Реалізація програми Президента України Януковича В.Ф. "Україна для людей" та Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава" на Коломийщині

16.08.2013

На виконання пункту 2 окремого доручення облдержадміністрації від 08.07.2013 року №55/0/10-13/01-129, відповідно до пріоритетних напрямів програми Президента України Януковича В.Ф. «Україна – для людей», Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» та з метою реалізації Закону України “Про зайнятість населення” Коломийський міськрайонний центрі зайнятості 16.08.2013р.провів семінар з керівниками підприємств, установ та організацій і фізичними особами-підприємцями міста Коломиї та Коломийського району на тему: «Нові інструменти підвищення ефективності зайнятості населення, регулювання ринку праці»

В заході взяли участь начальник управління економіки Коломийської районної державної адміністрації Любов Глушкова та спеціаліст управління праці та соціального захисту населення.

Організатори мали на меті обговорити основні положення Закону України «Про зайнятість населення», що набрав чинності 1 січня 2013 року.

Про нові механізми забезпечення зайнятості населення в контексті реалізації законодавчих новацій присутніх поінформував директор центру зайнятості Мирослав Мацьків. Зокрема, він зазначив, що ухвалений закон передбачає норми, спрямовані на заохочення роботодавців до створення нових робочих місць та працевлаштування громадян, які потребують додаткових гарантій соціального захисту. Йдеться про фінансові стимули, а саме, компенсації. Одна з них надається роботодавцям, які протягом 12 місяців працевлаштовували на нові робочі місця працівників і сплачували їм заробітну плату, в розмірі не менше 3-х мінімальних зарплат. Протягом наступних 12 місяців за умови збереження такого рівня заробітної плати за кожну особу щомісяця компенсуються фактичні витрати у розмірі 50% суми нарахованого єдиного внеску.

Про інший порядок компенсації розповіла начальник відділу взаємодії Марія Кіф’як - це відшкодування повного розміру єдиного соціального внеску роботодавцям, які працевлаштовують на нові робочі місця строком не менше ніж на два роки безробітних з числа соціально вразливих категорій громадян, в тому числі молодь на перше робоче місце. Компенсація виплачується щомісяця протягом одного року за кожну працевлаштовану особу.

Суб’єкти малого підприємництва або фізичні особи, які провадять діяльність у пріоритетних видах економіки, також можуть розраховувати на щомісячну компенсацію витрат у розмірі єдиного соціального внеску за умови працевлаштування безробітних строком не менше ніж на два роки.

Увагу присутніх було звернуто і на новації в напрямі професійного навчання. Громадяни, яким виповнилося 45 років і страховий стаж яких становить не менше 15 років, мають право до досягнення пенсійного віку на одноразове отримання ваучера, який дає змогу підвищити кваліфікацію або здобути нову професію (спеціальність). Студенти вищих та учні професійно-технічних навчальних закладів, що здобули кваліфікацію «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст», «кваліфікований робітник» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, мають право на проходження стажування на підприємствах за професією (спеціальністю), за якою здобувається освіта. Це нововведення надає молоді додаткові гарантії для працевлаштування, адже запис про стажування вноситься до трудової книжки, що є офіційним підтвердженням досвіду роботи.

Спеціаліст відділу взаємодії з роботодавцями Віктор Філіпович відповів на питання щодо порядку реєстрації трудових договорів між підприємцем та найманою особою. Представникам підприємств міста та фізичним особам-підприємцям були надані роздаткові матеріали, що містили законодавчі документи, бланки та інструкції.

Директор міськрайонного центру зайнятості закликав присутніх до тісної співпраці зі службою зайнятості.

- Спільно з органами влади, роботодавцями ми будемо докладати зусилля для того, щоб суспільство відчуло результативність реформ соціальної сфери, - наголосив він.

Поділитися: