 року на базі Коломийської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області діє Центр обслуговування платників податків. Послугами Сервісного Центру обслуговування платників податків користуються 2,4 тисячі юридичних осіб та майже 9 тисяч підприємців – фізичних осіб. Сьогодні в одному приміщенні платник отримує практично весь комплекс послуг, які надає податкова служба, а також має змогу знайомитися з новинами податкового законодавства, переглянути довідкову інформацію, яка розміщена на стендах, взірцями заповнення податкової звітності та заяв. Актуальну інформацію розміщено і на плазмовому моніторі, яка періодично оновлюється.

В районі діє інформаційно-консультаційний центр, для підприємців. В рамках його роботи спільно з Коломийський міськрайонним центром зайнятості, управлінням Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі, податківцями систематично надаються консультації та роз’яснення щодо ведення бізнесу, проводяться семінари та «круглі столи». З початку року проведено 18 семінарів з питань малого бізнесу, підприємництва, в яких взяли участь 115 осіб. Одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності отримали 12 жителів району.

На особливому контролі - питання недопущення надмірних перевірок та втручання в підприємницьку діяльність.

Налагоджена ефективна співпраця місцевої виконавчої влади з податковими органами, управлінням Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі, іншими структурами в питаннях створення сприятливих умов для розвитку бізнесу.

Проблемні питання, що стримують розвиток бізнесу, періодично розглядаються на засіданнях районної Ради підприємців при райдержадміністрації та Координаційної ради з питань підприємництва із запрошенням представників громадськості та державних контролюючих органів, яких у цьому році відбулось 4. Це дозволяє працювати в режимі «швидкої допомоги», оперативно реагувати на скарги підприємців щодо неправомірних дій окремих посадовців та органів виконавчої влади.

Практикується вивчення проблемних питань бізнесу з виїздом на місце, що дозволяє об’єктивно вивчити ситуацію, почути думку підприємців та прийняти відповідні рішення.

Відповідно до Закону України «Про адміністративні послуги» в районі проводиться робота щодо створення Центру надання адміністративних послуг.

Розпорядженням райдержадміністрації від 23.04.2013р. №185 створено робочу групу щодо створення та організації діяльності Центру з надання адміністративних послуг у Коломийському районі та затверджено План заходів із відпрацювання матеріалів щодо створення Центру надання адміністративних послуг. Протягом ІІ кварталу 2013 року проведено 1 засідання робочої групи, на якому розглянуто організаційні та фінансові питання щодо створення центру надання адміністративних послуг в районі.

На виконання Плану заходів з утворення центру надання адміністративних послуг в районі поновлено перелік адміністративних послуг, які надаються структурними підрозділами райдержадміністрації, розроблено та затверджено інформаційні картки на кожну адміністративну послугу.

На виконання підпункту 83.9 Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», затвердженого Указом Президента України від 12.03.2013 №128 впроваджується проект «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту», з метою виконання якого Івано-Франківською дирекцією УДППЗ «Укрпошта» затверджено Перелік заходів впровадження та розвитку проекту «Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту».

19 липня 2013 року у приміщенні відділення поштового зв’язку в м.Коломия відбулася урочиста передача Центрові поштового зв’язку №3 м.Коломиї ІФД УДППЗ «Укрпошта» Коломийською районною державною адміністрацією 16 адміністративних послуг, які будуть надаватися через 44 поштові відділення Коломийського району.

Відкриття Центру надання адміністративних послуг дасть можливість максимально наблизити до людей систему надання адміністративних послуг.

РОЗВИТОК РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ

Промисловий комплекс

Промисловість району представлена 23 промисловими підприємствами основного кола. З 1 січня 2013 року до основного кола промислових підприємств району довключені: ПСВТПФ «КВІЛТ» (заморожені, сушені та консервовані фрукти, овочі, гриби та фруктові сиропи), ПП «ТІС» (виробництво робочих рукавиць) та ТОВ «МК-Лісгруп» (лісопильне та стругальне виробництво).

У галузі промисловості за І півріччя 2013 року реалізовано промислової продукції у відпускних цінах (без ПДВ та акцизу) на 84,8 млн.грн., що на 4,3% більше порівняно з аналогічним періодом 2012 року (81,3 млн.грн.). Обсяг реалізації промислової продукції на одну особу населення району склав 841,9 грн. ( у 2012 р. – 805,6 грн.).

Зростання обсягу промислової продукції на 3,5 млн.грн. забезпечили такі провідні підприємства району, як ТОВ «АБО-МІКС», яке збільшило реалізацію промислової продукції на 21,7 млн.грн., ФГ «Прометей» - 864,3 тис.грн.

Також, із приростом спрацювали підприємства: ПП «Гермес-1» - зростання обсягу реалізованої продукції на 488,2 тис.грн., ТОВ «Терракота» - 134,9 тис.грн.

З метою зростання промислового виробництва по району у 2013 році, підприємствами вживаються наступні заходи: на КП «Меткабель» планується зростання обсягу промислового виробництва за рахунок збільшення замовлень у м. Києві, з метою зростання замовлень підприємством розповсюджено прас-листи серед зацікавлених суб’єктів господарювання, розміщено інформацію на власній інтернет-сторінці – www.metcable.com. У ТОВ «АЛ-ПРУТ» у 2013 році планується зростання промислового виробництва приблизно на 10% за рахунок збільшення обсягів експорту продукції до Польщі та Німеччини, та зростання внутрішнього ринку шляхом збільшення закупки первинної сировини. У ТОВ «АБО-МІКС» планується зростання обсягу промислового виробництва за рахунок збільшення обсягів експорту продукції до Республіки Молдова та розширення внутрішнього ринку за рахунок приватних підприємців, СПНГК «Дельта» з метою забезпечення зростання обсягів виробництва у 2013 році планується у 4 кварталі 2013 року буріння пошукової свердловини на Дебеславцівській площі, що дасть змогу забезпечити зростання обсягів видобутку природного газу в середньому на 150,0 тис.м. куб. в місяць.

ДП «Коломийський Ветсанзавод» зростання та забезпечення стабільного обсягу виробництва продукції планується за рахунок наступних заходів:

- розробки диспетчерською службою, транспортним цехом спільно із підприємствами переробниками чіткого графіка поставки сировини на завод;

- забезпечення скорочення технологічного процесу сушки на 1,5 год. за зміну;

- забезпечення проведення ремонту обладнання, особливо у вихідні дні, не допускаючи простою;

- вдосконалення технологічної лінії по загрузці сировини;

- налагодження чіткого зв’язку між оператором котельні та оператором виробництва на котлах, з метою недопущення технологічних простоїв.

Агропромисловий комплекс

В сфері агропромислового комплексу району подальшого інтенсивного розвитку набувають галузі рослинництва, тваринництва та переробна галузь.

Загальна площа сільськогосподарських земель району становить 66,1 тис. га, з них рілля – 44,2 тис.га. У користуванні сільськогосподарських підприємств різних форм власності знаходиться 19420 га сільськогосподарських угідь, з яких в обробітку – 17,9 тис. га. Станом на 01.07.2013р. залишилось незадіяних 782 га земель сільськогосподарського призначення, ведеться відповідна робота по залученню їх в обробіток.

Найпотужнішими працюючими сільськогосподарськими підприємствами в районі є філія ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив», яка обробляє 2190 га, ТОВ «Агрокультура Івано-Франківськ» Коломийський операційний відділок №3 - 3125га, ПП «Степан Мельничук» -1681 га, ТзОВ «Агро-Дует» - 1256 га, ТОВ «Джерело» - 1650 га, ПСП «Оскар» - 1943 га.

Згідно структури посіву на 2013 рік, площі посіву сільськогосподарських культур в Коломийському районі складають 43241 га, з них в агроформуваннях – 17907 га.

Посів озимих зернових культур проведено на площі 8913 га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 6 914 га, що на 3 165 га більше порівняно з 2012 роком. Крім того, озимого ріпаку було посіяно 2 251 га, що на 513 га менше ніж у 2012 році.

При прогнозі посіву:

- ярих культур всього 27201га, з них у сільгосппідприємствах -7830 га, фактично ярі культури посіяно на площі 2776 4га (102,8% до прогнозу), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 7969 га (101,8% до прогнозу).

Із площі посіву ярих:

- зернові культури під урожай 2013 року складають 20375 га (47,6% в структурі посіву), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 10537 га (60,5% в структурі посіву), або ж площі зернових збільшено на 678 га до минулого року.

Ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 11934 га (104,1% до прогнозованого посіву), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 4065 га (112,2% до прогнозу), з яких:

- ярий ячмінь посіяно на площі 2789 га (103% до прогнозу), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 931 га (110,2% до прогнозу);

- яра пшениця - на площі 243 га (108,5% до прогнозу), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 69 га (138% до прогнозу);

- овес - на площі 491га (102,3% до прогнозу), сільгосппідприємствами – 56 га (124,4% до прогнозу);

- кукурудза на зерно - на площі 6432 га (111,5% до прогнозу), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 2582 га (134,5% до прогнозу);

- гречка займає площу 460 га (67,6% до прогнозованих площ), (недосіяно 220га).

- технічні культури зайняли 6038 га (12,7% в структурі), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 5438 га (30,2% в структурі) (на 259 га менше 2012 року). Із технічних: цукрові буряки - 700га, соняшник - 1454га, соя - 1351га, гірчиця біла - 11га.

Крім того, восени 2012 року посіяно озимий ріпак на площі - 2651га.

Всього технічних культур посіяно – 5438 га.

До прогнозованих площ посіву технічних культур, посів сої проведено на 100%, соняшнику - 153,1%, 1184га (81,4%) посівів належать ТОВ «Агрокультура Івано-Франківськ».

- картоплі та овочів посіяно на площі 7466 га (17,4% в структурі), з якої картопля на площі 6416 га, овочі – 1050 га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах картопля – 26 га та овочі – 31 га;

- кормових культур – 8883 га (20,8% в структурі), в тому числі у сільськогосподарських підприємствах 1433 га (8,2% в структурі).

Весняно-польові роботи сільськогосподарськими підприємствами проведено за стовідсоткового забезпечення насінням, мінеральними добривами (потреба 2524 тонни) та засобами захисту рослин (потреба 22,9 тонни).

Техніка до проведення весняно-польових робіт сільгосппідприємствами була підготовлена стовідсотково.

З метою забезпечення фінансовими ресурсами отримано банківських кредитів в сумі 5,0 млн. грн. (ТзОВ «Корнич»), укладено форвардні угоди по закупівлі зерна з Аграрним фондом ПП «Степан Мельничук» на 1000 тонн та ТОВ Компанія «Агро-Дует» на 2000 тонн зерна пшениці на загальну суму 5400 тис.грн.

Проведено підготовку техніки до збирання урожаю. У сільгосппідприємствах усіх форм власності є в наявності 61 зернозбиральний комбайн, 4 жатки та 9 сушарок. Крім того, в тих господарствах, які орендують земельні паї в Коломийському районі, а зареєстровані за його межами, додатково будуть залучені 35-40 комбайнів.

У населення обліковано 51 одиницю зернозбиральної техніки.

Прогнозовані площі зернових культур до збирання складають 14417 га, навантаження на один комбайн складе 128,7 га.

03 липня 2013 року в районі розпочато обмолот ранніх зернових та зернобобових культур, під якими зайнято – 11 тис.565 га, в тому числі в агроформуваннях – 7 тис.091 га. Станом на 30.07. 2013 року всіма категоріями господарств ранніх зернових та зернобобових культур обмолочено на площі – 6 тис.470 га, (55,9%), намолочено – 24 тис.107 тонн, урожайність – 37,2 цнт/га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах обмолочено – 5 тис.006 га (70,6%), намолочено – 18 тис.822 тонни, урожайність – 37,6 цнт/га.

Завершено обмолот:

озимого ячменю з площі – 1 тис.195 га намолочено – 5 тис.320 тонн, урожайність – 44,5 цнт/га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах обмолочено – 1 тис.125 га, намолочено – 5 тис.031 тонну, урожайність – 44,7 цнт/га.

озимого ріпаку, з площі 2 тис.325 га намолочено – 6 тис.660 тонн, урожайність – 28,6 цнт/га.

Проводиться обмолот озимої пшениці. Всіма категоріями господарств із площі 6 тис.208 га обмолочено – 5 тис.186 га (83,5%), намолочено 18 тис.554 тонни, урожайність – 35,8 цнт/га, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах обмолочено – 3 тис.836 га (79,8%), намолочено – 13 тис.667 тонн, урожайність – 35,6 цнт/га.

Розпочато обмолот озимого жита. Зібрано 83 га (12,0%), намолочено 221 тонну, урожайність 26,6 цнт/га.

В цьому році в порівнянні до 2012 року урожайність ранніх зернових та зернобобових культур зросла на 5,0 цнт/га і на 2,0 цнт/га відповідно до обласного показника.

В 2012 році було створено регіональний фонд продовольчого зерна в обсязі трьохмісячної потреби, який становить для району 3870 тонн. Підписання договорів на формування незнижувального запасу продовольчого зерна на 2012-2013 маркетинговий рік.

Найбільша частка (2000 тонн регіонального зерна) зберігається в товаристві з обмеженою відповідальністю зернопереробній компанії «ЮМАС», решта в сільгосппідприємствах, зокрема в філії «ПрАТ «Зернопродукт МХП» «Перспектив» - 650 тонн, ТзОВ «Тамоваро ВУД Експорт» - 500 тонн, ТзОВ «Джерело» - 180 тонн, ТзОВ компанія «Агро-Дует» - 145 тонн, ТзОВ АПФ «Левада» - 120 тонн, ФГ «Прометей» - 130 тонн, ПСП «Нова Ера – 2000» - 65 тонн.

З 01.07.2013р. розпочалася робота по створенню регіонального фонду продовольчого зерна на 2013-2014 маркетинговий рік.

З наявного поголів’я тварин в агроформуваннях станом на 01.07.2013р. утримується:

великої рогатої худоби - 1322 голови (+61 голова до 01.07.2012р.), з них корів 541 голова (+13 голів до 01.07.2012р.);

свиней - 1979 голів (-594 голови до 01.07.2012р.);

овець - 608 голів (+454 голови до 01.07.2012 року);

птиці -123,6 тисяч голів (-21,8 тис. голів до 01.07.2012р.).

Спад поголів’я свиней відбувся у зв’язку з низькими закупівельними цінами на м’ясо та відсутністю протягом року дотації за здані на забій переробним підприємствам тварин.

З метою нарощення поголів’я ВРХ агроформуваннями району в 2013 році закуплено у населення 61 теля, з них: ТзОВ «Прут-Генетик» - 24 телят, ФГ «Прометей» - 37 телят.

За І півпіччя 2013 року в агроформуваннях надоєно молока 785 тонн, (+183 тонни до аналогічного періоду 2012 року).

Агроформуваннями вироблено м’яса тварин 1060 тонн (+523 тонн до відповідного періоду минулого року).

Із загального виробництва м’яса: ВРХ – 79 тонн, свиней – 188 тонн, птиці – 793 тонни.

Ріст виробництва відбувся в основному за рахунок збільшення виробництва м’яса птиці в ФГ «Сопівське» та ТзОВ «Корнич», виробництва м´яса свиней в ТзОВ «Коломиянафтозбут».

Реалізація м´яса сільгосппідприємствами склала 962 тонни (+348 тонн до аналогічного періоду 2012 року).

Робота по відновленню галузі тваринництва в агроформуваннях продовжується. Так, сільськогосподарським підприємством ТзОВ «АПФ» Левада» завершується реконструкція тваринницького приміщення на 200 голів великої рогатої худоби в селі Берем’яни, приватним підприємством «Степан Мельничук» - на 100 голів в с.Турка, ПАФ «Вільна Україна» підготовлено приміщення для утримання 150 голів ВРХ. Ведуться переговори між Академією аграрних наук України та ТзОВ «Тамоваро ВУД Експорт» по залученню інвестицій в ДПДГ «П’ядицьке» щодо відновлення роботи тваринницького комплексу в с.Мала Кам’янка. ФГ «Сопівське» проводиться реконструкція тваринницької ферми в с.Джурків, приватним підприємцем Григорчук М.М. закуплено тваринницькі приміщення в с. Лісна Слобідка з подальшою реконструкцією під вирощування птиці.

З місцевого бюджету на виконання «Комплексної програми перспективи агропромислового комплексу та розвитку сільських територій на 2006-2010 роки та на період до 2015 року» на 2013 рік передбачено 10 тис.грн., які планується направити на підтримку галузі тваринництва.

Станом на 01.07.2013р. функціону в районі 13 пунктів та 18 естакад по заготівлі молока у населення, 9 з яких обладнано холодильними установками.

Реалізовано молока на переробні підприємства всіма категоріями господарств 1500 тонн, з них агроформуваннями - 827 тонн, з врахуванням заготовленого ними у населення.

Під постійним контролем знаходиться питання виплати спеціальної тваринницької дотації за утримання та збереження до певного віку молодняка ВРХ. З початку 2013 року для отримання дотації подано документи 2 691 особою на загальну суму 1336,5 тис.грн., оплачено 1037,0 тис.грн., платіжні документи на суму 274,6 тис.грн. подано в Управління державного казначейства у м. Коломиї для перерахування в банківські установи, з подальшим зарахуванням на рахунки фізичних осіб.

Станом на 01.07.2013р. за зданий переробними підприємствами на забій молодняк ВРХ подано населенням та фермерськими господарствами документів на суму дотації 268,7 тис.грн.

Також здійснюється часткове відшкодування закупівлі фізичними особами установок індивідуального доїння фізичними особами придбано 9 доїльних установок, сума до відшкодування - 33 тис.грн., які відшкодовано. Прийом документів на відшкодування коштів продовжується.

В районі налічується 21 м’ясопереробний цех, 16 пекарень та 8 млинів, з них працюють: м’ясопереробні - 14, пекарні - 7, млини - 3 та підприємство по виробництву комбікормів ТОВ «АБО-МІКС». Решта переробних підприємств призупинили діяльність, знаходяться на ремонті та реконструкції.

За І півріччя 2013 року ними вироблено продукції на суму близько 69,8 млн.грн.(на рівні 2012 року) з них:

- м’ясоковбасні вироби – 210 тонн на 7,0 млн.грн.

- хлібобулочні вироби - 2000 тонн на 9,5 млн.грн.

Розвиток дорожнього господарства, транспорту та зв’язку

Автобусна маршрутна мережа району складається із 70 приміських маршрутів, які обслуговують 38 суб’єктів підприємницької діяльності, з них 36 фізичних осіб та 2 юридичні особи. Кількість автобусів, які щоденно працюють по плану на приміських внутрішньорайонних маршрутах – 70.

Для комфортного обслуговування жителів району протягом 2013 року на приміських маршрутах підприємцями району придбано нові комфортабельні автобуси марки Богдан, СЕТРА, НЕОПЛАН, РУСЛАН, які придатні для перевезення пасажирів з обмеженими можливостями.

В галузі зв’язку зберігається позитивна тенденція зростання обсягів послуг зв’язку. Щорічно збільшується ємність районної телефонної мережі за рахунок введення нових та модернізації діючих телефонних станцій. На даний час в районі налічується 37 АТС, які забезпечують телефонним зв’язком 70 населених пунктів району. П’ять сіл району (Королівка, Воскресінці, П’ядики, Сопів, Нижній Вербіж) забезпечені безпроводовим інтернетом за технологією 3G.

В населених пунктах району: Корнич, Перерив, Семаківці, Замулинці, Сопів, Отинія, Угорники, Нижній Вербіж, Верхній Вербіж, Печеніжин, Рунгури встановлено обладнання швидкісного доступу до інтернету за технологією ADSL.

Продовжуються роботи щодо залучення операторів мобільного зв’язку для покриття району цифровою мережею «GSM». В районі працюють оператори Інтертелеком, Назіс, Прикарпатський ВП зв’язок, Київстар, МТС.

Розширено ємність АТС в селах Нижній Вербіж, Корнич, Мишин та селищі Отинія на 15 номерів кожна.

Розширено площадки швидкісного доступу до мережі Інтернет в селищі Отинія на 96 портів, в селах Нижній Вербіж на 32 порти, Сопів на 96 портів, Рунгури на 64 порти, Корнич на 64 порти, Замулинці на 64 порти.

Станом на 1 січня 2013 року мережа сільських відділень поштового зв’язку в Коломийському районі та в м. Коломия становить 3 міських відділення поштового зв’язку, 39 сільських, 1 пересувне та 1 кіоск. З них знаходиться на балансі дирекції 9 відділень поштового зв’язку, орендується - 33 відділення поштового зв’язку, орендується безкоштовно - 2 відділення поштового зв’язку, з оплатою по 1 грн. в рік - 29 відділень поштового зв’язку.

В 2012 році ЦПЗ №3 проведено реконструкцію приміщення ВПЗ Коломия -3, покращено умови праці працівників та створені відповідні умови для населення.

Здійснено капітальний ремонт сходів приміщення відділення поштового зв’язку в м. Коломия - 8.

З метою покращення умов праці та економії витрат на опалення за кошти сільських рад у 2012 році встановлені металопластикові вікна у відділення поштового зв’язку Воскресинці, Нижній Вербіж (проведено косметичний ремонт приміщення, встановлено ламінат, замінено бар’єр).

Автотранспорт підприємства протягом року оснащено системою GPS.

У звітному періоді приділялась увага розвитку інфраструктури, а саме ремонту доріг як комунального, так і місцевого значення.

На 2013 рік за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на ремонт доріг району передбачено 3 092,2 тис.грн., з яких станом на 01.07.2013р. освоєно 427,5 тис.грн.

За рахунок коштів передбачених на ремонт доріг в місцевих бюджетах (кошти транспортного збору) передбачено 2983,7 тис.грн.,з яких станом на 01.07.2013р. освоєно 831,1 тис.грн.

Будівництво та житлова політика

В районі успішно реалізується програма «Власний дім», затверджена рішенням районної ради від 27.10.2011 №129-VI/11 «Про Програму індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення «Власний дім» на 2012-2016 роки».

За час дії регіональних Програм «Власний дім» станом на 01.07.2013р. відкрито 86 забудовникам кредитну лінію на 3653 тис.грн., з якої проплачено 3383,8 тис.грн. Введено в експлуатацію 30 індивідуальних житлових будинків загальною площею 5151,6 кв. метра, газифіковано 12 садиб.

За І півріччя 2013 року позичальникам Фонду надано кошти в сумі 120,0 тис.грн., в тому числі: кошти державного бюджету 42,0 тис.грн., обласного бюджету – 9,0 тис.грн., районного бюджету – 69,0 тис.грн.

За січень-червень 2013 року відбулося 1 засідання Комісії з питань розгляду заяв щодо надання кредитів для розвитку та підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» Коломийської районної державної адміністрації та обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі Івано-Франківської обласної державної адміністрації, на якому розглянуто та задоволено 3 заяви, для подальшого укладення договорів на загальну суму 320 тис.грн. з жителями сіл Княждвір, Королівка та П’ядики.

Житлово-комунальне господарство

в Гвіздецькому селищному бюджеті на розширення водопровідних мереж, реконструкцію очисних споруд закладено 70,01 тис.грн., з яких станом на 01.07.2013р освоєно 21,59 тис.грн., також подано запит на 2013 рік про виділення коштів на проведення заходів з влаштування каналізаційної мережі вулиць Незалежності та Українській, в цьому ж селищі в сумі 998,8 тис.грн.

В цьому році продовжуються роботи по реконструкції очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора в селі Велика Кам’янка, на виконання робіт з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища передбачено кошти в сумі 602,9 тис.грн., з яких освоєно 403,5 тис.грн. (вартість будівництва складає 3560,0 тис.грн.), на продовження робіт по будівництву очисних споруд та підвідного каналізаційного колектора для села Коршів передбачено з цього ж фонду кошти в сумі 500,0 тис.грн., з яких освоєно 175,2 тис.грн. (вартість будівництва складає 4532,366 тис.грн.). Крім того, ведуться роботи по реконструкції очисних споруд с.Підгайчики, кошти в сумі 2,6 млн.грн. на їх виконання виділялися у 2012 році з державного екологічного фонду охорони навколишнього природного середовища України.

За кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища планується виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію систем роздільної каналізації, каналізаційних мереж і споруд в с.Годи-Добровідка, на влаштування очисних споруд і підвідного каналізаційного колектора в селі П’ядики Коломийського району.

Проводився ремонт ліній електропередач. Так, філіями ПАТ «Прикарпаттяобленерго» у районі протягом звітного періоду проведено:

капітальний ремонт повітряних ліній протяжністю 76,54 км в селах Підгайчики, Малий Гвіздець, Загайпіль, Семаківці, Шепарівці, Коршів, Сідлище, Княждвір, Кийданці, смт. Гвіздець та Печеніжин;

капітальний ремонт 31 трансформаторної підстанції в селах Шепарівці, Воскресинці, Корнич, Марківка, Матеївці, Турка, Загайпіль, Підгайчики, Рунгури, Княждвір та смт.Печеніжин;

заміну аварійних опор (221 шт.) в селах Воскресинці, Годи-Добровідка, Баб’янка, Лісний Хлібичин, Жукотин, Черемхів, Турка, Угорники, Казанів, Велика Кам’янка, Рунгури, Княждвір, Кийданці, Шепарівці, селищах Отинія та Печеніжин.

За І півріччя 2013 року по району спожито електроенергії на суму 20 520,9 тис.грн., рівень оплати за спожиту електроенергію складає 99,7%, природного газу спожито на суму 32 756,4 тис.грн., рівень оплати за спожитий природний газ складає 87,4%.

В І півріччі 2013 року погашено кредиторську заборгованість по влаштуванню вуличного освітлення сільських рад в сумі 29,6 тис.грн., а саме: Годи-Добровідською – 0,2 тис.грн., Дебеславцівською - 6,0 тис.грн., Джурківською – 4,3 тис.грн., Жукотинською – 5,9 тис.грн., Княждвірською – 7,3 тис.грн., Королівською– 5,9 тис.грн.

У звітному періоді постійною комісією районної ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та зв’язку проведено розподіл коштів на 2013 рік, передбачених обласною регіональною програмою зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів на 2013-2015 року у сумі 54,15 тис.грн. наступним сільським, селищним радам: Отинійській – 10,0 тис.грн., Воскресинцівській – 7,0 тис.грн., Голосківській – 5,0 тис.грн., Дебеславцівській – 4,0 тис.грн., Коршівській – 7,0 тис.грн., Мишинській – 5,0 тис.грн., Матеївецькій – 5,0 тис.грн., Пилипівській – 7,0 тис.грн., Сопівській – 4,15 тис.грн.

А також цією ж комісією проведено розподіл коштів районного бюджету в сумі 30,0 тис.грн. наступним сільським радам: Великоключівській – 5,0 тис.грн., Дебеславцівській – 5,0 тис.грн., Коршівській – 3,0 тис.грн., Сопівській – 10,0 тис.грн., Сідлищенській – 6,0 тис.грн., Пилипівській – 1,0 тис.грн.

Коломийським міжрайонним управлінням водного господарства протягом звітного періоду проведено роботи на суму 88,0 тис.грн. по відновленню і підтримці сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану річок, потічків та ставків району, влаштуванню придорожніх кюветів в селах Годи-Добровідка, Залуччя, Лісний Хлібичин, Матеївці, Нижній Вербіж, Корнич, Семаківці,Слобода, Ценява та смт. Печеніжин.

Благоустрій

На засіданні колегії райдержадміністрації 26 березня 2013 року розглядалось питання благоустрою населених пунктів району. Підведено підсумки роботи за 2012 рік та затверджено план заходів по впорядкуванню та приведенню в належний санітарний стан територій сільських та селищних рад, прилеглих територій, парків, скверів, узбіч доріг.

З метою приведення в належний санітарний стан територій населених пунктів району, прилеглих територій, парків, скверів, узбіч доріг в районі проведено День довкілля в рамках щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля».

В акції взяло участь 6374 осіб, в тому числі 750 осіб учнівської молоді, 412 установ та організацій району. Прибрано 182,74 га прибудинкових територій адміністративних та житлових будівель, упорядковано 30,2 тис. м2 газонів та квітників. Ліквідовано 112 стихійних сміттєзвалища та вивезено 273,9 м3 сміття, висаджено 4980 дерев та 2476 кущів. Проводились роботи по впорядкуванню братських могил, пам’ятників, місць почесних поховань воїнів загиблих у Великій Вітчизняній війні, могил Січових стрільців, воїнів УПА, історичних пам’ятників та територій кладовищ. Крім того виконувались роботи по ремонту доріг державної та комунальної власності.

В ході проведення всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля» Коломийське державне підприємство «Лісове господарство» провело благодійну акцію. Підприємством висаджено на території амбулаторії с.Перерив 100 саджанців декоративного посадкового матеріалу. Громадою с.П’ядики біля молодіжного клубу села висаджено 60 дерев, а громадою с. Слобода в центрі села біля магазинів висаджено 10 саджанців лип та 20 саджанців хвойних дерев.

У 2013 році на утримання житлово-комунального господарства району передбачено 291,7 тис.грн., з яких станом на 01.07.2013р. використано 140,7 тис.грн., та із 110,2 тис.грн. передбачених на фінансування робіт по благоустрою сіл та селищ району використано – 56,6 тис.грн.

РОЗВИТОК ГУМАНІТАРНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ

Демографічний розвиток. Підтримка дітей, сімей та молоді

Середня чисельність населення району склала 100,8 тис.осіб, що становить 7,3% до загальної чисельності населення області, з них 12,7 тис. осіб, що проживає в селищах міського типу та 88,1 тис. осіб – в сільській місцевості. По району відслідковується зменшення населення на 154 особи, за рахунок природного скорочення на 118 осіб та міграційного зростання на 36 осіб.

У районі функціонує 4 позашкільні навчальні заклади: Коломийський районний будинок дитячої та юнацької творчості, Гвіздецький будинок туристсько-краєзнавчої творчості учнівської молоді, Отинійська художньо-реміснича школа, Коломийська районна дитячо-юнацька спортивна школа, працює 163 гуртки різних напрямків діяльності, де займаються 2393 вихованці.

З вересня 2012 року в районі функціонує комунальна установа Коломийської районної ради «Коломийський районний реабілітаційний центр для дітей-інвалідів» в селищі Отинія, де станом на 01.07.2013р. проходять соціальну реабілітацію 11 дітей-інвалідів, які перебувають в створених умовах для повноцінного фізичного, психологічного та розумового розвитку для тих, хто цього потребує. За період існування установи вже пройшли реабілітацію та очікують на повернення до неї через 6 місяців ще 6 дітей з певними фізичними потребами.

На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 162 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (110 позбавлених батьківського піклування, 52 дітей-сиріт). Із загальної кількості 122 - дітей перебуває під опікою, 28 - перебуває в закладах державного забезпечення, 8 - в прийомних сім’ях, 3 - в сім’ях родичів і знайомих. На обліку з усиновлення перебуває 37 дітей.

З початку року на первинний облік взято 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 11 дітей влаштовано під сімейні форми виховання-опіку, 1 дитина влаштована в Міжрегіональний центр психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області, 1 дитина у Долинський дитячий будинок «Теплий дім», 1 дитина - у Надвірнянський будинок дитини та 3 дітей - в сім’ї родичів, знайомих.

В районі прийнято цільову Програму соціального захисту і підтримки дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх до 2016 року, якою передбачено на 2013 рік кошти в розмірі 100,0 тис.грн. для придбання житла особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирно-соціальному обліку.

Оздоровлення

Вживалися заходи щодо належної підготовки і проведення оздоровчої кампанії 2013 року. У І півріччі 2013 року в заклади оздоровлення, розташовані в АР Крим (МДЦ «Артек»), м. Одесі (УДЦ «Молода гвардія»), м. Феодосія МТЛК «Сфера», Городенківському районі (ПЗОВ «Перлина Придністров’я»), Рогатинському районі ПЗОВД «Опілля», с. Вигодівка Долинського району ДЗСТ «Перлина Карпат», с. Слобода Коломийського району ЛОК «Прикарпатські зорі» на оздоровлення і відпочинок направлено 152 дитини, які потребують соціальної уваги та підтримки.

Всього із загальної кількості 11 553 дітей шкільного віку у 2013 році заплановано забезпечити оздоровчими та відпочинковими послугами 8145 дітей (70,5%) станом на 01.08.2013р. забезпечити оздоровчими та відпочинковими послугами 7661 або 94,1% до запланованого показника.

Загальне фінансове забезпечення оздоровчої кампанії 2013 року складає 827,9 тис.грн., що на 151,6 тис.грн. більше, ніж у 2012 році. (2012 рік – 676,3 тис.грн.). Крім того, 24,1 тис.грн. – додатково залучені кошти за рахунок батьківської плати.

Сімейна та гендерна політика

Протягом І півріччя 2013 року присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» указами Президента України Януковича В.Ф. 403 багатодітним матерям Коломийського району.

З початку 2013 року відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації надіслано в департамент освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації 34 нагородних листи з документами для подальшого клопотання у присвоєнні почесного звання України «Мати-героїня».

В управлінні праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації перебувають на персоніфікованому обліку пільгових категорій громадян та внесені в базу даних ЄДАРП 924 багатодітних сім’ї та 2783 дитини з багатодітних сімей.

Відділом у справах молоді та спорту райдержадміністрації сформовано та постійно поновлюється банк даних багатодітних сімей, яким встановлено право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Здійснюється відповідна робота щодо підготовки нагородних документів для присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» багатодітним матерям району.

Коломийською районною державною адміністрацією виписано та видано посвідчень з початку видачі посвідчень батьків багатодітної сім’ї – 1196, дітей з багатодітної сім’ї – 2582 (віком від 6 до 18 років), з них за звітній період 2013 року посвідчень батьків багатодітної сім’ї – 66, дітей з багатодітної сім’ї – 149.

В галузі охорони здоров’я продовжується будівництво поліклініки в м. Коломия на 850 відвідувань за зміну, починаючи з 2011 року на виконання робіт з державного бюджету виділено 21,7 млн.грн. Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22.05.2013 №508-р «Про затвердження переліку інвестиційних програм (проектів), що фінансуються у 2013 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку» на 2013 році передбачено 7 млн.870 тис.грн. для продовження робіт.

У І півріччі цього року відкрито 4-ий та 5-ий поверхи терапевтичного корпусу центральної районної лікарні після капітального ремонту, вартість робіт 1 400 тис.грн. та клінічну лабораторію у Печеніжинській міській поліклініці, на що витрачено 53,0 тис.грн.

Завершено капітальний ремонт амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Залуччя, вартість робіт 56,2 тис.грн.

Крім того, завершено роботи по капітальному ремонту лабораторії амбулаторії с. Княждвір та проводяться роботи по ремонту димової труби котельні пологового будинку.

За благодійні кошти:

в пологовому будинку м. Коломия встановлено гардеробну для відвідувачів на суму 8 тис.грн., відремонтовано централізовану стерилізаційну на суму 26 тис.грн., поточний ремонт І та ІІ поверхів на суму 40 тис.грн. підготовлено приміщення, встановлено та підключено басейн на суму 3 тис.грн.;

у гастроентерологічне відділення центральної районної лікарні придбано 8 телевізорів та 10 холодильників вартістю 34,0 тис.грн.;

у терапевтичне відділення центральної районної лікарні придбано 16 холодильників, 7 телевізорів, шафу медичну, столик маніпуляцій, жалюзі, тюль, меблі, карнизи, доріжки вартістю 112,73 тис.грн.;

придбано трансформатор та УЗД-апарат(б/в) для амбулаторії ЗПСМ с.П’ядики вартістю 1,4 тис.грн.;

для кабінету санітарної освіти отримано комп’ютер вартістю 6,2 тис.грн.;

з благодійного фонду «Карітас» отримано: 2 лежаки для масажу, 15 лікарняних ліжок, 4 лікарняних ліжка для підлітків та 10 приліжкових тумбочок;

з Німеччини від Шуманна Вольфганга і Тамари отримано: 30 тумбочок і 50 функціональних ліжок для центральної районної лікарні;

з обласної організації Товариства Червоного Хреста України (Старченко В.В.) отримано 10 функціональних ліжок та 10 матраців.

За кошти районного бюджету на суму 80,4 тис.грн. придбано:

у терапевтичне відділення центральної районної лікарні закуплено м’який інвентар, ліжка та 25 тумбочок на суму 59,1 тис.грн.;

для бухгалтерії центральної районної лікарні 2 комп’ютери на суму 6,1 тис.грн.;

для ФАПів на суму 15,2 тис.грн. закуплено медінструментарій та шприци.

З централізованих постачань для центральної районної лікарні: отримано дихальний контур для анестезії, датчик ДЕЛЕОН, датчик кисню ДЕЛЕОН, пристрій від газів на суму 9,0 тис.грн;

За кошти бюджету міста: придбано трансуретральний резектоскоп для урологічного відділу на суму 525 тис.грн.

Підготовлено проект «Запровадження інноваційних методик та процедур з розвитку закладів первинної медико-санітарної допомоги». Проект подано на Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування. Проектом передбачено 931,5 тис.грн. на проведення капітального ремонту приміщень амбулаторій сіл Княждвір, Виноград та Нижній Вербіж.

В рамках Українсько-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» отримано медичного обладнання для пологового будинку на суму 460,0 тис.грн.

9 квітня 2013 року в Івано-Франківську підписано Меморандум про наміри між Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Івано-Франківською облдержадміністрацією на підтримку проекту «Комунікації у сфері репродуктивного здоров’я, здоров’я матері та дитини», який передбачає проведення просвітницької роботи з населенням з метою привернення уваги людей до власного здоров’я.

Освіта

Значна увага приділялась та приділяється розвитку дошкільної освіти. На даний час у районі діє 34 дошкільні навчальні заклади, де виховується 2019 дітей.

З метою розширення мережі дошкільних навчальних закладів в районному та сільському бюджетах на 2013 рік передбачено кошти в сумі 2216,605 тис.грн. на проведення робіт по:

- реконструкції приміщення під дитячий садок у селі Шепарівці, передбачено кошти в сумі 138,133 тис.грн.;

- будівництву дитячих садків, передбачено кошти загальною сумою 888,684 тис.грн.у селах Королівка та Сопів, з яких станом на 01.07.2013р. освоєно 13,937 тис.грн.

капітальному ремонту дитячого садка у селах Джурків, Великий Ключів, Молодятин та спортивного залу дитячого садка «Колосок» в селі Підгайчики передбачено кошти в сумі 1189,788 тис.грн., з яких станом на 01.07.2013р. освоєно 222,178 тис.грн.

Завершено роботи по встановленню теплих санвузлів в:

Ковалівській ЗОШ І-ІІІ ст. (кошторисна вартість 142,028 тис.грн.);

Мишинській ЗОШ І-ІІ ст. (кошторисна вартість 133,522 тис.грн.).

По проектах бюджетної сфери за рахунок цільових екологічних інвестицій (Кіотський протокол) спрямованих на зменшення обсягу викидів парникових газів в закладах освіти району до п’яти шкіл району у селах Іванівці, Товмачик, Мишин, П’ядики, Ковалівка, де завершено роботи ще у 2012 році додаються Турківська ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 3,1 млн.грн. (здійснено фарбування фасаду площею 3380м2) та Підгайчиківська ЗОШ І-ІІІст., вартістю робіт – 2,0 млн.грн. (здійснено фарбування фасаду площею 2045м2). Проводиться фарбування фасаду в Отинійській ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 3,9 млн.грн. (замінено 360 вікон площею 560м2, виконано фарбування фасаду площею 4995м2).

Проведено поточні ремонти в закладах освіти:

Паливної Слобідського НВК (замінено котел КСГ – 100);

Системи опалення Турківської ЗОШ І-ІІІ ст. – 16,1 тис.грн.;

Котельні (заміна котла, димових труб) Княждвірського НВК – 6,2 тис.грн.;

4. Системи зовнішнього водопостачання Слобідського НВК – 1,5 тис.грн.;

5. Системи водопостачання Кийданецької ЗОШ І-ІІ ст. - 3,1 тис.грн.;

6. Проведено заміну електролічильників у 19 навчальних закладах – 6,5 тис.грн.;

7. Проведено повторне підключення електролічильників в Отинійській та П’ядицькій ЗОШ І-ІІІ ст. – 212,0 грн.;

8. Виконано роботи з гідрохімічного очищення систем опалення:

Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. на суму 65,9 тис.грн.;

8.2. Джурківської ЗОШ І-ІІ ст. орієнтовна вартість 40,0 тис.грн.;

8.3. Коршівської ЗОШ І-ІІІ ст. орієнтовна вартість 65,0 тис.грн.

9. Проводяться роботи з влаштування огорожі спортивного майданчика зі штучним покриттям Дебеславцівської ЗОШ І-ІІ ст.

10. Влаштовано спортивний майданчик зі штучним покриттям у Великокам’янській ЗОШ І-ІІІ ст., вартість робіт – 99,9 тис.грн.

11. Розпочато поточний ремонт внутрішніх санвузлів в Отинійській ЗОШ І-ІІІ ст. (вартість робіт 50,0 тис.грн. кошти обласного бюджету), профінансовано 29,6 тис.грн.

Придбано обладнання та матеріали для закладів освіти району на загальну суму 286,141 тис.грн.

Культура

Забезпечено повноцінне функціонування закладів культури і мистецтва, розвиток народної аматорської творчості та задоволення культурних потреб населення. Продовжувалось комплектування бібліотечних установ сучасною україномовною літературою і періодичними виданнями. Проведено низку масових культурно-мистецьких заходів, серед яких: фестиваль патріотичної пісні з нагоди святкування 570-ї річниці с. Нижній Вербіж та Дня Героїв, районне спортивно-мистецьке свято в с. Велика Кам’янка за участю солістів Національної опери, заслужених артистів України Петра і Павла Приймаків, Михайла Попелюка, Алли Кобилянської, мистецької агенції «Захід – шоу), районне свято присвячене Дню молоді та 660 річниці першої писемної згадки про село Воскресинці «Петруємо разом». Колективи та аматори району прийняли участь у: VІІ Всеукраїнському фестивалі вертепів «Карпатія», ІV обласному фестивалі «Коляда на Майзлях» в м. Івано-Франківськ, фестивалі театрального мистецтва «Театральна весна» м. Калуш, VІІ Всеукраїнському фестивалі «Писанка 2013», обласному фестивалі творчості дітей та молоді з обмеженими функціональними можливостями «Повір у себе», районному фольклорному фестивалі «Играет песня над Доном» і V міжнародному військово-історичному фестивалі «Черкаський городок» м. Аксай Ростовської області Російської федерації, ХХ молодіжному регіональному фестивалі естрадної пісні і танцю «Яблуневий цвіт», обласному фестивалі-конкурсі народного сценічного танцю «Арканове коло» м. Івано-Франківськ, Всеукраїнському фестивалі «Золотий тік».

Для покращення матеріально-технічної бази закладів культури впродовж звітного періоду проведено ремонтні роботи в 13 закладах на загальну суму 327,0 тис.грн., зокрема:

замінено віконні блоки (9шт.) на енергозберігаючі в клубі с. Угорники вартістю 16,5 тис.грн.;

замінено двері в бібліотеці с. Сідлище (1,9 тис.грн.);

відремонтовано гурткову кімнату клубу с. Верхній Вербіж (1,0 тис.грн.);

обшито фасад сайдингом, зроблено підвісну стелю в кабінеті гурткової роботи, відремонтовано пічку в Народному домі с.Слобода (22,4 тис.грн.);

замінено дверні блоки (2 шт.) в Народному домі і бібліотеці с. Спас Горішнє (2,4 тис.грн.);

ведуться роботи по обшивці стелі вагонкою в клубі с.Ворона (31,1 тис.грн.);

замінено віконні блоки (19 шт.) в клубі с. Загайпіль (46 тис.грн.);

облаштовано коридор вагонкою в Народному домі с. Марківка (2,0 тис.грн.);

ведеться ремонт глядацького залу в дитячій музичній школі смт. Отинія (18,5 тис.грн.);

розпочато ремонт фасаду народного дому в с. Залуччя (обшивка фальш брусом);

проводиться ремонт залу в клубі с. Тростянка (замінено вхідні двері на металопластикові, обшито сцену вагонкою, проводиться ремонт залу) (16,89 тис.грн.);

перекрито дах Будинку культури с. Велика Кам’янка, на що у 2012-2013 роках використано (168,4 тис.грн.);

ведуться підготовчі роботи для встановлення огорожі біля народного дому в с. Перерив (виготовлено проектно-кошторисну документацію, яку подано на проведення експертизи для подальшого проведення внутрішніх та зовнішніх робіт).

Аматори закладів культури району систематично виїжджають з благодійними концертами в геріатричні пансіонати та школи-інтернати району.

Фізична культура і спорт

З початку року в районі проводилась робота з розвитку фізичної культури і спорту, зміцнення матеріально-спортивної бази, підготовки резерву спорту вищих досягнень, залучення населення до занять спортом.

В рамках соціальних ініціатив Президента України Януковича В.Ф.: діти-майбутнє України, в напрямку: «Кожній дитині – всебічний розвиток», а саме по модернізації дитячих спортивних майданчиків в районі на даний час функціонує 12 універсальних спортивних майданчиків із синтетичним покриттям в селищі Гвіздець, селах Ковалівка, Корнич, Іванівці, Малий Гвіздець, П’ядики, Спас, Турка, Угорники, Ценява, та, відкритий 30.06.2013р., спортивний майданчик із синтетичним покриттям для Великокам’янської ЗОШ І-ІІІ ступенів (загальною вартістю 281,98 тис.грн.) Завершено реконструкцію сільського стадіону та встановлено спортивний майданчик із синтетичним покриттям в с. Воскресинці.

Також продовжується:

1. Реалізація проекту третього обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування в галузі фізичного виховання:

- Проект Малокам’янської сільської ради: «В здоровому тілі-здоровий дух. Основні роботи по зведенню спортивного майданчика під штучне покриття» (кошторисна вартість 108,894 тис.грн.);

- Проект Коршівської сільської ради «Реконструкція сільського стадіону з облаштуванням огорожі та глядацьких трибун» (кошторисна вартість 156,3 тис.грн.).

2. На завершенні роботи по встановленню спортивних майданчиків із синтетичним покриттям в с.Матеївці (196,5 тис.грн.), селищі Печеніжин (107,0 тис.грн.).

3. У цьому році планується розпочати роботу по розміщенню дитячої футбольної школи в с.Турка.

Ринок праці

Чисельність незайнятих громадян району, що перебувала на обліку в Коломийському міськрайонному центрі зайнятості складала 2054 особи. Станом на 30.06.2013р. перебувало на обліку 716 осіб, з них - безробітних громадян 660 осіб. Рівень зареєстрованого безробіття станом на 30.06.2013р. по району складає 1,09% і знизився в порівнянні з початком року на 0,19%.

Протягом 6 місяців 2013 року в районі створено 396 робочих місць, що становить 62,8% до плану на рік, за рахунок фізичних осіб - підприємців, підприємств та установ району. Найбільше створено нових робочих місць на підприємствах району: філія «АВЕ Коломия» ТзОВ «АВЕ Івано-Франківськ», Коломийський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ТОВ «Легенда-старт», ДП «Лісове господарство», ТОВ «ФІНАГРОТЕХ», Коломийська філія державного підприємства «Укрветсанзавод», ТОВ «НДУ Стандартизації, метрології та сертифікації», ТОВ «КОРОТКАН», ПП«Степан Мельничук», ФГ «Прометей», ПСП «Оскар» та інші.

З початку року в районі працевлаштовано 1051 особа, що на 44 особи більше аналогічного періоду минулого року.

На даний час ведеться робота з організації та проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру. Від початку 2013 року працевлаштовано на тимчасові робочі місця 371 особу.

Надано одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності 12 особам.

Оплата праці

Середньомісячна номінальна заробітна плата штатних працівників, зайнятих на підприємствах, в установах, організаціях району становила 1967 грн., (станом на 01.04.2013р.) і перевищила у 1,6 рази рівень мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму для працездатної особи (з 1 січня 2013 року 1147 грн.), та зросла порівняно з відповідним періодом минулого року на 6,6%.

За даними управління Пенсійного фонду України за звітний період середньомісячна заробітна плата становить 2218,66 грн., в тому числі по галузях:

- сільське господарство – 1484,03 грн.;

- лісове господарство – 2067,95 грн.;

- СПД – фізичні особи – 1212,88 грн.;

- бюджетні організації (місцевий бюджет) – 2514,55 грн.;

- бюджетні організації (державний бюджет) – 3314,76 грн.

Згідно статистичних даних щодо моніторингу із виплати заборгованої заробітної плати станом на 01.07.2013р. заборгованість із виплати заробітної плати по економічно-активних підприємствах району відсутня. Залишається заборгованість по підприємству – банкруту в сумі 36,6 тис.грн. (ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»).

Управлінням праці соціального захисту населення райдержадміністрації проведено перевірки атестації робочих місць за умовами праці на 9 підприємствах району. Зареєстровано 12 колективних договорів та 7 змін до колективного договору.

За І півріччя 2013 року здійснено 3 виїзди робочої групи з обстеження умов праці та фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій району всіх форм власності та суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб, легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, де обстежено 28 суб’єктів підприємницької діяльності і виявлено 6 порушень вимог ст.21, 24, 30 КЗпПУ.

Розпорядженням районної державної адміністрації від 30.01.2013 №52 створено районну комісію з легалізації заробітної плати. З початку року проведено 3 виїзні комісії, в ході яких обстежено 18 суб’єктів підприємницької діяльності, виявлено 9 неоформлених найманих працівників, з яких із 7 оформлено трудові договори. Сума легалізованої заробітної плати – 9,5 тис.грн.

Станом на 01.07.2013 до управління Пенсійного фонду України в м.Коломиї та Коломийському районі надали звітність 646 страхувальників (283 юридичних особи та 363 приватних підприємців). 112 з них нарахували заробітну плату нижчу мінімального розміру, встановленого законодавством України, що становить 17,3%, з них 71 юридичних осіб або 25,1%, та 41 - фізичні особи або 11,3%. В порівнянні з 01.04.2013 кількість даних роботодавців зменшилась на 19 платників. В основному - це підприємства приватної форми власності, профспілкові та релігійні організації. З них:

- 38 страхувальників нараховують зарплату в межах від 90,0 до 573,5 грн., кількість найманих працівників у даних платників становить 87 осіб, фактично нарахований фонд оплати праці за травень 2013 року - 21,8 тис.грн. При умові дотримання ними мінімального рівня заробітної плати при такій чисельності фонд оплати праці становив би - 99,8 тис.грн., що на 78,0 тис.грн. більше фактично нарахованого. При цьому, втрати до Пенсійного фонду становлять 27,5 тис.грн.;

- 58 платників нараховують заробітну плату від 574,0 до 1139,11 грн., кількість найманих працівників у даних платників становить 548 особи, фактично нарахований фонд оплати праці за травень 2013 року - 520,0 тис.грн. При умові дотримання ними мінімального рівня заробітної плати при такій чисельності фонд оплати праці становив би - 628,6 тис.грн., що на 108,6 тис.грн. більше фактично нарахованого. При цьому, втрати до Пенсійного фонду становлять 38,2 тис.грн.

В результаті чого бюджет Пенсійного фонду недоотримує від даної категорії платників щомісяця 65,7 тис.грн.

Всього по управлінню 635 осіб отримують заробітну плату нижче мінімальної або 8,1% від загальної кількості працюючих (7821 чол.).

Крім того, спеціалістами відділу по контрольно-перевірочній роботі за нарахуванням та сплатою платежів управління Пенсійного фонду України в м. Коломиї та Коломийському районі постійно при проведенні планових та позапланових документальних перевірок проводяться зустрічі із трудовими колективами тих підприємств, які недотримуються законодавчо встановленого мінімального рівня заробітної плати (протягом січня-травня проведено 20 зустрічей), дане питання обговорено на семінарах з платниками (проведено 1 семінар).

Спеціалісти відділу обліку надходження платежів та персоніфікованого обліку інформаційних систем та мереж управління Пенсійного фонду України в м.Коломиї та Коломийському районі щомісячно при прийомі звітності проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу та з’ясовують із роботодавцями причини виплати заробітної плати застрахованим особам нижче мінімальної.

Соціальний захист

Згідно Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» з 01.01.2013р. збільшився прожитковий мінімум на одну особу і відповідно збільшився розмір всіх видів державних соціальних допомог. За січень-червень 2013 року отримали різні види державних соціальних допомог 10 916 сімей на суму 62 287,0 тис.грн.

Основними видами допомог є:

державна допомога сім’ям з дітьми виплачена 7607 одержувачам на загальну суму 44 159,8 тис.грн.;

державна допомога малозабезпеченим сім’ям виплачена 726 одержувачам на суму 8 854,1 тис.грн.;

державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам виплачена 1004 одержувачам на суму 6 895,3 тис.грн.;

допомога на догляд малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу виплачена 137 одержувачам на суму 1 174,8 тис.грн.;

допомога особам, які не мають права на пенсію виплачена 225 особам на суму 1 314,3 тис.грн.;

1219 осіб здійснюють догляд за перестарілими, яким більше 80-ти років та інвалідами І групи загального захворювання, компенсацій по догляду виплачено на суму 108,3 тис.грн.

Субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива надано 1196 сім’ям на суму 1349,2 тис.грн.

В управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації в базу даних до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги станом на 01.07.2013р. внесено 25 623 громадян пільгових категорій.

Пільговим категоріям громадян надаються пільги на житлово-комунальні послуги, зв’язок, тверде паливо і скраплений газ, проїзд. Фактично профінансовано на надання пільг:

- з державного бюджету – 6 656,1 тис.грн.;

- з місцевого бюджету – 102,2 тис.грн.

На компенсаційні виплати громадян, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС за січень-червень 2013 року профінансовано з державного бюджету кошти в сумі 184,6 тис.грн., в тому числі:

на харчування – 152,9 тис.грн.,

компенсація сім’ям з дітьми – 15,4 тис.грн.,

компенсація за шкоду заподіяну здоров’ю – 14,3 тис.грн.,

додаткова відпустка – 2,0 тис.грн.

Не залишились поза увагою особи з інвалідністю, які потребують забезпечення технічними засобами реабілітації та кріслами колісними. У цьому році інвалідів району забезпечено 20 технічними засобами реабілітації, в тому числі для дітей інвалідів 10 штук (при потребі 11 шт.), 30 інвалідних колясок та 14 путівок для інвалідів та ветеранів війни, в тому числі дітям-інвалідам 1 інвалідну коляску.

У територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації на обліку перебувають 681 одиноких та одинокопроживаючих громадян району.

При територіальному центрі функціонує Ковалівське стаціонарне відділення, де проживають і лікуються 30 громадян району.

В територіальному центрі соціального обслуговування на обліку перебувають та обслуговуються відділенням соціальної допомоги на дому 1 інвалід війни, 163 учасники війни, 2 родини загинувших, 5 учасників бойових дій.

Територіальним центром у звітному періоді для малозабезпечених багатодітних сімей, одиноким жителям, родинам загиблих та воїнам-афганцям, ветеранам війни, 100-літнім громадянам надано продуктові набори на суму 19,6 тис.грн.

Відділенням організації надання адресної натуральної та грошової допомоги відремонтовано одяг 973 громадянам на суму 7,4 тис.грн. та пунктом поношеного одягу видано одягу 530 громадянам на суму 12,2 тис.грн.

При управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації з січня 2013 року працює «Мобільний соціальний офіс» для здійснення виїзного обслуговування населення району щодо забезпечення в межах своїх повноважень реалізації державної політики соціального захисту населення. Згідно затвердженого графіка управлінням з початку року було здійснено шість виїздів «Мобільного соціального офісу» в села Турка, Коршів, Підгайчики, Велика Кам’янка, Спас та в селища Отинія, Печеніжин, Гвіздець:

- кількість прийнятих заяв про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг – 191;

- кількість наданих консультацій – 46.

Пенсійне забезпечення

За даними управління Пенсійного фонду України в місті Коломиї та Коломийському районі виконання власних надходжень за звітній період забезпечено в сумі 112,1 млн.грн., що на 0,5% більше планового показника. У порівнянні із відповідним періодом минулого року надходження власних коштів збільшились на 5,5 млн.грн., або на 5,2%. Надходження власних коштів платників району склали 43,5 млн.грн., або 38,8% від загальних надходжень. Фактичні видатки на виплату пенсій за 6 місяців 2013 року склали 299,3 млн.грн.

Станом на 01.07.2013р. на обліку в управлінні перебуває 40606 одержувачів пенсій. Середній розмір пенсії станом на 01.07.2013р. складає 1193,9 тис.грн.

Станом на 01.07.2013р. заборгованість по страхових внесках до Фонду складає 2,7 млн.грн., в т.ч. заборгованість платників району 464,4 тис.грн., що становить 17,3% до загальної суми боргу. Заборгованість по страхових внесках в порівнянні з 01.01.2013р. зменшилась на 7,2 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

Підприємство виправної колонії № 41 – 140,7 тис.грн.;

ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»- 42,6 тис.грн. (порушено провадження в справі про банкрутство);

ДП «Коломийський Ветсанзавод» – 40,5 тис.грн.;

ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 79,2 тис.грн., що на 2,1 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.;

КП «Коломийське РКП» - 16,8 тис.грн.;

ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 19,9 тис.грн.;

КП «Ковалівське» - 11,9 тис.грн.

Заборгованість по сплаті єдиного соціального внеску до Фонду складає 5701,2 тис.грн., в т. ч. заборгованість платників району – 1778,1 тис.грн., що становить 31,2% до загальної суми боргу. Борг економічно-активних платників становить 1770,2 тис.грн. (99,5% від загальної суми) та порівняно із початком року зріс на 825,5 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 139,8 тис.грн., що на 17,4 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

КП «Коломийське РКП» - 93,2 тис.грн., що на 21,0 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 271,6 тис.грн., що на 79,2 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

КП «Ковалівське» - 47,6 тис.грн., що на 10,0 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.;

ЖКП «Техносервіс» - 47,6 тис.грн., що на 7,3 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

ВТП «КЛМ» - 30,1 тис.грн., що на 6,7 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.

Заборгованість по відшкодуванню пенсій, призначених на пільгових умовах станом на 01.07.2013р. становить 4,0 млн.грн., з них заборгованість платників району 984,7 тис.грн. (24,4% від загальної суми боргу), в тому числі борг економічно-активних підприємств 492,1 тис.грн., або 48,7%, що більше порівняно з початком року на 49,9 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

ВАТ «Печеніжинський меблевий комбінат»- 384,2 тис.грн., що на 53,6 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

СТОВ «Злагода» - 124,1 тис.грн. на рівні початку року;

ПСП «Нива» - 87,8 тис.грн., що на 13,6 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

ПАТ «Отинійське ПМК-150» – 159,7 тис.грн., що на 25,6 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

Підприємство виправної колонії №41 – 20,0 тис.грн., що на 4,7 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.;

КП «Меткабель» - 5,0 тис.грн.

Крім того, значною залишається заборгованість по підприємствах житлово-комунального господарства. Так, станом на 01.07.2013р. заборгованість по вказаних платниках району становить 169,4 тис.грн., в т.ч. борг зі сплати єдиного соціального внеску 140,8 тис.грн. та зріс порівняно із 01.01.2013р. на 15,2 тис.грн.

Найбільшими боржниками є:

КП «Ковалівське» - 59,5 тис.грн., що на 15,7 тис.грн. менше в порівнянні із 01.01.2013р.

КП «Коломийське РКП» - 109,9 тис.грн., що на 22,5 тис.грн. більше в порівнянні із 01.01.2013р.

Управлінням Пенсійного фонду України в м.Коломиї та Коломийському районі вживались заходи щодо забезпечення наповнення бюджету, своєчасного фінансування пенсій, допомог та недопущення росту боргів до Фонду. Протягом січня-червня 2013 року погашено заборгованості по платежах до бюджету Фонду економічно-активними підприємствами в сумі 261,9 тис.грн., в т. ч.:

ДП «Коломийський Ветсанзавод» - 113,0 тис.грн.;

ЖКП «Техносервіс» - 11,5 тис.грн.;

ТОВ «Гуцульське подвір’я» - 59,0 тис.грн.;

КП «Ковалівське» - 78,4 тис.грн.

Поділитися: