На Коломийщині відзначено 1025-ліття Хрещення Руси-України та 10-ої річниці відродження Угорницького Спасо-Преображенського монастиря

20.08.2013
На Коломийщині відзначено 1025-ліття Хрещення Руси-України та 10-ої річниці відродження Угорницького Спасо-Преображенського монастиря

На виконання Указу Президента України від 21 січня 2013 року № 34/2003 «Питання організації та проведення заходів з відзначення в Україні 1025-річчя Хрещення Київської Русі» 14 серпня 2013 року в Угорницькому Спасо-Преображенському монастирі Української Автокефальної Православної Церкви відбулись урочистості з нагоди відзначення 1025-ліття Хрещення Руси-України та 10-ої річниці відродження Угорницької обителі.

Перед літургією був здійснений чин освячення ікони Божої Матері «Угорницька», а саме урочисте літургійне богослужіння в нововозведеному літньому вівтарі розпочалося о 10-ій годині. Його очолив Високопреосвященніший Андрій, Митрополит Галицький,керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ, Священноархимандрит Спасо-Преображенського Угорницького монастиря. З ним співслужили: митрополит Львівський, Керуючий Рівенсько-Волинською і Таврійською єпархіями Макарій (Малетич), єпископ Харківський та Полтавський Афанасій (Шкурупій), та собор священиків УАПЦ Івано-Франківської єпархії. У літургії взяли участь близько 7 тисяч паломників.

За літургією проповідував владика Афанасій (Шкурупій). Він пояснив духовне значення свята Макавеїв, провів паралель між долею українського народу, який виборював свою незалежність, і стійкість віри в боротьбі за свободу іудейських мучеників Макавеїв. Доречі, за переказами цього дня в 988 році хрестився князь Володимир.

Після літургії був здійснений чин освячення зілля, та почалась урочиста частина і концерт духовних піснеспівів

Високопреосвященніший митрополит Андрій в своїй промові згадав про історію відновлення святої обителі, наголосив на великому значенні монастиря в Прикарпатському регіоні, та висловив щиру подяку владі, жертводавцям і всім тим хто долучилися до справи його відновлення та розбудови.

Намісник Угорницького монастиря - архимандрит Олексій (Мензатюк) від свого імені, та від імені братії монастиря, подякував його Високопреосвященству владиці Андрію за батьківську опіку, архіпастирські молитви і духовне окормлення своєї пастви.

На урочистостях його Високопреосвященство митрополит Андрій нагородив монастирською відзнакою – орденом прп. Іова Княгиницького доброчинців монастиря за особливі заслуги у відродженні та розбудові Угорницької обителі. Список нагороджених осіб, раніше, був затверджений Духовним собором Угорницької обителі.

На урочистості були запрошені керівники обласної та місцевої влади, представники громадських організацій регіону, всі, хто долучився до відродження святині. Голові Коломийської районної державної адміністрації Михайлу Михайловичу Негричу вручено Орден Іова Почаївського та ікону Божої Матері «Угорницька» за відродження Угорницького монастиря.

Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Михайлович Негрич закликав усіх небайдужих до активної участі в справі спорудження соборного храму монастиря, проект якого уже існує. Зі свого боку зазначив, що влада, як допомагала так і надалі буде допомагати в відродженні Угорницького монастиря – Українського Фавору,і сподівається, що незабаром, здіймуться в височінь і засяють під промінням сонця нові куполи, новозбудованого соборного храму.

В самій літургії були задіяні три церковні хори: архієрейський хор Івано-Франківського кафедрального собору Покрову Пресвятої Богородиці, хор Тлумача, та малий хор села Чорнолізці, Тисменицького району.

В концертній програмі брали участь: хор церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці села Підгайчики, Коломийського району з композиціями: «Псалом 103», «Псалом 33», «Під Твою милість». (Настоятель церкви – митрофорний протоієрей, декан Коломийський Михайло Сметанюк; регент хору-Ігор Савчук);

Архиєрейський хор Івано-Франківського кафедрального собору Покрову Пресвятої Богородиці з композиціями: «Люблю Христа» (соліст Олег Заграй), «Веди нас Маріє». (Регент-Юлія Гунчак)

Церковний хор церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Малий Ключів, Коломийського району з композиціями: «Нехай повні будуть уста наші», «Матір Божа милосердная», «Вдячність». (Настоятель церкви – митрофорний протоієрей, декан Коломийський Михайло Сметанюк;регент-Оксана Свищук).

Малий хор церкви Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця, села Чорнолізці, Тисменицького району виконав твори: «Сподоби Господи» (розспів Києво-Печерської лаври), «Блажен муж» (розспів Почаївської лаври). (Настоятель-протоієрей Василь Качур; регент-Петро Токарик).

Церковний хор Успення Пресвятої Богородиці та Благовіщення Пресвятої Богородиці села Пістинь, Косівського деканату з композиціями: «Коли на волю проситься сльоза», «Слава Богу за все», « Буде імя Господнє благословенне». (Настоятель- митрофорний протоієрей, декан Косівський Петро Дяків; регент-Ігор Стефанко).

Паломники мали змогу приступити до Таїнств Сповіді та Причастя, піднести свої молитви в монастирських храмах, запалити свічки в каплицях, відвідати іконну лавку, скуштувати мед та булочки з маком, насолодитися чаруючими краєвидами які відкриваються з монастирського пагорбу, відвідати цілюще джерело «Дзвіньоха», щоб напитися джерельної води та зануритися у купіль.

Історія українських православних монастирів невід’ємна від історії України. Саме в монастирях формувався інтелект нації, зростали світочі духовного життя України. Не був винятком й Угорницький Спасо-Преображенський монастир, який відіграв визначну роль у збереженні Православ’я на Прикарпатті у XVI-XVIII стт.

Наприкінці XVII ст. Угорницький монастир почав занепадати, а 1812 року припинив своє існування.

Володимир Кафарський та Владика Української Автокефальної Православної Церкви Івано-Франківської єпархії кир Андрій вирішили відродити Угорницький монастир і звернулись до депутатів сільської ради з проханням виділити землю та до небайдужих для його відродження.

До будівництва монастиря долучилось багато людей, як жителів Угорник, так і з інших міст і сіл Прикарпаття. Орденом Андрія Первозданного відзначений внесок у будівництво монастиря Вишиванюка Михайла Васильовича, Кафарського Віталія Волдимировича, Кафарського Олега Володимировича, Негрича Михайла Михайловича, Прусака Мирослава Степановича, Бучка Мирослава Богдановича, Романця Василя Федоровича, Самокіщука Лук’яна Івановича, Шкандиюка Василя Васильовича та його сина Василя та ін.

У 2003 році було відроджено Угорницький монастир. З 2005 році обов’язки намісника монастиря виконував протоієрей Юрій Мулярчук. 2 липня 2012 року намісником обителі призначено архимандрита Олексія (Мензатюка).

На території монастиря діють два храми: Спасо-Преображенський (1856 р.), перенесений з с. Тюдів Косівського р-ну в 2003 році, та Введення Пресвятої Богородиці (1853 р.), перенесений з с. Делева Тлумацького р-ну в 2007 році. В обителі знаходиться цілюще джерело «Дзвіньоха», де обладнано купальню. За останні роки відомо багато випадків чудесних зцілень, які відбулися біля цієї монастирської святині. Також в монастирі є каплиці на честь прп. Іова Почаївського та прор. Іллі (біля джерела).

Поділитися: